[文學撚入]見到大家都批評 《願榮光》歌詞好差,對香港文化常識水平擔心

137 回覆
383 Like 20 Dislike
呢個係中共中文唔係歐化中文掛

話明要做革命歌國歌,緊係要淺
太深根本無人明,仲點叫大家一齊歌

見到大家都識大合唱
呢樣先係最正
每唱一次都重新比咗意義呢首歌
優化 optimize
深化 deepen

共式中文有好多都係歐化中文嚟

以優化為例,其實可以用改良、改善、完善、辦妥、理順嚟代替,用字更加準確而又唔會重覆
余光中有篇文好出名,大家講歐化句子都會講佢先,可以參考:
余光中〈怎樣改進英式中文?──論中文的常態與變態〉
https://dotblogs.com.tw/huanlin/2008/04/23/3205
好文,我個人好中意首歌,冇理其他人點睇
陳雲以前寫呢堆中文書好值得睇
大家有興趣都可以買本睇,中文能力會有提升
我覺得好聽
每次聽到都有畫面好感動
唯一覺得麻麻地係香港個港音要扭住咁唱,咁重要嘅字都無正音
義勇軍進行曲唔關共產黨事,係抗日電影嘅插曲,connect嘅係中國人,唔係咩無產階級
我覺得作為軍歌,革命歌,傳唱度係最緊要,聽一兩次就背到次次聽都起雞皮,作為首歌需要既價值全部都好到位,多謝作者
呢種直譯詞語,係英文霸權影響之下,成堆中國人口講外國勢力,骨子裡崇外崇洋到不得了。係中文歐化當中邊個地域最嚴重?大家都知喇!
最恐怖係而家好多香港人都係咁用。
新聞報導又係咁,文章又係咁,洗腦。
重申:
絕對支持言之有理嘅批評文章
但總之咩都無講一味插嘅
我就點都睇唔過眼會回應
講中point
佢嘅起源係抗日,之後變咗做中共國歌,係中共嘅目標當中,無產階級點都係佢哋「口頭」嘅重心。當然佢哋係想借外仇連結哂中國人喇。

1949年11月15日,《人民日報》發表了關於國旗、國歌和年號「新華社答讀者問」:「《義勇軍進行曲》是十餘年來在中國廣大人民的鬥爭中最流行的歌曲,已經具有歷史意義。採用《義勇軍進行曲》為中華人民共和國現時的國歌而不加修改,是為了喚起人民回想祖國創造過程中的艱難憂患,鼓舞人民發揚反抗帝國主義侵略的愛國熱情,把革命進行到底。這與蘇聯人民曾長期以《國際歌》為國歌,法國人民今天仍以《馬賽曲》為國歌的作用是一樣的。」
消防兩次點算的傷者數目不同,到場後初步點算為 10 人,最終 7 人送院

位置四:22 : 57 太子站底層月台 往中環車廂
急救期間,列車突然一搖、開出,時為 23 : 03分。

位置七:23 : 00 太子站底層月台 往中環第 5 卡至車尾
3 分鐘後,往中環列車開出;再過 2、3 分鐘往調景嶺列車亦開出,同時警方開始驅趕月台上所有記者。

23:03 match 23:00+3mins
所以係有可能有人見到,係22:57 - 23:03 之間,共6分鐘

位置六:23 : 07 太子站底層月台 往中環車頭對出
他記得被捕者一排排地蹲下,堆了至少三排、近 60 人;然後左方有一位昏迷不醒的黑衣男子,驟眼看沒有血,不知如何弄成這樣。有一個軍綠色 T 恤的男子則被打得頭破血流,還有一個「肥仔」好像恐慌症發作,一度手腳僵直呼吸困難。 共三人

「你問我覺得有無死人?我不能排除這個可能。」David說,「因為我親眼見過有人不省人事,連同那軍綠色衫的男仔,事後在警署都沒碰過面了。」

剩下的事情,只有警方、港鐵職員、消防救護員及被捕者知道。

https://lihkg.com/thread/1556113/page/1
【專題】地圖重組 8.31太子站 閉路電視有真相嗎?
https://thestandnews.com/politics/%E5%B0%88%E9%A1%8C-%E5%9C%B0%E5%9C%96%E9%87%8D%E7%B5%84-8-31%E5%A4%AA%E5%AD%90%E7%AB%99-%E9%96%89%E8%B7%AF%E9%9B%BB%E8%A6%96%E6%9C%89%E7%9C%9F%E7%9B%B8%E5%97%8E/?fbclid=IwAR22jHiXy_7IgLQgLUR96edc3INp30gBuPOQSUGxaXbhPI-J2L5fwjD_Xds

立埸新聞為香港人尋求831真相,極重要,請睇!

太子站重要,新屋嶺一樣重要!
https://lihkg.com/thread/1554008/page/1
Why not both
話歌詞無文化睇下其他國家國歌先
係有小小似詩歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞