想買一棟村屋,求指教

187 回覆
0 Like 3 Dislike
同巴打一樣,不過我預around 千五萬 一棟

最理想買到大埔元朗同屋苑式管理

留個名跟進下

留個名跟進下

如果千五就要供多2球
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起

村屋煩好多
又要睇發展商 又要睇文件 好Q多野
住緊大埔真心覺得正
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起

點解,位唔靚
住緊大埔真心覺得正

我都住大埔嘅中心,但始終地方太細,所以想搬村屋
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起

點解,位唔靚

想講既係你600萬未必買到成棟
最好問問銀行先啦
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起

點解,位唔靚

最好問問銀行先啦

明呀,最多拎到1000
上年買
元朗村屋
只按到3成
仲要d屋新起

點解,位唔靚

最好問問銀行先啦

明呀,最多拎到1000

比巴打點醒已放棄依個念頭
西沙村屋都算方便,有車的話,村霸嗰啲條條村都唔同,不過600萬首期就勉強少少

留個名跟進下

如果千五就要供多2球

我都係諗結婚先一棟咋

本身同女友住緊村屋大埔,但諗住有計劃結婚

我鐘意住村屋同養車,所以我都睇緊。
我上網都見過 錦上路果d ,遠唔係問題,
問題係塊地點搞先最煩

留個名跟進下

如果千五就要供多2球

我都係諗結婚先一棟咋

本身同女友住緊村屋大埔,但諗住有計劃結婚

我鐘意住村屋同養車,所以我都睇緊。
我上網都見過 錦上路果d ,遠唔係問題,
問題係塊地點搞先最煩

依d去搵律師搞就算啦,收馬幫你睇哂d文件,有d村屋好煩架,可能夾兩個地段黎起,即係一間屋有兩塊地,唔同地段又可能唔同人名,仲有d地權益又可能散既,所以搵律師幫你搞啦

都會比佢地搞既,繼續睇有冇岩心水先
有d野想請教下大家,小弟1999sorry

話說屋企想賣樓換村屋,咁加埋有600萬左右
咁如果想買一間全棟呎分層(想法係父母一層,哥一層,我一層,因為想有自已私人空間同方便結婚同租出去)

屋企加埋可以月供35k一個月,首期預500幾萬

上網睇市價平嘅就1000至900萬左右,想知係咪真!同其實我地負唔負擔到同實唔實現到依個計劃,想近市區兼鐵路選擇又多唔多(首選大埔,元朗)
or 退而求其次買兩層,咁又可唔可行

因為仲係計劃當中,唔想去地產鋪問,賜教,謝謝!

我屋企情況差不多
上年6月賣左樓
之後買左村屋
地覆 (地下連1樓) 比左380萬首期左右 而家月供$14000左右
連律師費政府乜費物費果度比左30萬左右
買新樓 經朋友地產搞佢回反一半佣金比我 約10萬 (我唔洗比, 發展商比晒)
裝修連買料家私電器大約洗左100萬左右
所以你預頭果筆錢唔好淨係諗首期
裝修洗唔少
更加唔好諗平平地裝修簡簡單單, 你三層連天台地下花園呀大老, 而且諗住長住...

樓主個筆直$500萬首期想近市區兼鐵路就難少少
村屋得比較少近鐵路, 有咁既盤多數都係舊, 舊既好少係屋苑式管理,
再講舊既銀行未必肯做50%比你 (村屋最盡5成 6成)
有既都一定唔會平
再講而家村屋都升左唔少
就我自己果度我買果陣$750萬
而家都升到$780萬
唔近鐵路
行路約20分鐘先到市區
但一出屋苑就係大路 有巴士 小巴 出市中心 / 駁鐵
我自己有車 (我覺得住村屋優勢, 因為養車平左泊車果部分)
平時上落班都開車轉地鐵

樓上朋友有講到上網問題
你都可以將呢點放係自己個LIST度
而家新果D都已經有光纖 (我果度PCCW 1000MB $4XX一個月)

不過住得村屋就有好多野係唔同住樓既
例如多蚊虫
隔一兩年要搞下個化糞池 通下渠 等等

我上年6月開始住村屋
暫時認知係咁多
如果有興趣可以留個tg再交流下

化糞池一段時間吸一次?
我以為係直接去gov. main
一次幾錢左右?

化糞池都要睇
有啲友無位起到化糞池勁細
比錢人吸都吸撚窮你
夾錢都有得講
如果樓上樓下唔夾錢就自己硬食
我住果度都要四百幾一層
點睇大圍 田心村 下徑口村?
近火車站
最好自己有車,夜晚有咩起事上黎方便d
村屋只可以租, 一定一定唔可以買. 除非你自己都背景雄厚, 隨時打個電話call到一百幾十人黎燒野食.

到時又話你行緊條路係阿公既, 一陣又話你泊車泊左人地塊地. 唔多既, 係咁意三幾千一個月都應該拆的掂掛.

呢個真,要打好關係

利伸:成日被人搞
村屋只可以租, 一定一定唔可以買. 除非你自己都背景雄厚, 隨時打個電話call到一百幾十人黎燒野食.

到時又話你行緊條路係阿公既, 一陣又話你泊車泊左人地塊地. 唔多既, 係咁意三幾千一個月都應該拆的掂掛.

同意
出世到宜家都住村屋

有咩事你報警都冇用 圍頭佬同d呀sir fd到震

ON9 你地住圍村定普通村屋啊

利申背景雄厚

普通村屋,你唔搞人兼串柒柒,應該無事掛

見有人間屋被人燒左,捉唔到
樓主小心人際關係
本身自己住緊村屋 貪佢大同靜
不過都準備出番市區
認真 屋企人投資失利
西貢想放一棟 1600萬
5分鐘車程
認真 屋企人投資失利
西貢想放一棟 1600萬
5分鐘車程

5分鐘車程去邊先得架
環境幾好 而且村內無爭執
有巴打有興趣都可以搵我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞