(含閃光)6日5夜大阪喪跑周遊卡之旅包膠

250 回覆
40 Like 41 Dislike
尾已

仆街 周遊卡加左價
早知一早買定
下星期去
經歷完無數自私泡菜嘅今昔館之後,我哋就搭返subway去四天王寺 一出subway,就會覺得同難波梅田完全唔同feel,去咗一個好平靜嘅小區咁

我哋沿住兩旁插晒四天王寺嘅旗仔嘅街道度行,就會住到目的地啦!
成個區就好似年頭去攝太歲嗰啲院咁 久唔久會聽到鐘聲,個人嘅心真係靜晒落嚟

首先我哋決定入咗個寺睇先,座寺係要入場費
入面係唔比影相,咁就文字講啦 最底一層係比人除鞋,除咗嘅鞋可以拎一個環保袋袋住比你爬上去
點解會用個爬字?因為條樓梯每級相距都幾大,而且條樓梯係彎嘅
每一層都放滿好多金色嘅神主牌 其實睇就唔會話每層有咩分別,而且每一層都好細,每層企滿都係頂盡比你企廿個人
但係最頂,雖然無嘢睇,但係上到寺嘅頂,唔知點解有種貓之報恩嘅感覺,雖然建築風格完全唔一樣 但係尖尖嘅樓頂,彎彎嘅樓梯,都係一種好有趣嘅感受
行返落去嗰陣,畏高症患者請注意,會有啲腳震

其實嘢就真係無咩好講,因為呢啲靈性嘅地區,我覺睇相同感受會行先,所以都係去咗圖先

四天王寺一嚟泡菜同港豬蝗蟲少,二嚟,呢類靈性地帶,去吓感受吓比較接近靈性嘅旅程都不失一個好好嘅經驗
瘋狂血拼、食喝玩樂唔係唔好,不過喺旅程中加插呢種靜心靜身嘅活動真係一個休養心神嘅好地方

如果對靈修嘅朋友有興趣我覺得更加要去,唔好局限自己要點學到嘢,有時候放慢自己嘅腳步,用個心感受返自己最心底最真實嘅一面,當作一個休息站,都係一個唔錯嘅選擇

最後我哋坐低食返流心芝士撻 原味就無咩好驚喜,不過啲限定味真係去到要一試

有興趣嘅我真係強烈推薦點都要睇吓呢度
唔係話京都清水寺唔好,不過呢度遊客數目相對較少,我覺得真係打開個心,去認認真真感受一吓心靈上嘅寧靜
無論咩宗教,都值得一睇,唔應該咁窄只去一啲好玩刺激嘅地方嘅~

一有時間我就會即出,下星期會完晒所有手頭嘢,到時會盡快收尾!比多少少時間我

同埋好奇一問,唔知有無巴絲好鍾意睇書?無論小說定非小說類都好,心郁郁遲吓想搞個閱讀交流區,因為一個人閱讀只會越毒
有時想擴闊自己閱讀嘅安全區 有巴絲有興趣就留個言交流吓
pish

離開咗四天王寺已經四點 然後我哋就衝去新世界嗰一邊 打算趕去美術館同動物園
上google check佢話美術館4點最後入場,動物園5點 點知我哋跑到過去嘅時候係4點01分

由唔知邊度一上地面就起勢跑 條腿已經唔屬於自己嘅時候決定坐一陣先再起行

點知...
原來google都係呃鳩我哋 動物園係4點已經最後入院咗

不過hanami條腿已經唔撚想再行 所以就同hana巴行吓新世界

因為都跑咗日半 暖男hana巴都知hanami個人謝晒,所以就是但搵間迴轉壽司入去食

價錢表就睇晒上圖

入到去,侍應哥哥比咗卡位我哋
入面order係用平板點 然後有殘體字添 不過啲中文譯到垃圾咁款,睇圖作準,同埋識睇平假名片假名嘅巴絲睇返日文仲好

我就唔長氣每張圖咁比評語
必點係:海膽軍艦,三文魚(非下圖嗰碟),三文魚籽軍艦,明太子軍艦重口味人士會好愛
以上必點係因為個價錢同味道係值回票價有凸同埋香港係食唔到咁鮮
其他嘅就比較普通啲 自行決定食唔食

飲飽食醉之後梗係行過去通天閣睇吓 反正都去到新世界呢頭

老實講,通天閣真係好遊客區擺明一𨋢𨋢水魚送去劏 成個通天閣我個人覺得最得意就係睇到嗰條三岔路
但係最頂兩層喺觀景台到整埋晒啲呃錢遊戲我就有啲反感 佢整手信區其實我覺得都已經夠,反而觀景台再整啲遊戲就搞到好嘈

再落嘅小小百力果展覽反而我又幾喜歡 仲喺呢樹比人劏咗,因為終於搵到我嚟日本嘅目的,hello mimi地區限定筆

同埋啲展品都係佈置得有心機過個觀景台 比錢都比得開心啲

參觀完通天閣一落就見到個女優 本身hanami係覺得個女仔好靚 應該成個trip見過最靚嘅女仔
後來hana巴講先知係AV女優 答案係下面

最後我哋喺新世界都扭吓蛋,拍吓拖就再去摩天輪,然後仲有尋找居酒屋,下集見

擺明唔益CD rom
固力果
打錯
做咩唔搵佢影相
做咩唔搵佢影相

因為人哋趕住拍嘢 身邊一大堆男人護送上crew車
明日花 昨日已開
做咩唔搵佢影相

粉絲定男優
雖然一月先去完,但睇完個post之後好掛住大阪。。
經歷完無數自私泡菜嘅今昔館之後,我哋就搭返subway去四天王寺 一出subway,就會覺得同難波梅田完全唔同feel,去咗一個好平靜嘅小區咁

我哋沿住兩旁插晒四天王寺嘅旗仔嘅街道度行,就會住到目的地啦!
成個區就好似年頭去攝太歲嗰啲院咁 久唔久會聽到鐘聲,個人嘅心真係靜晒落嚟

首先我哋決定入咗個寺睇先,座寺係要入場費
入面係唔比影相,咁就文字講啦 最底一層係比人除鞋,除咗嘅鞋可以拎一個環保袋袋住比你爬上去
點解會用個爬字?因為條樓梯每級相距都幾大,而且條樓梯係彎嘅
每一層都放滿好多金色嘅神主牌 其實睇就唔會話每層有咩分別,而且每一層都好細,每層企滿都係頂盡比你企廿個人
但係最頂,雖然無嘢睇,但係上到寺嘅頂,唔知點解有種貓之報恩嘅感覺,雖然建築風格完全唔一樣 但係尖尖嘅樓頂,彎彎嘅樓梯,都係一種好有趣嘅感受
行返落去嗰陣,畏高症患者請注意,會有啲腳震

其實嘢就真係無咩好講,因為呢啲靈性嘅地區,我覺睇相同感受會行先,所以都係去咗圖先

四天王寺一嚟泡菜同港豬蝗蟲少,二嚟,呢類靈性地帶,去吓感受吓比較接近靈性嘅旅程都不失一個好好嘅經驗
瘋狂血拼、食喝玩樂唔係唔好,不過喺旅程中加插呢種靜心靜身嘅活動真係一個休養心神嘅好地方

如果對靈修嘅朋友有興趣我覺得更加要去,唔好局限自己要點學到嘢,有時候放慢自己嘅腳步,用個心感受返自己最心底最真實嘅一面,當作一個休息站,都係一個唔錯嘅選擇

最後我哋坐低食返流心芝士撻 原味就無咩好驚喜,不過啲限定味真係去到要一試

有興趣嘅我真係強烈推薦點都要睇吓呢度
唔係話京都清水寺唔好,不過呢度遊客數目相對較少,我覺得真係打開個心,去認認真真感受一吓心靈上嘅寧靜
無論咩宗教,都值得一睇,唔應該咁窄只去一啲好玩刺激嘅地方嘅~

一有時間我就會即出,下星期會完晒所有手頭嘢,到時會盡快收尾!比多少少時間我

同埋好奇一問,唔知有無巴絲好鍾意睇書?無論小說定非小說類都好,心郁郁遲吓想搞個閱讀交流區,因為一個人閱讀只會越毒
有時想擴闊自己閱讀嘅安全區 有巴絲有興趣就留個言交流吓

正丫要留意最新番
終於可以上水

喺講行程前,想講吓Hanami因為去大阪而織咗兩條頸巾,扮晒情侶裝
第一次織頸巾 不過睇到啲相見到嗰兩條頸巾都覺得好開心

戴定頭盔先,因為用手提影,啲相有啲差影得

我哋離開新世界之後就決定去大阪港度搭摩天輪
喺大阪港站一出,依返海遊館個方向度行,咁啱嗰晚見到好多人喺條街度追捕Pokemon

喺天保山對面見到呢幢嘢好靚就影低

因為我哋玩咗成日,都已經好攰 所以影漏咗啲相
但大家睇咗相先

因為天保山呢一個摩天輪係對住海遊館 夜晚海遊館會著晒燈,所以我會prefer呢個多過梅田嗰一個多多聲 喺我心目中係無得比
而且呢個係唔需要排隊,如果唔坐玻璃車廂的話

手震摩天輪相

再補一張last day我哋日頭再去嘅相比大家睇

坐完摩天輪,我哋就喺天保山影咗我哋拍拖咁耐以嚟嘅第一張貼紙相 因為難得嚟日本,都留念一吓
不過就無相送上 唔想自爆
利申:絲打自從中學畢業之後比朋友逼影過一次咁大把
巴打就中二之後無影過

離開天保山之後,我哋本身想去多個觀景台,但係最後都係趕唔切

咁我哋就返酒店附近想搵居酒屋 因為本野多食肆啲,而且好近酒店。所以就去本町
點知去到先發現係間居酒屋嘅定休日 咁我哋就去隔離嘅魚生店
一入到去,全部都係啲日本上班族放工喺度飲酒吹水 除咗我哋係無遊客

海老刺身同三文魚都係200~300yen有交易

天婦羅拼盤好似680yen 麵衣薄,好脆 好正

埋單無記錯二千yen到,巴打仲開心到喺嗰晚飲醉咗
利申,絲打有飲開,巴打就無

下集就去環球影城
終於忙完可以埋埋個尾,無尾個心好唔安樂
做咩唔搵佢影相

粉絲定男優

似工作人員加男優
雖然一月先去完,但睇完個post之後好掛住大阪。。

我都好掛住 希望下年有機會再去
上面碟三文魚唔係得兩件 有五六片,不過比絲打食咗
end?
居酒屋有中文餐牌?之前去過成堆日文唔識睇亂嗌

化妝品post 絲打留名
好過份成日話出又唔出
想問下你買fast pass4定7?我5月去,前幾日睇門票5百幾,fast pass4成$9百幾,夾埋都成$1500
係klook到睇
Usj 唔同日子唔同價㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞