[MOOMOO]MAMAMOO討論區[17]五大訴求缺一不可!港場去向成疑!?

1001 回覆
14 Like 7 Dislike
屌,Mnet 又諗埋啲度縮嘢囉

惠真昨天頭戴個條頭巾原來叫Du-Rag,只不過惠真戴得太my way

Du-Rag最初是19世紀貧窮勞工和奴隸的頭飾,用作白皙皮膚奴隸的標記。當奴隸主將他們皮膚白皙的奴隸送到城里為家購買物品時,他們需要戴上頭巾來作為區分,以免被誤認為是白人。
由於過多的人將Du-Rag與匪幫文化相聯繫,抑或是由於Du-Rag的誕生具有對黑人的偏見。因此在國外有些大學禁止學生佩戴Du-Rag。在2001年,美國棒球聯盟禁止球員佩戴Du-Rag;2005年,NBA也推行此項規定(之後似乎已經取消該項規定)。
相當長的一段時間裡,du-rag並非公開場合的配飾。 du-rag更多的是代表黑人文化的見證和標誌。後來越來越多的名人佩戴以代表對黑人文化的尊重,比如eminem,Chamillionaire,Cam'ron, 50 cents 和nelly. 而且近兩年來Rihanna和她的Fenty X PUMA把du-rag昇華到了了另一個境界。把它成功推進時尚的行列中使其變成時尚單品,讓更多的人知道du-rag 。每個人都有存在的意義,種族無貴賤之分,Du-rag代表著堅韌不拔的精神,更見證了這種精神中內涵的驕傲和自豪。時至今日,人們越來越重視體面、正式,各種文化趨於同化和融合,但Du-rag依舊獨樹一幟,保有著真正的黑人美德。代表著時代的進步與反抗的勝利
CR.微博
無乜聽過佢地啲歌但睇完queendom入坑
好鐘意容仙啊 好靚女
請問有無佢地嘅慢歌推薦?
https://www.youtube.com/watch?v=oW5a_MSqREg

Love Lane(不要戀愛要結婚OST)
啱啱4 season 4 colour四隻碟我會推介
white wind- bad bye
blues- better than i thought, morning
red moon- rainy season
yellow flower- star wind flower sun, spring fever, paint me
enjoy
舊啲嘅有
memory
angel
words don’t come easy
i miss you
just
a little bit
gentleman
don’t be happy
謝謝樓上
遲啲睇團綜先
唔知推介啲咩團綜好 佢哋通常上音樂型綜藝節目 睇到習慣咗 不朽的名曲同蒙面歌王都好好睇
好多on9嘢都喺mmmtv, vlive同fan meeting fancam度 mmmtv啲edit幾高質嘅

要4人嘅話推介
2016 Mamamoo x Gfriend Showtime
20180608 我獨自生活 四個去惠真屋企開party嗰集
哈哈 我就係想睇下佢地啲on9嘢
先睇mmmtv同我獨 其他再慢慢追~
唔該你啊
4個人一定要睇舊版weekly idol..
經典

https://youtu.be/WTtoe5H3cSo

究竟呢15蚊爭取到啲咩 好期待
官咖更新有輝仔啊!!!!!

輝狗真係好屈
輝狗個Queendom solo stage淨係用咗喺上台前嘅20分鐘嚟排練
我都係英譯中 希望我冇理解錯
真。中翻
即使不舒服也做得很好的我們輝人
怎麼這麼漂亮..
練習了20分鐘 在舞台上表現這麼好的妳
是天才呀
CR. @serenity__1996

不愧為速記達人
淨係mmmtv 追哂都要成個禮拜

利申:queendom 之前煲咗成套
輝狗真係天才嚟
終將睇完中字,我想講

不愧係MAMAMOO 連rap詞都襯都絕 正啊喂

一邊飲麥芽汁一邊睇MAMAMOO 真係好撚正sor9ly 上咗腦

上hkticketing買啦
一向呢啲少平飛..
冇錢你更加要係官網買,萬一cancel 都有得退錢

你明啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞