淘仔耳機集中討論貼(47) -願榮光歸香港-

1001 回覆
7 Like 58 Dislike
今日試咗華匠 8+1 自畫像 同 星雲
8+1同自畫像兩者嘅取向真係唔同
8+1人聲貼耳得黎厚 偏暖
分析力高 聽譚詠麟嘅果個交響樂album
聽到後面樂器線條好清晰
自畫像 人聲遠啲 但偏冷
高音係有但係唔衝 人聲比華匠薄
搞到我由華匠轉自畫像聽到怪聲
真係華匠輕微劣化版
但靜電做出嚟嘅分析力始終俾起動鐵好
華匠真係好撚正
個價錢都好撚“正”
星雲算係比較surprise嘅一對
分析力不及8+1
但音樂感聲場都好正
呢個價位應該比ie40pro係一個更佳選擇

結論:我好雜食
完全唔知揀8+1定自畫像好
兩隻取向唔同但都覺得好好 好正

利申:第一次試啲咁撚貴嘅耳機
求高人指點
邊隻最岩聽就課金,一係出去其他耳機鋪聽下其他耳機比較下
有冇人試過瘦佬條22awg?
你見唔止一個人講
就即係佢地QC一般啦

如果買 都去香港代理買
起碼有保同方便啲
Seed 同 ath ls50 比較 大家有咩評價

個價差唔多 諗緊呢兩隻
指點下你利申唔係高人,唔好再聽譚詠麟
請問咩黎
咩材質
$3000~4000 都係大陸版子
Dressage 6+1s 6鐵1圈
Kinera Nanna 1圈 2鐵 2靜電
香港有行貨
Nanna 係1圈1鐵2靜電
打錯 同埋係五千樓下
巴打做埋兼職Kinera 打手?
我個fd話三四舊水問我買唔買斷佢隻w40
其實值唔值
講黎講去都係JQ
然後QC又咁樣

有得係香港試嘅大陸牌子其實好多
弱水 無畏 聲菲爾 都有$3000-5000
QC差、同價位有其他選擇,都仲有人買, 自己諗下咩原因
關咩事 係連登呢到主力推呢一隻
其他地方唔多覺
仲有冇其他好介紹
弱水我問過tb可以轉2pin
你係咪我分身黎,點解d要求同我一鳩樣

話時話m11 pro已出, $5488 hkd
唔該唔好再係淡如水調音
兄弟相認POST
自從玩咗大耳唔係太想玩入耳
覺得益價益得好緊要
聲海HD6xx 650都幾好
6xx先220美元

傳統入耳大牌子唔知係咪美國人口味同亞洲人口味唔同
個人覺得Westone Shure JH 個bass硬係蒙蒙哋
好似太部分美國牌子都係咁
純動鐵做bass至少要有一粒22955 size的單元負責
唔係會好虛 一係堆2~4粒中size動鐵做bass

單圈就Sony EX800st 不過好難戴

老實講答你咁到 基本上大牌子同價錢入門型號都唔
推薦 益價益得勁誇張 你有玩開就自己最清楚自己

國產重有senhear
不過至從香港有得買之後冇乜人講
旺角dna齊demo 利申:無興趣試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞