想買一棟村屋,求指教

187 回覆
0 Like 3 Dislike
認真 屋企人投資失利
西貢想放一棟 1600萬
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀
認真 屋企人投資失利
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀

咩市中心先
認真 屋企人投資失利
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀

咩市中心先

西貢市中心
點睇大圍 田心村 下徑口村?
近火車站

千其唔好 又污穢又嘈
新樓5年內都係人地...但錢你要比左先...因為5年內轉名要補地價...係好既...不過你係外性人...就要小心D簡地方...因為唔係條條村都對外人好

利申:圍村仔(全新界最和平原居民村)

有無咩村比較和平,全家人都良等人家無mk無黑底

大西北個d盡量唔好買 完

個啲好有問題? detail
住村屋住左十幾年都無俾人搞過
連村長係邊個都唔知
住係幾好住 但我住好辟 上網勁慢
同埋好多昆蟲
大埔有燒烤場個頭
認真 屋企人投資失利
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀

咩市中心先

西貢市中心

西貢好難搞 返工時間出入都塞到仆街
環境幾好 而且村內無爭執
有巴打有興趣都可以搵我

巴打有無tg傾下
add我ig
itdoghk
tg先岩 sorry
北區某條圍村村屋 早幾年已經有光纖啦 3百幾蚊1000MB
完全冇上面所講既野 全村人好和平,大家都識 15分鐘行到火車站
認真 屋企人投資失利
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀

咩市中心先

西貢市中心

1600萬真係算平,我最近睇啱一棟西貢村屋要2900萬,佢呢個位置好少少,半半地山同埋有泳池:

http://www.squarefoot.com.hk/chinese-hk/property/22637579/

你依d係富豪了
好想住市區 點解有人會想入黎山卡啦地方住
Ma on shan
認真 屋企人投資失利
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架

市中心呀

咩市中心先

西貢市中心

1600萬真係算平,我最近睇啱一棟西貢村屋要2900萬,佢呢個位置好少少,半半地山同埋有泳池:

http://www.squarefoot.com.hk/chinese-hk/property/22637579/

你依d係富豪了

白沙灣都2900萬 無記錯上小小就係墳場
北區某條圍村村屋 早幾年已經有光纖啦 3百幾蚊1000MB
完全冇上面所講既野 全村人好和平,大家都識 15分鐘行到火車站

巴打介唔介意講下邊條村有光纖咁正
香港啲地係唔賣俾人嘅, 你住緊塊地只係香港政府租俾你

除咗 999 年期嘅地契, 其他地契多數係 50 年嘅, 由 1997 年計起, 呢類 50 年期地契會係 2047 年 expire, 唔關你係唔係丁權丁屋 or 補地價事

地契 expire 之後, 香港政府可以選擇同你續租 (佢會要求你俾續租嘅租金, 可以係 $1, 亦可以係 $1B), 香港政府亦有權點都唔同你續收返你塊地 (拆你間屋趕你走乜都唔賠俾你都得)

大廈住得人多, 通常地契到期政府唔會攪事激起民憤, 通常會用 $1/year 續租俾你, 村屋喇喎
以下真係聽番黎+睇下d小道消息

1) 你買咩村屋先
舊村屋起左好多年, 有人住過/有原居民住完放果d
你就真係小心d
一黎可能契唔多清
二黎陣間又話乜路權之類, 左一舊錢右一堆錢要俾

之但係近年好多細既村屋發展商
收地收丁權, 自己起, 咁呢類就較有規模
更加重要係, 由d疑似有背景人士去起

某程度上已經都講好晒數
甚至有d掛名叫自己做xx花園, 有埋乜春管理之類
貴就真係幾貴
但勝在可信度高, 而且新落成, 點都四正d

2) 銀行估唔足, 亦未必會批盡85%俾你

3) 自住就ok, 但投資就冇乜機

[題外話] 記得之前有位巴打講佢家庭點投資
佢話佢屋企人有眼光、有d錢, 低位入2層樓
一間大一間細
市道好左就賣左大果間, 賺到一大筆就買成幢村屋成家住, 仲要有錢剩!
細果間就放租

所以村屋自住都幾正, 成幢有花園有車位仲爽
但投資就未必好

btw, 村屋都有唔同地段
住圍村裡面果d你預左受下氣
外圍d既, 或者係 development 果d, 或者圍村人越黎越少果d, 會舒服d既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞