amd cpu&gpu 討論post #33 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
依家3700X,frd送咗隻240冷頭,待機溫度50幾系咪正常,test飛到90幾度,有時飄到100+,好鬼驚。買個corsair h100i溫度會唔會有好大改善
佢個wifi卡即係插咗有得連wifi?
對比7,8月 慢撚到
Yes, install driver
係咪用pbo?
冇開過ryzen master調過,好似系normal setting
mobo PCB Breakdown: ASUS Strix X570i Gaming // a cheaper Crosshair 8 Impact
https://www.youtube.com/watch?v=pc2F1jVnPnY
即係auto mode 冇人手超?
見溫度唔多掂唔敢超,開PBO會唔會好啲
怕温度太高可以直接人手降壓
第一個方法: offset - 0.1v
第二個方法: 直接人手set 4.2@1.35v (普遍體質來 如果想摸體質自己預時間)
咁其實買個好啲個冷頭溫度會唔會有改善
你本身咩品牌一體水?
frd系淘仔買,好似系CM海魔240,應該同CM ML240L差唔多
cm
漏水冇保
我果粒4.1 1.2v 4.2 1.25/6v 你可以試試先
我知啊所以咪捻住換冷頭,NZXT同corsair點揀好
兩個性能一樣
你鍾意邊個就邊個啦
好想試AMD,但係有D問題,請問如果用X570想打爆4條16 ROYAL,行唔行得足3600?

底板同RAM QVL LIST都搵唔到以下條RAM:

G.SKILL Trident Z ROYAL 金色 DDR4 3600MHz 32GB Kit (2x16GB) F4-3600C19D-32GTRG
板:GIGABYTE 技嘉 X570 AORUS XTREME X570

我見國慶坊出套餐配上面條RAM

國慶坊
想粒2700x長期4.0,個v可以set到幾低

而家auto4.1好似成1.4v.
1.35
我粒2700 長行4ghz set 1.33
我行緊1.35V
3600c19其實就
可以既上 Neo 3600C16好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞