[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike
*運休
續 (本日行程完)
最後un到去東萩駅
點解唔係萩,因為果個先係細站,應該改名做南萩

萩市係鐵路不便既地方
走線明顯因要避開許多古蹟所以成個U形咁
市中心就響入面

咁我book左既地方行廿分鐘到
電話無電,sim卡針又跌左無得轉落後備
所以只能靠記憶同直覺搵返個住宿

可惜行行下勁多十字路口同埋行人隧道
愈搞愈亂,開始中伏
所以要諗辦法

中間搵左間M記,但無得叉電
跟住再行行下見到車路往城下町
就跟住去

但最後都係唔知間野響邊
最後嘗試問途人,見到一位姨姨
就在明倫館前找到一位姨姨求指示
跟住俾左間野既名佢
佢唔明
最後佢帶我去左另一間hostel
入左去,間野叫ruco,booking.com好高分果間
姨姨問我係咪,我好尷話唔係,心諗我都想不如就咁訓呢到算
然後hostel姐姐俾電我叉,好啦部機著返
但一開keyboard打唔到字....sort撚左....
最後好尷尬咁講左我book左既地方...
hostel姐姐懂了,然後她帶我去
條路幾黑,結果都行成兩個字,真係辛苦晒......
點解hostel姐姐可以咁熱情,我做唔到
不過如果唔係今晚真係可能訓街
總算到了,相對呢間靜好多

由於本室今晚得一名住室,所以訓邊格都得
另呢張床係我訓過咁多間hostel最舒服

沖涼洗衫後去買野食
LaWSON都要行幾百米,鄉下地方呢d野都唔係話有就有

結果買了金色不如歸,杯麵都好撚好食
飲左半罐就暈低了

山陰本線 第一日 終
08:49-08:53 下関→幡生 (山陽本線)
09:08-09:44 幡生→小串 (山陰本線)
10:01-10:31 小串→特牛 (山陰本線)
15:12-15:59 特牛→長門市 (山陰本線)
16:16-16:20 長門市→仙崎 (山陰本線仙崎支線)
16:27-16:31 仙崎→長門市 (山陰本線仙崎支線)
17:37-18:14 長門市→東萩 (山陰本線)
等睇萩市
仙崎站有乜特別要專登去影一影相就走?
純粹找數

沒有JR的時候可以搭巴士去,都係幾分鐘車程
果到有青海島,可以在觀光案內所租單車一遊
亦都係我今次既backup plan
依家到左鳥取
張床好舒服
拿拿臨清遊記

跟住落來資訊量頗大,請耐心閱讀
山陰本線 二日目
如果想睇萩就可能令大家失望
因為呢到主要係路過一宵
打望兩望就起行,畢竟山陰本線時間太那個

不過我book既地方與城下町為最接近
朝早6點鐘還是可以出去行下

有微微雨

清晨空無一人的萩城下町

其實我只係來拜訪高衫晉~~~作

我第一次接觸萩城下町呢個名係幾年前搭eva新幹線得到既postcard

(圖為amazon 圖片)

7點2就checkout
間hostel好細間,得兩間4人dorm同一間個室

今次開爆goofle map導航行返去
點知一出門口就diu,落狗sss!
行兩三步就濕晒,好彩有帶把ula神遮頂住

濕左成廿幾分鐘先返到車站
淨返幾分鐘就開車啦
總括而言,萩市民根本唔鬼依賴JR
一定係搭巴士既方便又快捷
正如有巴絲提到,最正路係去新山口搭SUPER HAGI巴士直到
去附近地方應該都係有巴士既,唔駛依賴山陰本線

望下個時刻表就知道有幾絕望
7:44過了好幾分鐘,開始覺得唔對路

唔撚係掛..........落個雨就搞到山陰本線收收地皮
唔係好明職員講乜,個站又廢到連LED都無
但大概get到就係繼續等...

無聊就影下個站先

月台主要係......👻佬
反而說中文既就無

等了約45分鐘架車終於蒲頭!
成班👻佬拍晒手掌

原本計劃是這樣的
但咁搞法一定追唔到架快速
只好去到益田再諗諗點算

上車無耐就有好野睇
知唔知呢舊係乜?聰明人先睇到
聽實啦,係
明治日本的産業革命遺産的構成資產之一:萩反射爐
係咪好型呢,走得架啦

架車徐行運轉行得好......慢

去到中途先開始正常返
呢種日本海景很常見

mimimomo成10點2先到益田,唔係深圳既益田,呢到係無電腦既島根縣了,バカヤロー!咩年代呀你以為仲無電腦?起碼個站有LED,有7仔,東萩咩都無
廢話講完,即係話總共delay成70分鐘

石見地區有其當地神話,以大戲石見神樂為名

下班快速成12:30
情況好惡劣,只好搭特急,本來全程都唔打算

結果穩陣起見買到去出雲市
直式飛或者比較少見
特急券同包括有效乘區的間乘車券一齊用就得,只係大家通常唔會拆開買而佢又出張二合一俾你
惡夢又來了......又遲........

(圖攝於下車處)
因為山口線大雨又要徐下運轉
果陣我唔知要等幾耐真係等死我

等等下原先班鬼佬竟然搭山口線走左
萩有既士唔搭特登兜路?

大概50分鐘終於出現了,超級隱岐2號
作為一日只有三往復,山陰直通山口線既特急
客量都唔係少,起碼無窗邊位坐
所以去大田市石見銀山要煲湯了
今日唔想太夜check in
只好作出取捨

於是,直到出雲市

終於去返d文明地方
仲有自動改札機
山陰都唔係咁得人驚丫

咁去出雲梗係去出雲大社架啦
唔通去日御碕拍烏蠅咩
熱門旅遊景點既巴士站一定好易搵到
至於點解唔係搭一畑電車,因為我去到既時間係巴士開先囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞