[文學撚入]見到大家都批評 《願榮光》歌詞好差,對香港文化常識水平擔心

137 回覆
383 Like 20 Dislike
其實好多香港文學都好好睇
不過我都覺得啲詞應該改改佢,默沉、抗對真係為咗啱音夾硬填落去
係連香港都未唔岩音

仲有「祈求」民主自由
民主同自由係爭取同捍衛返黎
唔係祈求返黎
大陸首歌係電影主題曲
好耐無見!
我都認同可以修改
不過暫時其實都已經好夠
要改可以慢慢集思廣益再改再唱

懷舊撚喺呢道買少見少,我都上到意興闌珊
推9you
仲有光復香港時代革命 係重要 但係真係要諗係咪就咁塞入去就得 香港個港字令到個押腳好難夾
冇計啦,都明白佢哋要共鳴。佢哋應該一開始作嗰陣就講明一定要加呢八個字落去
其實光復香港呢四個字都可以,最多話音難就,但時代革命如果傳頌後世嘅話要點解釋...其實真係唔係好解得通同埋革命放係一首國歌到感覺有啲唔吉利,革命係打破舊有,每每要用上生命嘅感覺。國歌所代表應該更多放係創造,祝福同歌頌價值上。

頭盔:只係針對字眼。唔完美,可接受,要改善。
講真淨係呢兩句已經完勝

到時候成功咗
搞個公投都得喇
魯迅個類,讀起上黎怪怪地,用西文黎思考寫出黎既句型
探長開post要G持!!!
push
先利申,cash member

我初填詞,都係好規條主義,重韻律。甚至不知天高地厚講過d前輩兩句。

後來,我回想起我人生第一首學的五言古詩,叫詠鵝,我就知在填詞路上行歪左

現在睇。1.0就好,好好,非常好。感動永遠比規條重要。
見到啲離曬地嘅理論撚就怕
得喇得喇知你叻豬知你好有文學修養

請問邊個離地?
講理論就離地,有邊隻字你睇唔明?
到底係講讀者重要,connect群眾離地,定講文學美感,修辭結構離地?
你引用人地講嘢,自己將佢一分為二,認真好笑
需唔需要同你講埋,我自己為所謂「文學」做咗幾多推廣?就只係為咗令文藝貼近大眾,你呢種離地亂批評講兩句先係以為自己好勁嘅人,唔該做更多實事或者有更多論述先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞