LIHKG 26 36 集中討論區

335 回覆
4 Like 0 Dislike
新手一問,R3好d 定Ninja 300 好d

R3新
街上面小過小忍

但少二手盤價錢硬

其實羊150cc夠唔夠用
返工放工 行龍翔道青山公路
再上係咪gts300i dt350 無其他揀?

個人感覺長途唔好買風冷車
即係就算買150cc羊都要買pcx smas nmax果d

當然有錢就最好上大d啦
平買平整咪買sym kymco

利申揸過fighter pcx gts300i

長途要大cc但唔一定水冷

得吉利個d 796 街車物又係風冷
大羊攝車差好多
學L 想出車 棍波出咩好

Msx 125

多謝巴打回覆先
同埋我想問吓網上邊度可以睇到啲車嘅價錢? 上網睇成日得一大段字就係冇價錢

當然有錢就最好上大d啦

長途風冷先無問題
反而市區塞塞停停風冷油冷就仆街鳥
學L 想出車 棍波出咩好

Msx 125

多謝巴打回覆先
同埋我想問吓網上邊度可以睇到啲車嘅價錢? 上網睇成日得一大段字就係冇價錢

28 car
ibike

當然有錢就最好上大d啦

長途要大cc但唔一定水冷

得吉利個d 796 街車物又係風冷
大羊攝車差好多

呢d車真係唔敢揸
ducati是不會壞的
26留名

仲未識倒後泊車,成日就唔岩位,不停向前向後咁loop
其實26上highway 危唔危險
利申(學牌撚)
利申(學牌撚)

危唔危險都係睇你渣車模式
你可以睇下defensive riding
當然有時意外難料
但起碼你要有個意識應該點做先可以避免危險
Highway最危險就係快
有事起上嚟你諗都未諗就已經撞咗

平時行車盡量同前車拉遠啲距離
千其唔好貼住人地嚟行
行番一個距離或速度你認為當前面有意外而你又停得住嘅
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

聽落好基本 但我認為依個係自保係方法
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

想問多樣野,聽d Ching 講大CC 車上Highway 比細CC 安全,冇咁飄,呢樣係咪真?
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

想問多樣野,聽d Ching 講大CC 車上Highway 比細CC 安全,冇咁飄,呢樣係咪真?

26 p仔留名
我自己揸過600啡鈴同埋細cc 羊上highway,感覺大cc 真係定好多無咁飄
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

26 p仔留名
我自己揸過600啡鈴同埋細cc 羊上highway,感覺大cc 真係定好多無咁飄

我其實都算P牌 上年英國12月考

我都市型就未揸過600戓以上 英國A2 restricted
自己之前渣CBR500 經過啲空曠大風啲motorway都好定
不過一個月前出咗意外 就係highway 好彩死唔去

車輕自然飄 我係香港都渣過200cc嘅羊 都冇乜話特別飄 正常渣法冇問題

點解話大cc會安全啲呢 係因為你想加速避開危險時 部車可以俾到power你抽身走人 細cc就可能扭盡都唔去 例如你係大貨車盲點或隔離 你梗係俾油行佢前面視線範圍咁你就安全啲 sorry 1999
同埋大cc車條軚都比細cc闊 冇咁易派車

當然大cc去左穿右插, speeding 就梗係唔安全啦
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

26 p仔留名

我其實都算P牌 上年英國12月考

我都市型就未揸過600戓以上 英國A2 restricted
自己之前渣CBR500 經過啲空曠大風啲motorway都好定
不過一個月前出咗意外 就係highway 好彩死唔去

車輕自然飄 我係香港都渣過200cc嘅羊 都冇乜話特別飄 正常渣法冇問題

點解話大cc會安全啲呢 係因為你想加速避開危險時 部車可以俾到power你抽身走人 細cc就可能扭盡都唔去 例如你係大貨車盲點或隔離 你梗係俾油行佢前面視線範圍咁你就安全啲 sorry 1999
同埋大cc車條軚都比細cc闊 冇咁易派車

當然大cc去左穿右插, speeding 就梗係唔安全啦

Ching 可唔可以講多少少點解出意外,新手想聽多d 經驗🙏🏽
P牌想問有咩細cc過mt07嘅街車款rear tyre 有180
新牌唔想揸>600cc 但又唔鐘意軚太幼
上網見人收車成日話車行免問
點解唔買車行啲車?
利申(學牌撚)

離大車遠d 尤其係泥鬼會彈石仔
我上左highway多數都逢車過車
遠離d 46自己咪安全
石仔地濕有油漬就自求多福啦
你手車掂唔代表人手車掂
部車好力d我就覺得安全d
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

一定,但主要唔係cc大小係輪距同重量,兩個輪越開越穩,越埋則越靈活
利申(學牌撚)

離大車遠d 尤其係泥鬼會彈石仔
我上左highway多數都逢車過車
遠離d 46自己咪安全
石仔地濕有油漬就自求多福啦
你手車掂唔代表人手車掂
部車好力d我就覺得安全d

有馬有得走嘛
但好多時候睇運氣
時間到了, 要走都無計
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

一定,但主要唔係cc大小係輪距同重量,兩個輪越開越穩,越埋則越靈活

長智識了,thx
利申(學牌撚)

當然有時意外難料

千其唔好貼住人地嚟行
同時要多啲留意後鏡
有車推你 避之則吉

長智識了,thx

好似下圖個架係為左追求極速既隼
佢加長尾擔令高速既時候更穩定,但完全放棄左轉向
另外想問下揀二手26時有乜野要留意
各位巴打點睇rc390同r3
新手睇中呢兩部簡唔到
兩部邊部抵玩d
見rc390會出2017版,r3又有無機會出
各位巴打點睇rc390同r3
新手睇中呢兩部簡唔到
兩部邊部抵玩d
見rc390會出2017版,r3又有無機會出

R3雙缸車

圍內評價較佳,個人意見不喜物插
另外想問下揀二手26時有乜野要留意

留意28 既成交價,太貴做水魚,太平都係做水魚

另外舊車主要睇有冇漏油,避震有無漏,引擎波箱有冇漏
新手 想問一開波就玩600cc會唔會太over?
有踩單車會唔會有幫助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞