[直播]5日4夜即興台北生日之旅

226 回覆
25 Like 4 Dislike

我個backpack

第二日起身去左食阿柑姨芋圓
我覺得阿柑姨冇賴呀婆咁好食
賴呀婆芝麻味我唔鍾意 但我覺得阿婆好咬口d

之後我買左一盒芋圓諗住返台北煮黎食
佢話常溫淨係可以保存一日 出國外既人就冇辦法帶
佢好誠實 寧願少d生意都唔呃遊客
伯伯好好 我勁勁勁鍾意食芋圓 係香港都周圍搵芋圓食 所以我忍唔住手買左一盒三合一(芋頭、綠茶、蕃薯)$80TWD咋 好抵食 點知我掛住影相漏低左盒野 我好撚傷心呀
好正,我仲喺台北未去九份
阿柑姨芋圓有個好處係可以睇到海景

第二日又返黎呢條街

狗仔看門口好乖

之後搭車去一個叫金瓜石既地方
去左行金瓜石博物館
金瓜石當年比九份更有錢

屌你仲未返黎 好想食7-11溏心蛋飯糰同佢d三文治呀

我臨走係機場買左幾件三文治 已經食晒

個博物館都幾多野睇
我幾乎全程都影住畢業袍影相
之後好多人以為我係本地人祝我畢業快樂又同我傾計

係礦工食堂買左個便堂

$290TWD咋好撚抵玩
淨係個盒$290可能我都會買
不過塊布我見張圖係藍色 我想要藍色多d
行行下遇到幾個台灣人又著袍影相
我就開聲話要同佢地影相
原來佢地學士統一白色帶 master先有分系唔同色帶 所以d人都誤以為我master畢業 一開波就問我係咪碩士畢業

天氣好好 周圍鳩影都好靚
依家係咪有機場捷運直接去台北車站?

啱啱開咗,下禮拜去試

係 最近有優惠 $80TWD單程
平過搭巴士 好似係
搭國光要$125

國光收唔收悠遊卡
夜晚到未必有地鐵搭

收呀 冇悠遊卡碌卡都得
我嗰陣玩到身上得返40蚊TWD
悠遊卡又得返40蚊
好彩可以碌卡 唔係唔知點返香港

唔該晒巴打

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁
之後我就搭返1812公車返台北啦
我覺得我呢個行程都幾好
第一日去九份 第二日朝早去金瓜石 直接由金瓜石返台北
因為係九份搭1812巴士好full 要等幾班車先上到
但金瓜石係總站就一定有位

我之後就狗衝去松山想行市集

饒河夜市比其他夜市大好好好多
我雖然食左便當好飽
但見到上面嗰檔圓圓燒好似好好食
忍唔住排隊買埋一份
結論係真係好好好好撚好食
我過左三、四個鐘先食 凍晒 但都仲係好撚好食
我去寧夏夜市都有見呢個圓圓燒賣
但呢檔明顯見到檔主pro好多 料睇黎好食d 又有醬
但寧夏夜市嗰檔冇 直接食都廢事

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

好抵食 三文魚+溏心蛋三文治 連埋永森既飲品都係$59TWD 即係$15HKD
仲要好好食
之後買左一個芝士三文治 要叮熱食 d芝士拉到30cm長架

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
同埋附近有地質公園可以睇
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

巴打可以去完九份去基隆

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

巴打可以去完九份去基隆

我黎足咁耐都未好天過
之後買左艋舺雞排 係台灣藝人nono開
見好多人排隊 於是買埋一份
d肉都係有d乾 係咪我要求太高

d狗係咁跟住我 我拎住塊雞扒係手 佢地好似好可憐咁 我搣走晒d炸皮同埋醃料 畀左少少雞肉佢地食 唔好屌鳩我餵炸雞佢地食呀 手下留情呀 佢跟左我勁耐 我先忍唔住餵咋

行去松山文創附近好多好靚既小店

誠品入面好多靚鋪 第一層d野全部好撚貴 可以直接skip 第二層開始貼地少少 因為我都有留意開台灣設計 好多都見慣見熟 pinkoi有得買

上面嗰隻機器人好得意 但太貴了 我唔會買架

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

巴打可以去完九份去基隆

我黎足咁耐都未好天過

之後都唔好天?
文創園區入面有間書店好靚 入面一個客都冇
我問准左佢影相
之後開始瘋狂影畢業相
最後有買左本書

離開松山文創搭地鐵去台北車站check in 途中見到間鋪好靚

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

巴打可以去完九份去基隆

我黎足咁耐都未好天過

之後都唔好天?

有好天既不過都留返比九份
我住既三間hostel都要除鞋
但呢間超貼心
有私人鞋櫃
著住既拖鞋可以放入鞋櫃 好日本風 好似小丸子返學咁

靚到痴線仲要唔貴 $150/一晚 八個人female dorm

我無乜點喺7仔買野食
乜原來有好野嫁

巴打可以去玩飛行傘
我去嗰陣天氣唔好玩唔到
好羨慕你玩咁多日
我覺得我5日唔夠玩囉

巴打可以去完九份去基隆

我黎足咁耐都未好天過

之後都唔好天?

有好天既不過都留返比九份

我嗰陣都係咁
但呢間超貼心
有私人鞋櫃

靚到痴線仲要唔貴 $150/一晚 八個人female dorm

哇好靚喎呢間

凌晨三、四點 趁人地訓晒 我就開始係到狂影畢業相
但呢間超貼心
有私人鞋櫃

哇好靚喎呢間

間野好撚full
我前幾日先book 淨係book到一晚
不過見實在太靚 所以照住 寧願半夜搭的士搬行李
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞