HKCC 2019-20 討論區 [4] 繼續反送中

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

原來興城同海富二樓間茶記係藍絲
大家識做啦,唔係仲過去咁傻豬豬啊

Ps 咪食美心啊屌
海富美食餐廳
【老闆/店員私下言論 / Comments in private occasions】
Ling Leung 是店主,經常沒良心發表對黃絲無理批評,盲目撐警,更對被射右眼市民作出冷血評論!可悲!

興城風味麻辣米線
有網友報料指:
"興城沙嗲米線
曾經我都好鐘意食 但經過7月16個日(大約係新城市廣場件事後2日)
我發誓我以後唔再食呢間

個日我入去 播緊cctvb 新聞
已經勁嬲佢地睇緊偏頗新聞
點知班姐姐大聲鬧 示威就示威啦 搞咁多野
然後我真係忍唔住講左句 咁你返工就返工啦 咁你又講野?
之後老板娘即刻熄左電視 但成班staff 仍然啤住我
是非不分既餐廳 大家唔係仲去食呀嘛?
強烈呼籲同懇求大家 唔好再去呢間野到食了
我地唔需要去一間冇良知既餐廳 食佢用人血整出黎既食物
(圖為當日鬧示威者既姐姐)黑衫係不斷鬧鬧鬧 不斷啤我個位"
差唔多係咁都係得a咋
a+真係好難
Sor 尋日喺港島出咗啲事忘記咗

屌冇up到嘅
Project A
MT 92%
Mc test 錯1題
Exam 86
Overall A
有冇人有business嗰個
姐係條curve拉高咗 如果依個成績係我果個sem應該岩岩好拎A+
中大要 ust唔洗
想問hkcc 會唔會幫我地報ielts?
唔會
我早吧做嗎話會俾source我啊
今次仲唔過三爆四
Chill
好耐冇上連登

想問如果要高gpa
是咪要上莊r source?

我見佢地個個都好輕鬆
日日chill爆...
我已經開始要溫書

點搞
我組爸組媽話會俾source我啊
今次仲唔過三爆四
Chill
ching 可留tg傾?
Chill
屌想做好耐 啲空中花園勁空 明明有咁多位
利申買左支3m噴膠準備聽日開工

本人為香港市民,有聞 貴組於6月28日文件中提出刪去文憑試聆聽及說話考卷,本人表示強烈反對,原因如下:

一,掌握母語不等於能以母語表達,說話要言之有物、出口成文,除了要豐富的詞彙,亦要有清晰的表達方式,說話卷的核心價值在於檢視學生在日常用語之外,能否有效建構論點展開討論,而廢除後則無地方訓練學生這項基本能力。

二,掌握母語不等於能理解別人話語內容,聆聽卷可以訓練學生理解他人說話重點和聽出弦外之音,亦即是捕捉重點的能力,假如廢除,恐怕學生會失去一個練習的平台,無法與人有效溝通。

三,閱讀卷和寫作卷是純文字的考核,而說話卷是以說話表達,展現考生的思維,對於不擅以文字表達,但頭腦靈活,思辯敏捷的考生有互補的作用,實有存在的必要。

綜合以上及眾多學者之言,冀 貴組於此項教育改革方向予於重新考慮。

此致

專責小組成員
多謝巴打
祝過三爆四

Btw 願榮光歸香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞