想買一棟村屋,求指教

187 回覆
0 Like 3 Dislike
我住個到啲人好nice咖喎
大部分人都唔係條村個姓

邊樹
我住緊果到一層都6球

介唔介意講下咩區?

大埔
每個月又要比 屋村治安巡查費。
隔一排又有人收咩污水管巡查費。
真係聽到都驚

真定假呀。。。係咪新西多惡霸先咁

元朗,村名唔講,自己小心。
將軍澳馬xxx村住緊,原居民都幾多紛爭下
將軍澳馬xxx村住緊,原居民都幾多紛爭下

馬游塘
貴野黎喎
每個月又要比 屋村治安巡查費。
隔一排又有人收咩污水管巡查費。
真係聽到都驚

真定假呀。。。係咪新西多惡霸先咁

元朗,村名唔講,自己小心。

紫田
諗諗下,都係嘔多d係大埔買棟1200萬嘅好

大埔一樣有樹熊呢種類...唔熟真係唔好買...
但我知有個地方好好...係我自己村黎
有興趣留個聯絡囉

利申:幫你無錢收...純粹因為覺得出面樓貴唔抵買先幫你
我早幾日見到九龍塘有人貼街招
2000呎兩層獨立屋千萬六急放
樓主攞成千萬買村屋不如拎多幾百個扮下富翁好過

有興趣留個聯絡囉

我telegram lkh1990,感謝!
我早幾日見到九龍塘有人貼街招
2000呎兩層獨立屋千萬六急放
樓主攞成千萬買村屋不如拎多幾百個扮下富翁好過

無咁大個頭
其實不如買有管理既村屋
你畢值有幾多?
棟村屋要起得成 村內一定協議好
而且隨便搞鳩買村屋的人 等於叫所有人都唔好買村屋 圍村人有無咁笨打斷自己財路?

你只要了解人地生活習慣 例如大時大節會燒炮丈 唔好立亂投訴及寸77的話 一般都好nice

你都on 99. 全香港咁多盲毛, 你估個個都知呢D污糟野. 真金白銀買左, 到時住又唔係, 俾錢又唔服. 咁點算呀, 賣翻出去囉, 1000 買入, 村長同你600 買翻.
我住個到啲人好nice咖喎
大部分人都唔係條村個姓

青衣
其實不如買有管理既村屋
你畢值有幾多?

比到盡拎到1000萬出黎
有d野想請教下大家,小弟1999sorry

話說屋企想賣樓換村屋,咁加埋有600萬左右
咁如果想買一間全棟呎分層(想法係父母一層,哥一層,我一層,因為想有自已私人空間同方便結婚同租出去)

屋企加埋可以月供35k一個月,首期預500幾萬

上網睇市價平嘅就1000至900萬左右,想知係咪真!同其實我地負唔負擔到同實唔實現到依個計劃,想近市區兼鐵路選擇又多唔多(首選大埔,元朗)
or 退而求其次買兩層,咁又可唔可行

因為仲係計劃當中,唔想去地產鋪問,賜教,謝謝!

我屋企情況差不多
上年6月賣左樓
之後買左村屋
地覆 (地下連1樓) 比左380萬首期左右 而家月供$14000左右
連律師費政府乜費物費果度比左30萬左右
買新樓 經朋友地產搞佢回反一半佣金比我 約10萬 (我唔洗比, 發展商比晒)
裝修連買料家私電器大約洗左100萬左右
所以你預頭果筆錢唔好淨係諗首期
裝修洗唔少
更加唔好諗平平地裝修簡簡單單, 你三層連天台地下花園呀大老, 而且諗住長住...

樓主個筆直$500萬首期想近市區兼鐵路就難少少
村屋得比較少近鐵路, 有咁既盤多數都係舊, 舊既好少係屋苑式管理,
再講舊既銀行未必肯做50%比你 (村屋最盡5成 6成)
有既都一定唔會平
再講而家村屋都升左唔少
就我自己果度我買果陣$750萬
而家都升到$780萬
唔近鐵路
行路約20分鐘先到市區
但一出屋苑就係大路 有巴士 小巴 出市中心 / 駁鐵
我自己有車 (我覺得住村屋優勢, 因為養車平左泊車果部分)
平時上落班都開車轉地鐵

樓上朋友有講到上網問題
你都可以將呢點放係自己個LIST度
而家新果D都已經有光纖 (我果度PCCW 1000MB $4XX一個月)

不過住得村屋就有好多野係唔同住樓既
例如多蚊虫
隔一兩年要搞下個化糞池 通下渠 等等

我上年6月開始住村屋
暫時認知係咁多
如果有興趣可以留個tg再交流下
東涌我覺得幾好住,又無新界咁貴,但係無車既無咁方便

利申大嶼山原居民
東涌我覺得幾好住,又無新界咁貴,但係無車既無咁方便

利申大嶼山原居民

咩村

咁如果想買一間全棟呎分層(想法係父母一層,哥一層,我一層,因為想有自已私人空間同方便結婚同租出去)

上網睇市價平嘅就1000至900萬左右,想知係咪真!同其實我地負唔負擔到同實唔實現到依個計劃,想近市區兼鐵路選擇又多唔多(首選大埔,元朗)

我屋企情況差不多
上年6月賣左樓
之後買左村屋
地覆 (地下連1樓) 比左380萬首期左右 而家月供$14000左右
買新樓 經朋友地產搞佢回反一半佣金比我 約10萬 (我唔洗比, 發展商比晒)
裝修洗唔少
更加唔好諗平平地裝修簡簡單單, 你三層連天台地下花園呀大老, 而且諗住長住...

村屋得比較少近鐵路, 有咁既盤多數都係舊, 舊既好少係屋苑式管理,
有既都一定唔會平
再講而家村屋都升左唔少
而家都升到$780萬
唔近鐵路
行路約20分鐘先到市區
平時上落班都開車轉地鐵

樓上朋友有講到上網問題
而家新果D都已經有光纖 (我果度PCCW 1000MB $4XX一個月)

例如多蚊虫

我上年6月開始住村屋
暫時認知係咁多

化糞池一段時間吸一次?
我以為係直接去gov. main
一次幾錢左右?
大個因為打機而唔想住村屋,打機會爆ping

ching你咁有錢,大把選擇喇,依家村屋都開始有100mb上網

光纖唔入村
元朗可能會
粉嶺唔洗諗

巴打個度放唔放租, 定係一定要賣?
最緊要識人
試過去朋友屋企玩
個個揸車去 無位泊
即刻打比村長 開塊地大把位

我屋企情況差不多
上年6月賣左樓
之後買左村屋
裝修洗唔少

有既都一定唔會平
再講而家村屋都升左唔少
而家都升到$780萬
唔近鐵路
行路約20分鐘先到市區
平時上落班都開車轉地鐵

樓上朋友有講到上網問題

例如多蚊虫

我上年6月開始住村屋
暫時認知係咁多

化糞池一段時間吸一次?
我以為係直接去gov. main
一次幾錢左右?

我暫時未搞過 (我果度新樓)
但聽講2年左右做一次
D "野" 沖左其實係去左你地底
當你發現佢地沖得唔暢順就要搞

自己做過功課
吸連通大約$3000一次
我果度為例 我地住2戶人
我係地下1樓 另一戶 頂樓天台
咁就除3份比錢 我地佔2份 (因為天台唔當一層, 當作"花園"咁計)

有興趣留個聯絡囉

你個利申咁撚騙徒feel 嘅

有興趣留個聯絡囉

你個利申咁撚騙徒feel 嘅

巴打有腦既...咁易比人呃到咩...唔岩聽咪唔傾囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞