(含閃光)6日5夜大阪喪跑周遊卡之旅包膠

250 回覆
40 Like 41 Dislike
出文啦出文啦

第四日行程:
科學館
午餐
今昔館
四天王寺
趕唔到去美術館
晚餐
通天閣
女優
又一個摩天輪
居酒屋

食完早餐化完妝就出發

首先補上兩張麗嘉中之島嘅早餐
第一張圖中間用電磁爐坐住嘅係芝士白汁煙三文魚通粉 朝朝都一定要食返啲先開心
而下圖嘅朱古力麵包簡直係超正 仲有牛角包係極酥脆 講起就好掛住日本

第一站,科學館其實離酒店唔太遠,所以我哋食完早餐就當散步

呢座嘢好靚 無記錯係政府大樓定美術館嗰類 又有可能係酒店

朝早好寧靜嘅街道 好日本 越講越掛住

科學館喺美術館嘅旁邊 不過嗰一個美術館就唔係免費入場,所以無去
入到去買完飛都係搭𨋢上到4樓再慢慢玩落去

最頂嘅層係關於宇宙同科學實驗

入面有好多小玩意,例如有4個同樣份量嘅樽,但會模擬喺唔同星球嘅重量
又有一個電子磅,可以比人磅吓自己喺唔同星球嘅體重
下圖為模擬宇宙嘅展品

再落就係一啲化學物理啲嘅嘢 例如元素表
而有趣嘅地方係,佢啲元素原料係放晒實物喺度 仲要有啲係a+b=c呢類嘅元素製成表
讀話化學嘅Hana巴背得出

當然,呢層都唔少得一啲模擬實驗 hanami當日玩到傻咗 有一啲光嘅折射,磁力等等
下圖為模擬彩虹展品

跟住再落就係一啲關於天然礦物,金屬製成品,藥材,化學製成藥等等嘅展覽

由鑽石,水晶到真假玉石都有展覽出嚟 仲會有個放大鏡教人分真假玉石
日本人真係好認真,唔似香港科學館咁純粹比小朋友入去玩

簡直係無得輸 仲有個位比人聞一啲香料味
另外西藥嗰邊就無影相

再落都有嘢玩 不過張張都有樣,唔方便出
嗰度就係兒童樂園區 入面係一啲又好玩又科學嘅樂園 我都玩到唔捨得走

最後喺手信店都買到嘢
文具控會揀到啲天文feel嘅文具 同埋有科學館限定deco rush
仲有一啲幾得意嘅拼圖 不過都幾唔抵
但係捨得消費做手信其實真係幾唔錯

總結:我覺得呢個反而去得過 因為入面極少泡菜,都係多日本家庭 同埋啲展品同模擬實驗真係大人細路都啱玩 相比之下,香港科學館嘅常備展覽就弱雞咗啲 所以真心去得過
然之後有個肥妹就嗌餓
咁跟住就去咗食飯先 選擇去食蛋包飯
雖然間店係有書介紹過,但我哋去嘅時候都係日本人排長隊,暫時未被污染得好嚴重,所以我決定地點要加密

排隊排咗4個字到先入到去,侍應超好笑容 有個客漏咗部電話都跑住衝出去拎比人,日本人真係

我哋反而無揀到最成日見嘅蛋包飯,而揀咗蛋嘅蓋飯

個蛋真係炒得好香好滑 而個炸蠔點解炸完都可以咁大隻 佢唔係呃人,脆漿係緊貼住隻蠔 仲要好濃郁嘅蠔味
而豬排就梗係唔似得香港咁用鬆肉粉啦 仲炸到剛剛好唔會老

而且!埋單連稅都係二千幾yen!!真心想問,公平咩? 之前喺香港食過蛋包飯,埋單都3百幾仲要好細碟
所以呢個推介

之後會去偽日泡菜聖地 今昔館再跑住去唔到美術館 路經love hotel嘅街,仲有盲中中撞入正正壽司店

晏晝再出
搭單問 4月尾去
想問hand carry 40L背囊上唔上到機
keep 追ing
留名五月去大阪
頂佢YEN狂升
發生咩事 仲未有post嘅
樓主去咗邊
樓主去咗邊

人在此,呢兩日發生咗啲突發嘢,轉頭出
仲有3成到出完
各位大佬 比多啲時間我
個上網唔知食咗咩屎upload唔到相,聽日睇吓偷唔偷到lunch time 出
5日都未有文?
樓主呢

[quote]

[/quote

食完個飯都兩點幾,終於出發去今昔館

臨離開梅田前,我哋去搵咗流心撻 因為張周遊卡去特定嘅分店會有一塊小餅乾送 所以如果經開又幫襯開,可以show張證出嚟換

其實今昔館好多人都會去,因為影相呃like一流,而且仲可以平平哋租和服玩 但係處處都是泡菜仔
和服條隊排到就快休館,所以我哋就放棄咗唔著,去入面影吓啲舊時建築就算

第一層真係影唔到太多相,因為啲韓國人係會停留喺某一個位影到天荒地老都唔願意走
其實去睇吓係幾得意嘅,不過呢啲可以呃like又唔洗用腦嘅地方真係多人到嘔
都可以此地一遊嘅

而第二層就會講及喺20世紀初,日本人嘅生活,將所有嘢做成縮影 上文提到嘅大阪歷史博物館有一小個area係真實模型
所以如果二揀一,都係揀歷史博物館啦
比較有趣嘅係,今昔館有列晒一啲舊嘅家座用品,但部分都係舊時大家屋企都有嘅東西
都係嗰句,二揀一,歷史博物館係贏家

下站去返啲Hana情侶真係識欣賞嘅地方,四天王寺

最近真係好鬼死忙,返工又忙到出血,放工成日又有突發事,所以一有時間就會盡量抽時間出嚟打
預計喺下星期會回覆正軌
Hanami比老闆抽到人乾咁款 肥瓜都未有時間狙擊
懇請各位大佬體諒
想問周遊卡幾錢?去到先買?包d咩架?

一日券 2300yen 包巴士 subway 私鐵 觀光景點
兩日券 3000yen 包巴士 subway ,觀光景點
亦會有一堆coupon比人食嘢/買嘢有平,同埋某啲店會送小禮物出示張pass
留名
6月去

一日券 2300yen 包巴士 subway 私鐵 觀光景點
兩日券 3000yen 包巴士 subway ,觀光景點
亦會有一堆coupon比人食嘢/買嘢有平,同埋某啲店會送小禮物出示張pass

正喎❤️❤️❤️
留名
6月去

我都係6月去
尾已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞