(含閃光)6日5夜大阪喪跑周遊卡之旅包膠

250 回覆
40 Like 41 Dislike
文呢
打緊 等等
燒肉除左上面兩間外,有冇其他推介
點解放假都可以咁多嘢做?
還我假期

言歸正傳先
咁我哋沿路行去大阪城 點知肥妹就肚餓 就開始謝皮

講返少少地理解說 雖然我會講得好唔清晰
咁大阪城公園就係subway一出,公園嘅最外邊係上一篇嘅環境,中間就有一道護城河,入邊就係大阪城嘅範圍
而上篇嘅歷史博物館係位於成個公園嘅隔離 所以我哋係穿越咗公園參觀完先再返大阪城

補一幅大阪城subway出站嘅相

大阪城公園最外圍嘅相 好掛住

過城海嗰條橋嗰陣見到..

穿過一重又一重嘅城門

當日遇到日本當地嘅類似伯伯行山團

其實唔太知咩嚟

繼續行繼續行

過咗最後一重城門 就見到口井

跟住就離遠見到天守閣 同聞到好香嘅味道 (因為有好多美食車)
係由甜品雪糕到章魚燒到中華料理都有 點解香港要分開晒?癡線嗎

呢一個章魚燒 簡直不得之了
係hanami喺大阪見過最抵食 500yen 8粒
我哋試咗唔要傳統醬,要明太子蛋黃醬 真係返唔到轉頭食日船
雖然佢個漿腍身啲,唔係外脆內軟,比較似mochi多啲 但係粒章魚真係唔係擦子膠 好彈牙
同埋個醬 無得輸唔會再喺香港食

而呢個豉椒雞絲係Hana巴排 唔記得價錢 不過就普通貨色

然後我哋就入去天守閣
大阪城韓狗數目係歷史博物館嘅50倍
係成幢天守閣都逼到爆

呢兩日所有景點周遊卡係包咗,本身係要比入場費,200yen至800yen不等

入到天守閣,因為有8層,所以係有𨋢搭,但人太多,所以我哋選擇行樓梯
睇嚟我都要每日花一個鐘恨吓韓國先

最低一層,係呃人比錢cosplay影相
但其實成幢嘢都伏味濃,因為展品唔算多,有幾層仲擺啲電視播吓畫面算
有兩層啲展品有紀念性啲就唔可以影相,入面係一啲真正嘅歷史物品

而最頂樓就有紀念品賣同可以望吓大阪城嘅周圍嘅風景

提示,如果各位巴絲去又想買明信片的話,去到最頂先買
下層都有個櫃臺係賣書同明信片,每張明信片100yen,但係我覺得無咁大阪城feel,因為多數係用一啲古代畫作直接copy成明信片,無咁旅遊feel
而最頂賣手信區嘅明信片係貴5yen,但係就以天守閣嘅真相做賣點 Hanami比教俗,會鍾意頂樓賣嗰啲

hanami同hana巴各買一張 然後互相寫比對方,之後唔比大家睇,直接寄去對方屋企

其實全程真係逼到傻多過好睇,但係喺外圍睇真心唔錯 因為入面除咗唔比影相嗰兩層有啲豐臣秀吉 織田信長呢類人物嘅盔甲頭盔奏書睇之外,根本上都係好撚伏

所以非信長迷又非周遊卡可以唔洗入去

之後水上巴士同觀光船就聽日 唔好屌咁大力,好攰
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本
終於等到文
大阪

去咗邊樹玩 想知

我主要係玩京都 最後一日先黎大阪買野
而家一個人燒緊肉 好正

獨遊

同問, 4月頭獨遊

我食呢間應該幾多人識
剩低萬幾yen又最後一日
所以決定豪食

啲肉呢?

呢個正 encore 左2-3次 最後一次直接叫佢俾4人份我

放題包一款甜品

掛住食影左好少
sorry 我知有幾張打橫左但懶得整

一定好食過力丸
D 新手 YouTuber 最鍾意介紹力丸
等得好苦 出快少少得唔得
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本

1日券會包JR某啲線
而兩日券只包鐵路巴士同埋景點

如果會喪跑景點真心抵
但係唔玩佢啲嘢就真係要自己計一計

因為兩日要3000yen,一日好似要2100yen
終於等到文
大阪

今晚再出
等得好苦 出快少少得唔得

食完飯加速 等我
終於等到文
大阪

今晚再出

去完日本真係翻唔到轉頭
後遺症到今日拎翻本旅遊書黎睇
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本

1日券會包JR某啲線

如果會喪跑景點真心抵

thx巴(絲)打
等你出埋喪跑諗下買唔買先
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本

1日券會包JR某啲線

如果會喪跑景點真心抵

周遊卡冇JR架喎,你講私鐵吧
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本

1日券會包JR某啲線

如果會喪跑景點真心抵

周遊卡冇JR架喎,你講私鐵吧

哈哈,係,記錯了
私鐵沒錯,仲有更正一日券為2300yen
Thanks a lot
其實買周遊卡抵唔抵
就咁計搭鐵會唔會回到本

1日券會包JR某啲線

如果會喪跑景點真心抵

thx巴(絲)打
等你出埋喪跑諗下買唔買先

以家打,我記錯了
無包JR, 係包私鐵 唔好意思
同埋一日券係2300yen
點解每日可以好似咁唔夠時間用?
請留意,因為hanami有啲認知障礙,所以內文資料可能有漏/有誤,假如有巴絲發現 請指正,我會上網double check多次,唔想誤導人 但奈何真係腦力有限

好啦,繼續行程
喺大阪城係有一個水上巴士站,即係朝早走船嗰一班 咁Hanami估計,大阪城個站會喺搭正開出,所以搭十嘅時候離開天守閣,就即刻狂奔 最後都係走船

喺天守閣離開嘅時候向後望影
喺呢一刻開始,終於知..原來hana巴嘅心初裡一心打算嚟大阪練跑 因為狂奔之旅由呢度開始

WTF?原本大阪城公園係有呢啲觀光車

走船呢啲,當然唔意外 最後決定呆等接近一小時等下一班
水上巴士有三個站
一個係大阪城,好明顯;另一個係近今昔館;而最後一個係喺中之島
三個站分別喺00分,40分同20分會開船
船票可以買中途落或返嚟先落

買票嘅時候會幫你劃埋位

等嘅時候因爲有啲氣憤,所以決定獎勵自己食票站賣嘅抹茶雪糕
認真,呢杯嘢係香港無可能搵到 佢係濃到 返到香港之後,via 東京都提唔起我興趣了
本身個雪糕已經好濃郁抹茶味,而且好滑 再加埋面嘅抹茶粉,真係無得頂

另事買咗樣蘋果汁就普通啦

等咗50分鐘到,終於有船嚟

其實成程船都主要喺內河望吓大阪嘅景 搭搭吓真係好想瞓 當係奔完休息吓

反而我哋喺返大阪城落船之後再往反天守閣方向行,竟然比我哋搵到夢幻街少女嘅景feel model mode即刻turn on

條路軌仲會有USJ嘅列車駛過 好想搭

仲喺附近見到啲咁靚嘅花圃

總結嚟講,水上巴士都幾伏 如果買周遊卡嘅朋友,想喺三個站觀光完搭嚟去下一個景點繼續玩係好ok,但全程搭真係好眼瞓

呢篇出咗先,再打緊

補一啲日本地盤嘅相大家望望

每一個出口都有人把守住 日本同香港真係爭好遠
5月到我去大阪, 唔該晒樓主提供周遊卡觀光路線
玩完伏伏的水上巴士之後 就又搭subway去返道頓堀 導遊hana巴話去搭道頓堀觀光船

道頓堀真係韓狗嘅世界

老實講,初時我覺得呢隻船會比水上巴士更伏
船尾黃衫人係船長嚟,而船頭嘅女人係導遊
其實啲導遊姨姨雖然唔太識英文,但係佢哋會盡量用最簡單嘅日文去解說 所以都聽得明六成
但係啲韓狗理撚得人,自己喺度影相自拍算,屌!

隻船只會喺道頓堀嗰一條河直行,但唔會出海,因為一出就係大海
同埋導遊姨姨會係咁同岸上嘅人打招呼 諗返都覺得佢攰,返工咁多個鐘,hyper足咁多個鐘

可怕嘅驚安

河嘅上方有好多道橋,每一道橋都有名同各有特色

呢道就成個大阪燒咁

其實佢個樣都真係幾cute cute

愛情旅館 有機會其實都想知入邊點 不過外面真係幾浪漫

導遊姨姨話呢度係for人結婚擺酒 即刻勁想嫁

最後落船之前,導遊姨姨會逼人拍手

總評
呢程船係比起水上巴士更好,因為水上巴士係錄音廣播,而且聲音好細,仲要好耐先有一次廣播
而道頓堀呢一個,船程短啲,有真人介紹,短短嘅船程已經可以好模糊咁outline到日本人某一啲生活
地點又好方便,落船繼續血拼
而且導遊姨姨真係好好

所以唔夠時間玩周遊卡的話,呢個都強力推介去坐

跟住落船就試吓食一蘭 因為喺香港我哋都未試過
So far其實係特別嘅,不過我會掛住九州嘅金龍多啲 (幾年前,以家咩味唔知)

道頓堀船都真係可以話必試,因為喺正中心點,時間唔算耐,可以買幾點飛都得,行完街先搭都無問題 都係好推介

第三日淨返驚安同摩天輪 聽日講埋同會開始入第四日,
5月到我去大阪, 唔該晒樓主提供周遊卡觀光路線

玩得開心啲
邊個av女優
邊個av女優

早排先有新作嘅
抱歉,今日ot,無法出住 聽日補返
今個weekend出多幾篇補數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞