[盡LIVE] 穿越對馬海峽 完走山陰本線 [釜山-下関-京都]

265 回覆
20 Like 3 Dislike

俾埋張印到容容爛爛既乘車券
呢個旅程最好玩莫過於拿住一張飛就可以係咁途中下車
吸下印仔 (不過有d好fail,要小心墨水問題)
玩pass都無咁過癮

途中下車駅:幡生、小串、特牛(無人駅)、長門市、東萩、益田、出雲市、玉造温泉、松江、安来、米子、鳥取、浜坂、餘部(無人駅)、香住、竹野、城崎温泉、豊岡、福知山,共19個
大家可以嘗試搵返晒D印仔出來

總結一下呢個行程既票券

乘車券 9830YEN,特急料金 3030YEN
加埋同一張西日本5日PASS既價錢差唔多
另外Green料金 2360YEN,用PASS補錢就貴好多喇
計劃得宜,無PASS一樣可以玩得好開心
雖然行程俾人感覺好「走花看馬」
但呢樣係好相對既概念
山陰本線到處都有值得停留既地方,我就毫無果種感覺
所以第一次咁樣玩,揀左山陰本線
亦都係我第一次去山陰

山陰真係好正,不像山陽擁有新幹線之利
前往山陰成本很高,對日本人來講可能感覺更遙遠

呢頭少人好多,每個人來到都會心曠神怡
感謝各位睇到來呢到
旅行開LIVE係幾苦下,對SIM卡要求好高
尤其今次資訊量太大,下次唔揀個咁多野講既地方LIVE
所以今次完全炒左粉
返到香港晚晚都好夜先返到屋企,加上呢排真係好令人失落
所以變左慢慢更新真係好對唔住
我仲有篇全國pass遊記未打完

賣個關子先,下次如無意外會係東京廣域快閃三日
希望大家12月都可以來捧下場

呢個post仲未完,因為仲有兩日關西鳩遊遊
不過就無咩內容架啦,所以大家仲有興趣先來睇啦
打埋佢啦
譴責樓主又飛
多謝巴打分享
我遲d都走一轉山陰
不過就經羽田轉機飛米子
諗住行下松江出雲鳥取,然後出岡山姬路大阪一路殺上去
最後KIX走
唔考慮Sunrise出雲
或者直飛出雲緣結機場或者鳥取柯南機場?
其實橙色特急券同平時個D有咩唔同
橫式:指定席售票機 / 售票處發出
直式:乘車券售票機發出,即係賣短程飛仔D機。鄉下D站未必擁有功能先進好多既指定席售票機。方便起見果D機仔都會賣埋自由席特急券
東京都區內PASS都有分橫式同直式
一來Sunrise 出雲難book,二來張飛係用miles換,HND-YGJ果程係送既

另外出雲鳥取都要經羽田轉機,香港直飛山陰應該得HX飛米子
樓主請問你喺釜山stay左幾耐,有冇去過邊度玩?

我遲下會先去首爾,再落釜山坐船去福岡。仲諗緊好唔好玩埋釜山

另外坐船都仲諗緊坐快船定慢船
piece hostel?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞