[文學撚入]見到大家都批評 《願榮光》歌詞好差,對香港文化常識水平擔心

137 回覆
383 Like 20 Dislike
魯迅民國時期,白話入文剛開始,有好多文字沙石好正常
魯迅嘅《野草》寫得好,文字超越同時代人好多
多謝哂
我會整理做一篇正式少少嘅文章
出文分享自己拙見畀大家睇
其實呢食咗飯啦我,喺粤語嚟講都完全無問題,你要知道粵語比官話靈活
都好正常,不成規矩則無以成方圓
但文學創作又有貴乎創變,突破又係重要
兩者本係一個循環嘅角力,睇我地站係邊個角度睇
佢唔係話緊你

係話緊張圖入面嘅人
笑咗睇完個Post你放低兩句,話人哋係離地理論,再諷刺樓主叻豬有文學修養,到底你有無睇哂 你話人離地理論,但佢內文又講咗幾多深奧睇唔明嘅理論呀,不如你睇清楚再噏

仲要放底一張同個post無直接關係嘅圖,想借人哋把口批評人,但根本兩者無衝突,人地有人地批評劣質文化,樓主有樓主從文學角度去討論首歌同詞,批評同改善從來都係兩邊一齊行,都唔知你企係中間做咩又無見地又無理解人哋內容。

當然批評人係最輕鬆啦,又唔洗有咩知識,放低兩句講下個人感受又贏,覺得話語唔夠份量咪借埋其他人嘅言論幫補下囉。實情就係你自暴其短,連人哋個討論個點係邊都未知,你都係算啦
主謂賓好似唔係咁。。。
我尋日倉咗飯
我:主語
尋日食咗飯:謂語
飯:賓語
好似係咁,有錯請指正
其實香港永久性居民呢個term係由邊度出來?
基本法??
個性字有咩必要?
同永久居民有咩分別???
抗拒宿命嗰句怪怪地
宿命係指咩?
而家英國都吹緊風 當年交咗香港俾瓷國係一個錯誤
支殖係香港嘅宿命?
歌詞係要感人
唔係要嚇人呀大佬
用死人冧樓做國歌,不了
日常本地人口語溝通冇問題
但用嚟寫文章就好有問題
我哋應該要學好嘅中文,唔可以因為世上好多錯嘢而臭蟲論企圖掩飾自己錯誤
快連音 咸集 好繞口
我係講緊北歐心科學嗰啲離地撚,唔係樓主

//按:算吧,我見過原Post,年輕創作粗疏而已,也有廣徵意見,心腸應不壞。我憤怒是因為見到不少人,包括自己友人,將其吹捧成國歌軍歌,故要潑潑冷水,免得又走五四或者文革那種矯情自大自毀文化的舊路,我更是恨鐵不成鋼。//
因為睇到以上講法自以為是極度離地,仲要用紅筆圈起,一副高高在上嘅姿態批評拍子音域歌詞,真係不了

撐你
文學唔係要幾高深
最緊要有共鳴
反映到時代
https://lihkg.com/thread/1562116/page/1

正式寫咗長文,歡迎大家入去討論吹水
支持
傳播到最緊要
支持

sorry絲打,我會錯意
我擔憂嘅係,大家就歌詞畀意見,往往被上綱上線,被視為意識型態上嘅問題
結果就係唔改得,唔畀得意見,否則就係攪局,離地
好似樓主咁用返POINT去講點解唔改都無問題
我覺得先係健康嘅討論風氣

探長高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞