amd cpu&gpu 討論post #29 睇#1&有時間幫手填表

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
奇怪位置D?
c7h近cpu位置果條 chipset比既 所以
我開xmp就入唔到window,前幾日都入到
我而家一條ram開到機 兩條唔得
上代理換條先算
所以用下面果條?display card下面
yes
我用rm超點解set唔到只定一粒core嘅速度
一set同一粒ccx其他core就會降速
e.g ccx0: c01 4200 c02 4200 c03 4200 c04 4225
set c044225其他c01~c03就會降到3xxx
簡單來說, X470*RYZEN CPU, 仍然只有20條PCIE3.0 X4。想享受雙NVME PCIE3.0 X4 SSD就會令GPU從X16或X8降止X8或X4。以1張GPU來說, X16和X8對遊戲性能的影響不大。C7H WIFI用家在安裝NVME PCIE3.0 X4 SSD時最好先安裝到CHIPSET下方沒有散熱片的M.2插槽。

媽呀好亂
must provide stable voltage when ccx oc
3900x 跑分一問
行cinebench r20, 係rm同cpuz都見到PBO auto超上全核4.2
但出黎個分得~6700, 同網上見7xxx有段距離
想問行4.2呢個分係正常定係邊度有問題
PBO or 人手OC?
PBO
on9
asus做就冇事, msi就屌
<Navi>Minecraft Ray Tracing on AMD GPUs
https://youtu.be/nt2iURehGkE
粒3600超到4g先高分過預設
但係再上又好撚難
呢一代真係咁難超
btw 預設已經打撚爆
之前粒3.8 1700
3600本身係挑剩果堆cpu die
不要期望有好體質
點廢都好過1700㗎啦
6c打撚爆8c好撚爽
AMD自2000系列開始跟本冇需要手動超
2000系列追4.5G單核唯有靠BCLK, 但係唔係粒粒都做到4.5
3000系PBO再進步, ON9先手動超
屌你老母條galax hof 3200 c14
買鳩咗2年
終撚於有得玩
之前塊世界級伏板x370 pro
屌你老母臭閪
就算淨係開xmp
打打下機都會藍mon
3000都唔撚得
要降到落2933
𠵱家3733 c16飲水都上到
1:1?
老實講我有希望AMD 係下年粒4代U會再升吓個單核性能同埋提高吓個時脈
下年最後一代am4了
所以就係因為咁會期待AMD出好啲咁告別AM4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞