[直播]5日4夜即興台北生日之旅

226 回覆
25 Like 4 Dislike
巴打去食燒肉啦
大腕 乾杯 胡同都出名好食
expedia 機票連酒店 4500算唔算貴
打算4月24出發
打算4月24出發

一個人?兩個人?
隔離post先有人話expedia中伏
巴打去食燒肉啦
大腕 乾杯 胡同都出名好食

返左香港啦
係竹子湖我同當地人傾計
話我見唔到櫻花好傷心
佢就同我講對面就係櫻花 不過唔同品種
見到對面有棵櫻花

之前搭小巴上竹子湖嗰陣見到沿途有棵櫻花開得好靚
我決定行路落去搵 其實我著住對細左一個碼既濕鳩波鞋行得好辛苦

終於畀我搵到

沿路勁大雨 我其實已經完全濕撚晒
不過係花呀
打算4月24出發

一個人?兩個人?

兩個人啊
隔離post個個係打電話
打算4月24出發

一個人?兩個人?

兩個人啊
隔離post個個係打電話

睇下咩航空公司咩時間咩酒店

阿姨太熱情 買左袋柑

等小巴落山
竹子湖有小巴直接可以返捷運站 好方便

之後係光南大批發掃左幾百港紙文具

係台北車站附近見到一個台式自助餐
就入去食

呢到五個餸 一碗細飯 一碗湯 大家估下幾錢

係$110TWD呀 好撚抵
咁樣其實去夜市食野對台灣人黎講算唔算高消費

路過見到建築物幾cute就影左相

半夜3、4點仲做緊present
條iphone線罷工屌佢老味
搞到我急急腳去7-11買左條成百鳩幾蚊
見肚餓順手買左野食醫肚

個飯糰勁撚好食 想瘋狂encore
個麵又係抵屌之選
呢到加埋先100TWD

之後再覺得去夜市食野真係好貴
11/3
第三日起身都係miss左早餐
去左7-11買野食
食左四舊關東煮唔知做乜勁飽
個飯糰我拎左上路
(最後變左嗰晚宵夜)

搭捷運去中孝復興1號出口
往後行係十字路口 轉左
一直行就會見到1062公車 寫住往金瓜石

一架車可以坐32人 有的士司機一直係到sell話的士好快到 share的士$200一個人 搭公車$100
我就岩岩好排第30個左右 點知前面有幾個日本人同行既買完野入返隊 我變左第35、36個 會上唔到車

一直諗緊要唔要同人share的士

不過我係一個旅行鍾意搭公共交通工具既人 見識下人地交通文化都幾開心 真正認識下local既生活

所以最後都決定繼續等 上唔到呢班車再同人share的士 因為好似要20、30分鐘一班車
等兩班車就要等成個鐘
點知車到嗰陣因為前面班日本人一架車上唔晒 佢地就讓我上車先 我上到車呀 勁開心

(排我前面日本仔仔)

多人到痴撚線 連去旺角都覺得辛苦既我 真係想喊

見到賴阿婆即狗衝

$45一碗 好抵食 佢一碗有四隻味 — 綠茶、芋頭、蕃薯、芝麻
唔記得左講 我第三日去九份
之後係九份番一晚
因為九份山路太多 人又多
我將行李store左係台北
pack左要用既野去九份
九份周圍都好靚

我間hostel好靚 係一間老房子
但周圍勁靚

之後我見到hostel外面有隻貓 就去問兩夫妻係咪佢地養既 佢話佢地係台北人黎玩 之後大家坐低傾計傾左好耐 應該有半個鐘 感覺到先生係個好有文化素養既人

傾到最後同佢地合照左 仲著埋畢業袍影 好開心
之後就去左一個昇平戲院
我有參加到hostel既夜遊
staff有介紹佢呢間戲院
staff話呢間戲院係當年全亞洲最大既
嗰陣全台灣既人都會搭車黎呢個戲院睇戲
因為呢d金礦工作既人其實工作環境好惡劣
一唔小心就會死
好多人都會抱住今朝有酒今朝醉既心態
好肯洗錢 所以都係點解呢個城當年咁繁榮既原因

呢條最出名既街
真係迫到呀媽都唔認得
相傳呢個地方係千與千尋既構想地
所以周圍都係日本妹

後面有個雕像但冇人理佢 個個掛住影阿妹茶樓

有間零食鋪好靚
勁想換畢業袍影相
但係人地生意既地方就算啦

買左兩部打香腸機 好搞笑

見到有個手作人既studio兼屋企 上左去參觀
完la?期待你ga直播
留名先
完la?期待你ga直播
留名先

唔係直播
我14/3返左香港啦
因為我係台灣冇買上網卡
根本直播唔到
返到hostel同人傾下計 做下present
都唔得閒update
8:00pm hostel門口集合夜遊

hostel帶我地行呢條窄巷

芋仔蕃薯係當時佢地一個形容本地人同外省人既詞
hostel staff有解釋

去到夜晚條街鬆動好多
夜遊期間我拎左件袍出黎想影相
佢地個個人爭住同我影相
又幫我拎住d野
我嫌煩冇戴帽 佢地又強迫我著晒成套
又叫我拋帽
台灣人真係好好

Ps 同團十三個人 得一個人係日本人同我一個香港人 其他人都係台灣人 (仲有staff個女朋友係香港人但係台灣做野

呢個窿 人地話同千與千尋最後嗰個回頭既畫面好似
所以先有千與千尋構想來自九份既說法
冇食晚餐半夜好肚餓 忍唔住想買野食
點知咁岩有架賣麵包van仔經過
佢會一直慢駛 好似小丸子定花師奶d漫畫咁
有人買佢會落車打開車尾箱畀人揀

買左三個都係$70TWD

再係士多買埋呢個香港台灣餐廳有賣既蘋果西打 $25TWD

之後我、staff、staff女朋友、兩個台灣護士、工程師一齊傾計傾左三個鐘
個護士因為失戀所以黎九份玩
佢主要係負責心臟手術 要幫手移植心臟 點樣飛去第二間拎心臟又飛返自己醫院做手術 又話會搭直升機去台東拎(佢地係台中)好有型咁係醫院天台落機 手提一個桶裝住心臟
又話會手渣個心令佢跳返 傾左好耐好耐
傾得好開心 呢個hostel係住得最開心既
不過都同住客高質有關
個個都好好傾
同埋佢地話我走堂自己去旅行影畢業相好型 又叫我香港小妹妹
十幾個人入面我最細

同埋可以見到佢間屋用左兩種唔同建材砌牆
原來話因為佢地窮就用大大塊既石
後來有錢先再用紅磚整靚個門口
一個幾有趣既故事
而家室內設計好鍾意用呢種方法
估唔到老房子都係迫不得已下用呢個方法

我個backpack

第二日起身去左食阿柑姨芋圓
我覺得阿柑姨冇賴呀婆咁好食
賴呀婆芝麻味我唔鍾意 但

之後我買左一盒芋圓諗住返台北煮黎食
佢話常溫淨係可以保存一日 出國外既人就冇辦法帶
佢好誠實 寧願少d生意都唔呃遊客
伯伯好好 我勁勁勁鍾意食芋圓 係香港都周圍搵芋圓食 所以我忍唔住手買左一盒三合一(芋頭、綠茶、蕃薯)$80TWD咋 好抵食 點知我掛住影相漏低左盒野 我好撚傷心呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞