HKCC 2019-20 討論區 [4] 繼續反送中

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有用連結
HKCC官方網站: http://www.hkcc-polyu.edu.hk/
校園設施booking: http://www.sao.cpce-polyu.edu.hk/facilities-campus.php
玻璃房(小組研習室)booking: https://weblib.cpce-polyu.edu.hk/facilities

HKCC用語及設施一覽

校園類
HHB: 紅磡灣校園
Science/Engine/IT/Design嘅home campus
最近港鐵站: 黃埔/紅磡

WK: 西九龍校園,分南、北兩座
Business/文科嘅home campus
最近港鐵站: 油麻地/奧運

Shuttle: 來往WK-PolyU本部-HHB嘅穿梭巴士,Express為不經PolyU本部嘅班次

myHKCC: 紀錄大量資料,睇GPA,reg科,聯絡資訊都係度改

CARES: Co-curricular Activities Registration System嘅意思,係用嚟報義工/talk/課外活動嘅System;讀HM要報Hotel Stay都係到報

Moodle: 用嚟download lecture notes,入面有link連去past paper database

圖書館/拉巴:
WK拉巴入口同counter位於N5
5樓有電腦同printer
4樓入面有間電腦房,電腦房出面好多圓枱同玻璃房
6樓係藏書區,借書需要到5樓counter辦理外借手續;同時設有玻璃房、電腦同大量自修用座位比你用,玻璃房用嚟傾project,每間玻璃房都有電腦同圓枱

HHB拉巴入口同counter位於10樓
10樓有電腦同printer,玻璃房位於圖書館入口外面
9樓係藏書區,借書需要到10樓counter辦理外借手續;同時設有電腦、大量自修用座位比你用
*Exam period星期日及公眾假期可以透過貨Lift到WK4樓溫書,HHB10樓玻璃房長期開放
*HKCC學生亦可以用PolyU本部嘅包玉剛圖書館

網吧: 即學生電腦中心,位於WK S5及HHB11樓,提供電腦以及printer、notebook同iPad租借服務、並設有printing quota增值機
*每一學年免費refresh 2,000 quota,幾多quota都係只會補充到2,000

Express Printing Area: Printer位置
WK: S1、N7、S9,HHB: 1樓、3樓、6樓

MPH/Hall: 禮堂,WK hall設於SUG、HHB hall設於1樓,可以利用上面booking網址book場

鏡房: 舞蹈室,設於WK NUG及HHB2樓,可以利用上面booking網址book場

明日: 即24小時開放嘅明日課室,位於WK S2同HHB UG;入面有好多張備有差座嘅六角枱 (雖然好似好啱傾project,不過實際上好嘈+好多MK長期霸佔,好少人係度傾project)
*想搵地方傾project/食飯/做功課/hea嘅話可以考慮下一啲周圍嘅枱,例如WK S7咁,除咗圓枱之外都有插座

Cafe: 即Pacific Coffee,位於WK S3及HHB4樓;同位置設有7-ELEVEN

獸醫: 學生保健中心,位於WK NLG及HHB LG $15睇1次醫生 不過d藥廢的

HKCCSU Office: 學生會辦公室,位於WK S3及HHB4樓

嫂房: 屬會辦公室,位於WK S3及HHB4樓
915呀 又冇人講
https://lih.kg/1559911
有冇人係睇唔到past paper 定純粹係我問題
Fitness intro course唔知點解比人reject左 可唔可以walk-in
retake passed是唔是仲未出result
出咗
cct Erwin LAU 伏唔伏
fm想問下CAT有無用,見好多同學都報左好多唔同cat
冇 CAT都係俾你參加啲活動 等你冇咁悶 對入u冇乜幫助
我未收到
有用咖 某啲u你無活動唔in你
你有join活動self intro都易講啲啦
同埋做多啲義工 SA student representatives個啲
有scholarship 申請 有4k咖
想知幾時要報NON JUPAS
想問下有個重返校園獎學金難唔難拎
我想問Locker鎖果度原本果條綠色繩唔知點搞?
其實好睇係咩cat
聽talk果類坦白講大學基本上係唔睇既,多多都冇乜用。相反有啲cat例如student ambassador 或者比賽呢啲就對升學有幫助
你上堂行過見到啲沒鎖嘅locker可以打開嚟睇下,入面大把千奇百趣嘅野
有冇人知nego anp crm mt點考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞