[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike
可以5日咁多
幾經波折終於check in到萩 ,勞煩左好多拿
部電話唔止無電,仲爆ram,唔怪得打唔到字
*好多人
萩市 正!
角島你係上晝定下晝去?
6月尾去過,入境會吸印,出境冇
今年3月尾都去過萩,不過我就由山口坐巴士來回.
坐當地嘅循環巴士好方便,好多景點都去到.
相信我都會去多一次,希望你玩得開心D
萩都多人?
Thanks
起身終於復活recap返呢兩日既事先

呢班機搭乘率大約95%

話說喊左飛機餐食,好過7仔啦

3個到就落到地,同飛福岡差唔多

跟住兜圈搭車就從略
韓國的KTX比較有趣,可以轉入在來線區間
不過架車美感就差D...
心態要調整
求幫推 或多或少有幫助
[反省]我發現好多人都搵唔到方向及定位 入嚟啦
https://lih.kg/1599090

跟住就登上關釜連絡船啦
不過佢唔會俾機會你同船selfie

今次呢隻係日本船はまゆう(浜木綿)
同韓國船SEONG HEE星希格拉格拉咁開
所以一上船就當自己返左日本

上去仲可以睇下夜景

目前為止最好食既一餐
はまゆう御膳 (秋) 1200
跟住就開始扮訓覺
預左訓得唔好

大約00:30開始可以收到微弱的docomo 信號
代表你已經到左日本對馬

04:00架船已經搵地方停左
可以上網

早餐就挑戰韓食
得泡菜係最正常

小倉

下関,至於前面呢舊就係相傳武藏與小次郎決鬥之地 巖流島

雖然我登左但依定只能提供官方照片

8點零出到下關,入境貼紙表記係KANMON
第一次以水路進入日本好興奮

航程240km,比東京名古屋的直線距離還要短

韓國電影軍艦島(2017)的主角李姜宇被騙前往日本本島,當時他也是搭了連絡船,分別在於那時是內陸線。遂於抵港後被抓,賣了去軍艦島
打住咁多先
落去行個圈

離開碼頭,行橋就可以到JR站

唔知咩來

JR下関駅

我上一次來剛好就係瑞風首航
場面極為誇張

在綠窗買左張咁既飛,同佢講想經邊到就得
可以中途落車,唔係咩新鮮神奇野,唔係pass,而係自國鐵以來就留下來既野,也是最原始火車旅行既方式

途中下車會吸個印以作記認
不過實際上到依定為止,都係問左先有
好人既會問你想吸邊度,好好玩
至於無人駅就算啦,車掌會直接叫你落車

下関為JR西與JR九的旅客線分界點
向南就係九州了

全旅程唯一搭乘的山陽線電車

作為測試途中下車的第一站:幡生

值得注意,山陰線正式介定為幡生開始
不過由於山陰線到幡生既列車都會開埋去下関
所以旅客案內上都視為山陰線既一部分

終點 小串駅
有小小時間等接續列車

可以出去呀~~~~~~~~~下
但只能坐普通車?
萩除咗明倫學舍同博物館,仲可以加多個咩點?諗住萩城蹟
我上次係咁嘅次序:
由萩巴士站去道次駅食飯買嘢
郡司鋳造所遺構広場,東光寺,明倫學校,博物館
去嘅地方唔多,因為停留得耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞