[直播]5日4夜即興台北生日之旅

226 回覆
25 Like 4 Dislike
第五日
前一晚影相+做present又搞到6am
都係食唔到hostel早餐 落左去早餐店食
但我發現我分唔到鮭魚同鮪魚
我以為我叫左三文魚 但上菜係吞拿魚 好傷心

係街口見到間鋪寫住韮菜盒子專賣店
買左一件 好撚油
見到樓上cafe話賣雜物我又忍唔住上去睇

文青地方多數都有掛住反核標語
去左微熱山丘買鳳梨酥 呀媽指定要我買 其實我一早search好同plan左要過去買畀呀媽 因為佢真係超鍾意食 但嫌係香港買貴 有次有人去左台灣送左一舊畀我 我送左畀呀媽食 佢勁開心

之後去華山創意園區 有小朋友寫生 好cute 我過去同佢地傾計 佢話佢地5歲 讀幼稚園

佢地畫緊呢座野

影緊藝術照 只可以話 藝術既野 我識條鐵

去左寧夏夜市食野 比我想像中細

好靚女 清純美女

去完冰好凍 同埋個肚仲好空 忍唔住去食飯
唔記得走筍 筍真係好難食 我揀晒出黎
對唔住 我係死港孩 揀飲擇食 我對唔住非洲既小朋友

上面嗰個芒果雪花冰其實味道唔係特別好
但我坐整冰嗰個叔叔旁邊 係咁問我夠唔夠冰
我一開始唔知佢同緊我講野
佢問左我5、6次 之後佢話唔夠可以加
我話夠啦 佢仲問我呢個天氣食冰唔凍咩?之後佢畀左個芒果雪糕我 話佢唔記得落畀我 但我睇相係冇呢個雪糕球 有種賺左既感覺

checkout後偷偷地潛入返尋晚間hostel
播緊電影 好正呀 仲要播intern

2am出發去機場 今次搭巴士去 前面條八婆一上車就拉到張凳最落 完全問都唔問下我 正八婆 祝你架機delay

桃園機場二號大樓入面個郵局旁邊可以禁錢 有銀聯logo

強推三文魚同起司

可唔可以成個櫃搬走
7:30am終於登機
上到機我勁不安
周圍八個位都係大陸旅行團既人 佢地一大班人
講野好捲舌音
一開始又好嘈
不過個領隊好好人 佢見我放行李上行李架有困難即刻起身幫手 之後最後調左位同我坐 話同我好有緣 我冇應佢 淨係微笑 因為我真係唔知點應佢
最後坐低唔夠5分鐘已經訓著左 一訓訓左成個鐘
醒左見到飛機餐係前面 我就打開想食
點知機長話準備landing 叫我收板 我唯有捧住盒飯食

最後我落左機發現我跌左本passport係機上面
即刻打電話同佢講
最後等左一個鐘拎返本passport

終於打完了
第一次係高登/連登打完一個遊記
雖然冇咩人睇
但我當日記咁打 好多時間講野1999好意識流
多謝大家睇到呢到
有機會再同大家share遊記
byebye

同埋好多相冇share 因為全部都係我既畢業風格造作相
終於打完了
雖然冇咩人睇
多謝大家睇到呢到
byebye

好詳細 六月都打算自己去台灣
想問絲打成個行程計埋機票住宿用左幾錢
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介
終於打完了
雖然冇咩人睇
多謝大家睇到呢到
byebye

好詳細 六月都打算自己去台灣
想問絲打成個行程計埋機票住宿用左幾錢

本身預$4000 最後out左5、600百蚊budget
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

你係鍾意食野?睇文青野?自然風光定咩先

thx bro
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

我覺得九份夜遊真心正
可以試下 遊客少好多 之後去金瓜石

陽明山櫻花應該再過一個星期先真係開齊
如果想睇可以盡量安排遲d再去
起司三重奏真係好正 上次去台灣食左3個
起司三重奏真係好正 上次去台灣食左3個

好後悔 早知買一打返香港食
自己一個去點影畢業相
自己一個去點影畢業相

我一向自己旅行自己影相
買個藍牙遙控影相既掣

連左藍牙就可以放低手機遠距離自拍

我係淘寶買左呢枝自拍棍 連埋藍牙
我將手機放地下低炒自己,或者放係其他凳呀、欄杆上面 之後就瘋狂連拍 轉少少pose再㩒一下個掣 想自然d就邊行邊㩒掣

呢枝自拍棍可以向相反方向屈 枝棍可以變成一個支架撐起部手機
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

我覺得九份夜遊真心正

大約 諗住
一日 平溪 九分 十分
一日陽明山
一日淡水
半日西門町附近

仲有咩可以加落去
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

我覺得九份夜遊真心正

大約 諗住
一日 平溪 九分 十分
一日陽明山
一日淡水
半日西門町附近

仲有咩可以加落去

去幾多日
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

我覺得九份夜遊真心正

大約 諗住
一日 平溪 九分 十分
一日陽明山
一日淡水
半日西門町附近

仲有咩可以加落去

去幾多日

3日半
有邊個夜市值得去
黎緊星期四會去台灣

有咩必去推介

我覺得九份夜遊真心正

大約 諗住
一日 平溪 九分 十分
一日陽明山
一日淡水
半日西門町附近

仲有咩可以加落去

去幾多日

3日半
有邊個夜市值得去

饒河幾大 圓圓燒好好食
寧夏人地講到好似好local咁
但真心令我d失望
而家好想食返台灣7-11三文治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞