[直播]5日4夜即興台北生日之旅

226 回覆
25 Like 4 Dislike
我今日過台北

自己?

係 不過佢係玩兩日
黎緊試下正日帶老母去先
上次小弟都單拖去台北四日三夜 重要出發前兩日先confirm到張機票
即時book商務旅館
結果book左間日頭人煙稀少
但入左夜之後就好多姐姐係到招手
不過感覺台北玩三日就好夠
上次小弟都單拖去台北四日三夜 重要出發前兩日先confirm到張機票
即時book商務旅館
結果book左間條街日頭人煙稀少
但入左夜之後就好多姐姐係到招手
不過感覺台北玩三日就好夠
巴打想問HX支唔支援 Apple Wallet Mobile Boarding Pass 同佢上機前有冇撕你張實體登記證
我下星期都自己去台北
依家係咪有機場捷運直接去台北車站?

啱啱開咗,下禮拜去試
原來生日呢d野 蝕左兩次

啱啱開咗,下禮拜去試

係 最近有優惠 $80TWD單程
平過搭巴士 好似係
搭國光要$125
有兩間hostel極度推薦

邊兩間
黎緊4月會去
次次都係住東龍

九份 — 山居
台北 — star hostel
巴打想問HX支唔支援 Apple Wallet Mobile Boarding Pass 同佢上機前有冇撕你張實體登記證

有撕呀 唔肯定用手機得唔得 因為我去counter
因為落雨玩唔到飛行傘既關係,我就轉戰陽明山

hostel本身包左早餐 但我起唔到身 因為夜晚做present做到5、6點 所以我就出去搵早餐店食早餐啦
呢間嘢係hostel附近

芝士蛋餅 $35TWD

再飲杯木瓜奶 $70TWD

之後就搭捷運去士林站再轉巴士上陽明山,去到士林站盪失路
因禍得福見到間好靚既店

門口有隻貓好cuteee

好衰呀佢個樣

最後係呢間鋪到買左對耳環就開開心心上陽明山
岩岩係台北番黎
果架鐵話快又唔係真係好快
7個字好準時
但焗撚到仆街
巴士都係8-9個字
易暈朋友都係搭番其他

去左四日三夜
個人覺得三日兩夜/2日2夜好似好d

黎緊想試星期五收工即去星期日夜晚番

啱啱開咗,下禮拜去試

平過搭巴士 好似係
搭國光要$125

國光收唔收悠遊卡
夜晚到未必有地鐵搭
因為落雨玩唔到飛行傘既關係,我就轉戰陽明山

hostel本身包左早餐 但我起唔到身 因為夜晚做present做到5、6點 所以我就出去搵早餐店食早餐啦
呢間嘢係hostel附近

芝士蛋餅 $35TWD

再飲杯木瓜奶 $70TWD

之後就搭捷運去士林站再轉巴士上陽明山,去到士林站盪失路
因禍得福見到間好靚既店

門口有隻貓好cuteee

好衰呀佢個樣

最後係呢間鋪到買左對耳環就開開心心上陽明山

呀 漏左講 呢間好靚既店附近有間叫 巧克力雲莊既店
諗住白色情人節返香港仲會見到同學 所以就買左兩盒朱古力返香港

一盒白朱古力 一盒黑朱古力
因為我其實麻麻地朱古力 但呢隻中間入面有士多啤梨 我就買左
最後覺得黑朱古力嗰隻好食好多 白朱古力中間粒士多啤梨好硬
中間粒士多啤梨唔係新鮮既 係士多啤梨乾 脆脆地
雖然同我想像中唔一樣 但都幾好食
一盒$100TWD都唔貴呀

啱啱開咗,下禮拜去試

平過搭巴士 好似係
搭國光要$125

國光收唔收悠遊卡
夜晚到未必有地鐵搭

收呀 冇悠遊卡碌卡都得
我嗰陣玩到身上得返40蚊TWD
悠遊卡又得返40蚊
好彩可以碌卡 唔係唔知點返香港

搭小巴上山

山上小巴有好多唔同路線

108小既係遊園路線 有全日票買 建議想睇3、4個景點既人先好買 會抵d
全日票 $60TWD
單程 $15TWD

我主要目標係睇櫻花
櫻花係喺一個叫花鐘既地方
要搭125小巴上去

說好的櫻花呢?
隻貓

得一兩棵開左少少花
話因為天氣唔夠凍所以未開花

我係花鐘附近周圍行
有好多隻松鼠
有人餵佢地 所以過晒黎
又以為我想餵佢地 係咁過黎睇下有冇野食

嗰到d人教要細細舊咁餵 佢地就會乖乖地係原地
如果畀得太大舊 佢地會食完就走
我就唔會亦唔建議大家餵野生動物既

影左幾百張自拍之後就走啦 去一個叫竹子湖既地方
搭小巴上山
架小巴寫話「禁止性騷擾」我笑左

上到竹子湖勁大霧 又大雨 我冇遮 能見度得10米都冇
乜屎都睇唔到
肚有d餓
本身見到人地話竹子湖有餐廳食野菜幾好食
就諗住搵地方醫肚
點知路過間餐廳勁靚

間野勁靚

間餐廳得幾樣野食
雖然好想食白玉抹茶冰 但係我著唔夠衫又淋住雨 又大風 其實好鬼凍 所以就叫左醬油小丸子同埋雪莓娘

到左 (其實入呢間餐廳都唔係為左食野 係為左打卡架啦 我帶左畢業袍去影相

呢個幾好食 雖然薯仔+芝士呢個組合都好難難食
我叫綜合口味 $80TWD
食完勁撚飽

依個好好食
之前買完隔左成個幾鐘先食都好撚好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞