[美國核彈]美眾院外委會要求中國允許港府回應抗議訴求

207 回覆
483 Like 5 Dislike
華盛頓 —
美國眾議院外交委員會要求中國允許香港特區政府對反送中抗議訴求做出回應,要求港府迅速停止對抗議人士過度使用武力。

針對香港愈演愈烈的抗議行動,眾院外委會主席恩格爾(Eliot Engel)和資深共和黨成員麥考爾(Michael McCaul)8月31日發表聲明,對中國武力干預香港抗議活動的威脅表示關切。

聲明說,“這個星期六是北京決定嚴格限製香港普選、觸發2014年雨傘運動五週年”。聲明批評北京方面“繼續未能履行對聯合聲明的承諾,破壞了香港的自治,加深了不滿情緒,讓香港的安全、穩定與繁榮受到了侵蝕”。

聲明說,“最近幾個星期,我們看到香港人為了表達他們對未來的關切而展示出可敬的勇氣。香港各界人士決定不顧個人安危和自由,維護他們的權益,因為北京方面拒絕他們發出政治聲音”。

恩格爾和麥考爾還對中央政府拒絕香港特區行政長官林鄭月娥提出解決目前危機的建議表示嚴重關切。兩人在聲明中說,“北京方面拒絕允許港府有權對香港人的關切做出回應,進一步加劇了緊張局勢。我們呼籲中國領導層重新考慮這個決定。我們敦促港府立即釋放那些以政治動機指控而被捕的人,迅速停止對抗議人士過度使用武力。化解緊張局勢、恢復這座偉大城市的和平需要做出妥協”。

聲明“呼籲港府保持克制,呼籲雙方避免使用暴力,為解決香港民眾的合理擔憂而尋求和平解決的辦法”。

聲明最後指出,“天安門廣場大規模謀殺已經過去三十年了,中共有責任履行對本國民眾和國際社會的承諾,選擇和平的前進道路”。
https://www.voachinese.com/a/house-foreign-committee-warns-again-hk-military-intervention--31082019/5064578.html
https://twitter.com/VOAChinese/status/1167869552127959040

中共港共想引人殺黑警阻止美國立法
中共要10月1日前搞掂
係中共急, 唔係我地急
大家和理非遊行集會等美國開會
睇下D高官點比人清算
https://lihkg.com/thread/1520084
支持美帝助攻

拆閘機正確方法:
八達通、入票口首要
閘門次要
唔好睇少港豬鐘意比錢嘅決心
十月一同佢賀壽!
直入大直路
各位手足老西都要頂住
幫手推阿
雙普選
香港獨立
其實我一路都唔明鎮壓到冇人出聲點解會令到條act過唔到
明明係如果港共讓步先會令佢收返條act
要推上熱門!!!!!!!!!!!!!
如果答左允許,係咪即係中國干涉香港內政,違反中英聯合聲明同基本法?
十月一
送大禮
佢地要安排殺黑警有幾難,前晚個單斬狠d都可以啦
美國利益前提下係唔會割席住,
我地做返一個示威者應該要做既事就ok
Sir this way
大家學定美國國歌接義軍入城
佢依家明串林鄭港共無話事權姐
核彈級籌碼
你緊唔緊?仲要零成本

利申:唔係美國人
有人分柝話因為中共權鬥, 習大大要做皇帝行毛左路線
如果佢表現軟弱失去中共鷹派支持, 咁佢仲點坐得稳?
繼續爬山!
一黎香港安穩有民主 個個都會走返去搵食 對於全世界黎講係好事 始終紐倫港係事實
二黎中美貿易戰 香港係粒大子彈 送比美國 隊撚死中共
三黎我地想要民主而努力做既野 擺左上國際 而我地文明示威方式 都令到好多國家動容
唔想再講中共了
人地點鬥都係唔會放過香港呢個搵大錢既地方
其實大家唔好隨便送頭,而家夠晒彈藥俾美國做野
簡單講美國信唔過中共, 如果傾成同中共貿易栛議
但係無左個信得過又有法治既地方做基地
咁有幾多美國有錢佬願意冒住比中共沒收全副身家既風險去同中共做生意?
美國咁講 即係等於佢地已經覺得香港係一國一制啦 係咪可以直接做野
推上熱門同埋廣傳唔該大家!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞