淘仔耳機集中討論貼(47) -願榮光歸香港-

1001 回覆
7 Like 58 Dislike
巴打唔該
但係sorry阿,可唔可以講多少少,單元問題即係點,可唔可以fix到?

定你意思係KZ E10同我隻Sabbat E12係同級?
單元問題即係耳機本身嘅問題,冇得救

無得fix
當然少數例如水月雨一個單元都玩得ok
國產純鐵都係一般

你試下有線的聲菲爾dt6
KZ E10好過e12
我預左 係岩岩轉個去哥一下 覺得真係差好遠 個音域同清晰度都差好遠 明明zs5都唔係咩頂級耳機 但好明顯好過E12好多
其實買個藍芽耳擴仲好
明白,咁我想問下如果我想要真無線耳機,要有zs3或姐zs5既水平,你會唔會有推介
thanks 我研究下先

見咁多人讚好e12,以為實冇死,點知真係一分錢一分貨

不過咁,可能e12係真無線入面已經算唔錯,只係有線既可能100蚊隻既耳機都已經打得贏佢,聽日問個frd借隻airpod黎試下究竟係唔係關我隻e12事先
漫步者,hifiman

hifiman要等特價先抵
8+1 同自畫像分別好大

8+1 聲底厚好多 人聲偏前 暖聲 偏中下盤

自畫像 聲底較冷 薄 人聲後 冷聲 高頻極亮 中上盤
亮點邊條?幾錢
老正006咩取向
006係出人聲收低音量
但係006線阻抗都幾大比005我要開大幾格聲仲要係2.5黎
亮點個條好像係199鍍銀混單晶銅
8+1 qc 問題不了
係咪cm先有問題
我之前已經懷疑佢公模唔係自己做
係比廠/其他人做 所以好少少

不過我對8+1 5月買,華匠6月定7月買
兩對都係公模仲健在 滿意
今日試左隻airpods 2, 個聲靚過我隻新買既E12好多倍,隻E12把聲好散又有雜音

想問下係唔係我隻耳機問題,定真係咁
all
試下TRN T200幾抵玩
時晨未到姐

利申:苦主
想咒我
事實
有冇人有用hiby r5, r6 pro, 山靈 m6, fiio m11, ibasso dx160. 如果想買其中一部邊部好啲, 原本想買zx300但試咗朋友個部發覺有hiss之後就唔想買佢了.
R6pro 個價高咁多 都差唔多夠買m11pro

平價小小就dx160
呢隻兩舊水動圈 BL-03,人聲醇厚温暖,高頻比較暗,低頻強勁有質有量,音場 ok 濶。headfi 有人話呢隻調音8成似 TFZ No.3,另有評論話呢隻質素與 ie40 pro 同級,我覺得係幾合理。

R5 同 DX160 我會揀 DX160,同一樣 dac 配置,DX160 播歌質素好少少,而且推力大好多。M11 話自己係原汁原味,我就唔識欣賞,覺得係無高無低就真。
fiio m11:分析力好清水聲
DX160:價錢抵玩 聲圓滑暖聲 推力大
山靈M6:聲係M11同DX160之間 有分析又唔清水聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞