[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike
去鳥取唔用2000円的士?行程緊密既話幾啱用啊
做咩唔係美術館果邊入
應該係因為樓主搭嗰班超早班次既巴士最近抧能停喺佢嗰度,要9:10後先有班次去美術館嗰邊
都話左俾google map老點
其實搭多個站就可以去到正常入口附近
我諗係你設定目的地就咁篤「鳥取砂丘」個名,佢只會揀最近「個名」既地方,如果人手篤向砂丘美術館嗰邊既馬路就會show到正確落車位
一個人去旅行,行錯路中伏,又有咩所謂
其實我從來無介意過
你話帶隊去玩中左伏就會內疚啫

反而能真正一個人享受這片大地,十分美好

好不容易走到海邊,仍然沒有人,也沒有駱駝

望返轉頭就好似咁樣

終於見到人喇,大約係8點半到
開始搵得返正常人既路徑

hea完之後我就收隊了
我要搵個無咁斜既位扇落去,好驚仆親
呢個角度望好似真係去左沙漠咁,一望無際

無耐就行返去正常既入口
無影相留念了,反而係成腳都係沙,好彩有得洗腳頂住
如果大家去砂丘都注意下,最好去完就返去沖個涼
唔好學我死亡行軍式去旅行
咁早去其實好好,啲風紋仲未被人破壞

10點零鐘就返到鳥取駅了
點解唔買pass/觀光taxi,因為我去個砂丘就走lor
真係好對唔住,俾人一種走馬看花既感覺咁

跟住要繼續山陰本線之旅
有機會再深度遊覽鳥取啦,最好就係天氣好既時候登上大山啦
繼續搭山陰本線
今次搭了約43分鐘,終點站為浜坂

因為有15分鐘等下班車,所以又可以出閘hea下

呢到係兵庫縣了,又因為是在北部,所以這裡也就是「兵庫北」
而且對住日本海,係最北端的區域

呢到也是以溫泉鄉為名,不過香港就相對少好多人識
同埋都係山陰海岸國立公園一帶,不過就建議自駕了
時間關係我也只可以路過一遊

不過呢個站本身都有野睇
有個「鉄子の部屋」,都係一d鐵膠野

大概一個字就遊覽完,又可以上返車

又係影車尾呀,咁好多時無時間影車頭就影車尾架啦

山陰本線 餘部駅
也是兵庫北重點影車聖地:余部鉄橋
呢個「空の駅」係可以行的

從橋上可以欣賞到日本海景
天色絕佳,跟剛才的島取砂丘有好大對比

余部鉄橋歷史悠久,現時的為第二代,2010年啟用

第一代則為明治45年 (wiki圖片)

行到盡有部lift可以直接搭落地
2017年啟用,為當地住民帶來方便

仲改左個名叫余部水晶塔,夠晒2017

在地面行返上車站途中就搵到影相位條小路

呢度可以再行上去

呢條就係第二代余部鉄橋,比第一代明顯堅固了很多
也開始有一些觀光客在待機

12:41 キハ40系気動車

12:59 キハ189系気動車 特急「はまかぜ」
はまかぜ一日只有三往復,其中只有兩往復會經過

因為手機問題所以兩張都炒Q左

另外現在土休日會有臨時快速「山陰海岸ジオライナー」
以後冬期食蟹季節的臨時特急「かにカニはまかぜ」(全車指定席,可以跟旅行商品食蟹package買)
揀個靚日子可以影到多D車

返到去駅舍等車
發現有一堆筆記本,原來可以寫下字畫下公仔
大家都好有愛

車來了,有好多大媽落車遊覽
佢地如果急急腳仲可以影到一班反方向的特急 (不過佢地應該唔care卦...)
咁果班我就唔等喇,繼續上路

結果車上空無一人,得返我
又包車
余部其實可以行幾耐?
影到車就走得
等車走
樓主去得角島點解唔去埋元乃隅神社
時間同的士錢都唔平所以唯有兩個揀一個
同埋我覺得元乃隅無咁好feel,係去就踩車兜埋附近地方

所以正常想去晒兩個地方,一係揸車,一係報day tour啦

位於兵庫北的香住駅,一睇就知係食蟹的好地方
我雖然唔鍾意食蟹,但係來到都要食個lunch
通常來得既都係簡單d去旅館一汨二食,咁咪有好西食
不過肯google下,都可以搵到lunch可以食蟹既地方

行幾分鐘就已經又可以望到日本海
山陰真係日本海everywhere

轉個頭就有間好潮下既屋仔
咁係一間餐廳,肚餓喇唔客氣

基本上山陰北陸都係出名食蟹的,但係要睇季節
香港人最出名就松葉蟹啦,甚至成為高級蟹的代名詞,咁仲有好多品種如越前蟹、加能蟹、間人蟹等等都係高級的蟹,有D比較少聽如津居山蟹,出面好難食到又或者好撚貴。漁期通常在11月至3月,個別種類的蟹的時期也會有分別,例如雌雄以及老幼都會有別

不過呢到既香住蟹就早d,同境港既紅楚蟹一樣,9月就有得食,當然啦級別跟頭先講果D係差一截,不過都一定好食過你平時香港食果D

店員問我飲唔像野,其實都唔識答NO
所以點左杯奶茶順便享受下山陰的海岸

等了一會,我點的香住蟹丼到了
有幾隻蟹腳,很容易處理
蟹肉爽滑滑,不過口感同味感就比較薄弱,但有醬汁點下可以釣返d味
咁都只係2000YEN,絕對好過去乜叉市場食海鮮丼好多
亦都係我呢個旅程最滿意既一餐之一

不過呢到對好多人都比較偏,如果去山陰一般都係境港方便好多
話咁快又行返去車站,成件事一個鐘都無

搞到好似公司lunch放飯咁

竹野駅,都係架車停低一陣先出去望下

而呢個山陰本線之旅要進入尾聲......
睇落幾好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞