淘仔耳機集中討論貼(47) -願榮光歸香港-

1001 回覆
7 Like 58 Dislike
連揀耳機既價錢同牌子都係
所以淘寶先問弱水7鐵有無得整2 pin
追完post,
想整翻隻cm退燒,所以前日就一次過試哂華匠,自畫像同8+1
8+1同自畫像同一個level嘢,中規中矩,冇咩特別
華匠解釋力好旗艦,樂器好聽過前面兩隻好多,但聲場唔大,人聲稍近
因為我只聽樂器,所以總係有啲美中不足,俾唔落錢
最後係瘦佬試咗另一隻靜電,尋日就整完耳印,磅水整
我係tf10 pro控
所以聲場同樂器好重要
ice lab有隻2單同3單差唔多budget
個人比較喜歡新6單 不過六千幾

呢個價位要大牌子除咗舊旗艦之外
冇乜好選擇
MT200?
正是
不過講真,論定位同聲場規整性,華匠贏幾條街,而且三頻均衡
華匠應該多啲人啱
靜電黎講,我自己就幾中意水月雨果對,可惜太貴比唔落手。 之後就唔小心比左錢64 賺
MT200 我覺得太中性 人聲好乾冇乜感情
水月雨香港有冇得試
八樓軒軒
sor 亦軒9f
軒軒,咁親密
唔想打正名啫
九樓明哥 親切啲
有冇舊旗艦嘅名聽下同邊度有得試
買囉,幾百蚊當食咗餐飯囉
咁點解最後都揀番聲菲爾?
之前都有考慮過佢 但淘寶問過無得整CM
其實現代黎講 w40大約係咩價數既質數?

想了解下
massdrop到AR M200 又平喇,大家點睇?
W40 = CCA C12 / KZ AS12 = $500~$600 質素,
不過緊係會有人話大廠調音價值唔應該咁計法, 咁就應該過番隔離耳機撚 POST
我之前入過隻 W30, 覺得空間感比 W40 好D, 聽結他係幾好, 但低頻始終唔及圈鐵/動圈耳機.
之前見過有人拆機話 4.4 係假平衡,
btw, 呢部野清左咁耐貨都未清完
同價不如買部紫珊 T1 4497 仲好.
其實呢邊都完全唔撚平 個個都講緊五六千既耳機

Anyway 其實就咁睇
我係咪可以理解為w40已經好過好多淘寶野?
我之前見有隻nx7 七單元好似好勁咁
唔係冇平野,只係大家想少少錢追到大廠個level
3000對上啲10000-20000,心理上認為“嘩,好抵玩喎追到成皮水準喎”,自自然然暗地裏上調咗個中伏費用同埋依個post傳承:淘仔耳機請承受一切風險
到依家都係一樣

不過答返你1000內國產都好多野簡
依排nx7,db3試下囉
我自已都入過其他野,例如dmg ,skald s7等等
中伏個個都試過,睇下你自已樂唔樂意揾多啲野試下啱唔啱自已

反正#1都有list,參巧下都得
不過首先要知自己係偏好咩類型曲目先可以對症下藥
如果唔係多多錢都唔夠買
係瘦佬到買左nx7 跟佢條黑線 幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞