[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike
過嚟留個名先
之前喺座銀食過個香住蟹沾麵都幾正
果陣先識有香住蟹呢樣嘢
巴打你係咪拖住行李去d景點
香港定大阪間座銀?睇下呢期有無得食先

不過香港果間認真貴左D
Osprey 30L,入面得兩套衫同小小野,係咁多喇
全程locker都無用過,雖然真係會比較容易攰,但係頂得順

咁樣對我先有去旅行既感覺
香港果間 好似已經係年頭果陣嘅事
呢排真係好多風球非法集結
好彩避晒咋,早一個禮拜或者遲兩個禮拜都出事

(不過真係打中又點,我最多咪唔去 / 同風球玩遊戲... )
山陰本線 四日目 (続)
下午來到山陰好出名的地方,城崎温泉
本來因為已經去過想飛左佢,不過難得路過不如落去hea返陣

車站也有鐵道娘的紙牌

今天天色麻麻地,不如大家聽返首歌先
有好多歌為呢個溫泉而作
https://www.youtube.com/watch?v=hS2VFY1_ryc
城崎恋歌
城崎溫泉最出名係七個外湯

1200YEN一日券可以浸晒全部,不過會浸到甩皮
如果你住旅館通常都會送埋,可以浸到第二朝

首先來到就係地蔵湯,呢個最頹無露天風呂
咁岩都幾多人踩單車

曼陀羅湯

御所の湯,靚野,但因維修暫停營業
中間都好多商店同埋食店,一路行一路浸幾好玩

咁好多人都係著浴衣走來走去,廣東話英文都多
但好似我咁T shirt衝入去既都有,事實上無人care你著乜入去,反正最後都係脫光光

一の湯,鬼妹都唔少
不過我係睇唔到佢地浸既,只能FF下

最後浸埋柳湯(無影相留念)
呢個特別熱,唔夠五分鐘就上返水

唔記得去既有最入既鴻の湯
以及就在車站隔離既さとの湯因為定休又係去唔到
兩次都無去到真係無緣

hea hea下已經差唔多落山,可以撒退
呢到去到11月都會變成食蟹既季節,氣氛會唔同好多
我上次來就係響到食左餐全蟹宴 津居山蟹
差唔多成3萬一晚 食到好攰 唔知點解果陣同frd可以high咁大
相搵唔返啦,唔知收埋左響邊部機到

聽多首歌先
https://www.youtube.com/watch?v=StMst8NIUO8
唔知點解個MV中間全部都係余部鐵橋

離開城崎温泉,還有點時間
所以坐了到一站之隔的豊岡,一個好易俾人遺忘既地方
至於隔住的叫玄武洞 (真是一個洞,可以去參觀)
呢到可以轉京都丹後鐵道往天橋立方向

出閘可以找到商場,眼殘睇錯以為係V City

豊岡市以出產鞄(即係袋)為名
「豊岡鞄」呢個品牌在丸之內KITTE有直營店
可想而知其級別在日本屬頂尖級
城崎温泉都有幾間賣豊岡鞄的店
但豊岡呢到應該有成條街,不過好夜我就無去了

車站裡面還有部機賣袋仔

我貪得意禁左一個當紀念品,1500YEN一個
唔知個袋可以用來裝乜
玄武洞有冇去?
夜了收左檔
個袋比呀媽拎去買餸
咁既行程如果有人肯陪我癲我會覺得三生有幸
不過我都唔係每次都獨遊
唔同模式我都鍾意,不過要湊鴨仔帶團真係會比較心累d
關於豊岡 (以及但馬地區) 有樣野一定要介紹

就是代表這裡的瀕臨絕種生物:
東方白鸛 コウノトリ (Oriental White Stork, Ciconia boyciana)
現存數大約不超過2000隻

關於東方白鸛有個傳說,就是在日本,白鸛都是來自豊岡。相傳有隻受傷的白鸛到了城崎温泉的「鴻の湯」,然後傷口就治癒了。自此這傳說生物成為了此地的標誌。

距離豊岡駅約4.5km有個コウノトリの郷公園
如果有緣路過請代我一去,那裡也有巴士可以到
http://www.stork.u-hyogo.ac.jp

回到豊岡駅月台,很多通學通勤客回家
除了這裡跟同屬豊岡市的城崎温泉,附近都是人煙稀少的地方

我要暫時離開山陰了
本來整個旅程都不打算搭特急,但既然已經破了例,所以我又坐了
這個是特急こうのとり,名字就是東方白鸛,2011年從「北近畿」改名
這班車是開往新大阪,我要前往京都,所以中間會轉車

沿途停江原、八鹿、和田山
附近有個「但馬小京都」(但明明就好近京都……)
叫做出石,要搭巴士去

就是這樣子吧~(圖也是wiki)

福知山駅,最後一個途中下車的地方
因為轉車時間很短,只能就咁留念就要返上去

屬於京都府的福知山沒甚麼,有一個福知山城
平常說的「京都」指京都市,不是京都府那麼大
正常說「去京都玩」不會包括如天橋立那麼老遠的地方
但天橋立的確是京都府的一部分

這個站是一個轉乘站
北行有山陰線方向,以及京都丹後鉄道宮津、天橋立方向
南行有福知山線大阪方向,以及山陰線京都方向
所以這個系統又叫做「北近畿大X網絡」,如果要轉車通常走到對面月台就是,視班次而定最短的轉車時間只有2分鐘
例如大阪跟京都都有特急到城崎温泉,兩邊會在差不多時間到福知山,但只有一班會繼續開往,另一班就要轉車

最後坐了從天橋立開出的特急はしだて(橋立)
前往京都

都最後一程今次試下坐埋Green Car
跟剛才一樣也是289系

特急券比較特別,兩班車用同一張飛出
特急料金會一齊計,仲發現左得一班Green都可以照出飛
另一班的指定席料金仲無計到添
呢樣野特定的區間先會有 (新幹線也可以咁玩)

晚餐是在豊岡駅買的便當,但馬牛,好好食

但馬牛就是但馬地方(也就是兵庫北)的和牛
關於但馬牛的血統之類我唔熟
我淨係知香港既但馬牛應該就無但馬牛食
至於「神戸牛」,事實上就是但馬牛,不過通過了較嚴謹的條件篩選而成
食便當太浪費,應該直接舖頭食

最後一口氣來到了終點:京都駅
終於來到了熟悉的月台
前後經歷了四天,完成了山陰本線

山陰本線京都-園部之間又稱嵯峨野線
好似青山公路元朗段又叫大馬路咁
嵯峨野線沿途好多景點,最出名是嵐山
也有太秦、二条
以外今年全新開業的梅小路京都西,去京都鐵道博物館更為方便
但因為車票在京都市內途中下車就會失效
所以是次只好略去

總結之前都係拿拿臨check in埋先
hostel位於京都駅附近,但用錯出口都行左三個幾字先搵到
而且條路有小小隱敝
check in果陣pantry超多鬼佬係度wewewawa

2900一晚,關西hostel來講唔算係好平
但見評價好高,同埋近大站,所以最終決定左呢到
空間也很大,仲大過某D垃圾三星酒店
我想講張床超舒服,同埋都有得揀枕頭!
果然呢個價位無令我失望
正過之後會住既First Cabin (認真)

令和元年9月30日 山陰本線 完乗
一日目 令和元年9月27日(金)
08:49-08:53 下関→幡生 (山陽本線)
09:08-09:44 幡生→小串 (山陰本線)
10:01-10:31 小串→特牛 (山陰本線)
15:12-15:59 特牛→長門市 (山陰本線)
16:16-16:20 長門市→仙崎 (山陰本線仙崎支線)
16:27-16:31 仙崎→長門市 (山陰本線仙崎支線)
17:37-18:14 長門市→東萩 (山陰本線)

二日目 令和元年9月28日(土)
07:44-08:55 東萩→益田 (山陰本線)(遅れ約70分)
10:31-12:08 益田→出雲市 (スーパーおき2号)(遅れ約50分)
17:52-18:24 出雲市→玉造温泉 (山陰本線)

三日目 令和元年9月29日(土)
09:11-09:19 玉造温泉→松江 (山陰本線)
14:05-14:55 松江→米子 (山陰本線)
15:35-17:36 米子→鳥取 (あめつち)

四日目 令和元年9月30日(月)
11:09-11:52 鳥取→浜坂 (山陰本線)
12:07-12:20 浜坂→餘部 (山陰本線)
13:31-13:41 餘部→香住 (山陰本線)
14:44-15:28 香住→城崎温泉 (山陰本線)
18:17-18:29 城崎温泉 →豊岡 (山陰本線)
19:03-19:58 豊岡→福知山 (こうのとり28号)
20:03-21:19 福知山→京都 (はしだて10号)

總標準乘車時間:12小時33分 (不計算延誤時間)
以4日時間乘車,行程整體都唔算chur既
但時間控制就要小心D,因為D車你都見到,好疏架啦
乘車券其實有5日,如果可以攤多日可以再hea D
也完全唔需要搭特急趕路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞