[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike

次は、小丸子

話說隔離位兩個外國人聊JK講野 (無圖)
問架巴士好慢,自己係咪搭錯車之類
佢拿住時刻表以為有直通車
我解釋道:They skipped the details because it would be too long.

呢條巴士線主要分youme town經由或aeon mall經由,前者耐小小

最後落左車,第一眼見到係starbucks
出雲大社,應該無特別野啦
正常人流,一d都唔迫好輕鬆

繪馬d內容都幾搞笑
為左求緣可以去到幾盡

總知我許許許許許再行一圈就走了

求其食d野算,所以唔分享了

跟住本來係搭一畑電車返去既,但醒起仲有地方想去.....

大家準備好未?
旧JR大社駅,平成2年廃止

睇完就去前面個巴士站搭車走人
但站頭坐爆晒要企

隨處可見的特急やくも
live

今日最終目的地係玉造溫泉♨️
有諗過call唔call送迎但搵唔到公眾電話
唔係既站行條pn9路廿三十分鐘對我都唔係大問題既,唔好俾車站個名呃左,要行好耐架

但一出站就好多人舉牌恭候,有d有寫人名好似機場接機咁,一d無但見到自己今晚住間野個名,跟住我就手指指,對了名就被帶上車了

全車得一個乘客,幾分鐘就落車了

打住呢到先沖完涼食埋野繼續
萩咁快就完,等我遲吓補相
鬼佬一去日本就由面玩到底,再返轉玩

其實都係去到16年尾先開始有閘機
山陰啲JR仲好落後咁,境線都係今年3月16日先開始用到IC卡,伯耆大山以東一大堆站都仲未支援IC卡,連身為縣廳所在既鳥取駅竟然都冇

溫泉Guest House翠鳩之巢

裝潢同正常溫泉旅館一樣咁不失大體
溫泉水為掛け流し,雖然男女都係各一格咁大把

今晚訓既地方,窄左d,佢就話係dorm
事實上都係一人一間房仔
不過我無包晚餐(聽講都係俾食券),所以今晚要自己搵野食
咁玉造溫泉就預左無啖好食架啦
個個都一泊二食食好西架啦
好彩在街上行行下,搵到間比較似係人食野既地方

睇落唔錯既食店

入左去,又係得我一個
感覺是被迫食好西
喊左個島根和牛set+杯黑霧島

うまいな~~~

食到一半出現第二位食客
同我一樣係孤零零自己一個
比利時人,去六個星期,自稱1個鐘上到富士山頂
他喜歡跟staff搭話,說「You have to speak more English. Next year many people comes to Japan, everywhere.」
咁我都說:「You should learn more Japanese also, for your six weeks in Japan」

開始覺得無聊我就埋單走人了
預左要行
就這樣 山陰之旅二日目 完了 (撒花
山陰之旅 三日目
咁貼埋個早餐啦

靚就幾靚,但食落好有一種食隔夜送既感覺......

Anyway 食完落左去行個圈
早上比較多人出來散步,呀同埋河水係可以用來浸腳的
估唔到咁多鬼佬鐘意去萩我以為只有日本人先會去
玉造溫泉都有間若竹寿し評價非常高分,睇餐牌亦唔貴,不過通常去得玉造溫泉都係一泊二食,應該唔會咁多人會幫襯
他喜歡跟staff搭話,說「You have to speak more English. Next year many people comes to Japan, everywhere.」
咁我都說:「You should learn more Japanese also, for your six weeks in Japan」

你咁樣答明串佢喎,驚唔驚佢嬲
係都個staff嬲9佢先啦
佢嬲我又點
隔夜都好過二手
我去果時剩係嚮巴士站見過幾個泰妹後都無見過一個外國人
但無人又真係爽既。
好懷疑係對面佳翠苑尋晚食剩既野
一畑電車 正呀 係 d田中間劃過 又有幾段係宍道湖邊飛過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞