【LIHKG】【INDIE】此時此刻,你在播放哪張專輯XXXI

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
請埋popo入去與眾同樂
果日Spotify 碌到驚為天人
啲lofi痴線佬,多產到冚家鏟

有朋友向我表示呢隊野好聽咗,咁我本住人皆有好奇之心咁去聽下啦。

頭兩首okay,正常。都係果啲post rock野,製作精良過以前,無咁膠、咁硬。第三首幫架妹墊底,可以,未至於難聽,tone無以前咁難啃。但去到第四首開始就一反前面判斷,越聽越燥。

加saxophone、二胡、拉雞、扮下扭filter聲,齋望字眼好似幾得意,但聽落去係燥底居多;因為佢成首歌嘅reference就不過係早幾年的萬青,加長、做多左啲多餘edit。但我想講你地一世都做唔到萬青。

第五首歌,一開頭飛機聲,resemble 王家衛果啲九龍城feel都無咩,點知入個drum pattern + math rock acoustic guitar、重複嘅女vocaline,聽落都覺得熟口熟面,無錯就係toe嘅after image(嗯我知大家玩math都想學toe),創意度唔高之餘,成個pattern其實係悶,而且無乜花過心機。

第六首歌就算9數。唔係你擺啲noise電話鳩錄就好實驗好型。攝位,不如唔好攝

第七首,Wreckage = the worst cover of The One With The Wurlitzer

我唔想作出太嚴重嘅指控。但我覺得一隊band夾左六七年,前面都作咗兩隻EP,過往未算話好好,今隻應該要急起直追。但偏偏所有嘅創作都係囫圇吞棗同東拼西湊嘅體現,甚至連封面嘅aesthetic,都係做啲好唔original嘅野。比起厭惡,我會覺得咁太可憐了。

無聊9搵Giant Swans嘅前身The Naturals,結果發現呢隊野做過support,好聽。
lm
好鐘意post rock math rock 係好聽到隨便一隊都好好聽
首推final days society , lower case noises

And the battle's just begun
There's many lost, but tell me who has won
The trench is dug within our hearts
有冇碟推介
第五首根本就係toe after image + 晨曦光廊 60km/h
非常同意成隻碟得拼湊感
利申:由頭到尾對佢哋都無好感
原來阿weatherday都係rym user來
https://rateyourmusic.com/~Kaerde
聽完佢隻碟可以再了解下佢聽d乜
其實佢係仔定女?
年中係bandcamp搵到Come In時我有輕輕搵過佢既資料 但搵唔到d乜
淨係知創作者為Sputnik 係瑞典囡囡
Weatherday同Lola’s Pocket PC係佢同既進行中既創作

不過咁岩 上個月尾有rym user幫佢做左個interview
https://jellybones.net/2019/10/24/The-New-Face-of-Lo-Fi.html
算係加深左認識
分析完之後有個playlist仔俾返你

依張ep好聽

氣氛使然 六月打後我聽左好多2019發行既搖滾樂 類搖滾樂 同搖滾有關既音樂 加埋加埋可能已經多上年前年聽搖滾唱片數總和
最近冇咩心機聽歌
睇個封面似好聽
點睇
一般有鮮明美學取向而唔老套嘅封面,多數都擺得落口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞