[校園] 錯的時間,對的人

351 回覆
22 Like 6 Dislike
多謝你哋
但係斗巴d文真係十條安全帶都唔夠你用
戴完都好似無戴咁
好好睇啊d文
究竟軒仔定車仔蠢啲
可能遲啲變聰明呢
車仔兩年都係咁鈍 唔好同佢比啦
兩個都係咁
第四章

每逢星期三和五,3A班總會有一堂課程是分開上的。

我和銘聰都是修讀地理,而其他人分別會修讀英文文學、中文文學甚至音樂。

自小就對地理有關的事物有興趣,每年回香港的時候都會買一本地圖,無聊的時候就會用來研究,順便緬懷一下。

不知爲何,雖然只是住了香港6年,但總是對那兒有種情意結。

有時候自己會覺得,是不是我過度美化了香港的生活?

心好亂。

地理老師是Mrs Kong,是位中年媽媽,她教書的方法和照着書本讀根本沒有什麼分別。

我極度懷疑她兼職是做催眠大師。

「下個星期五會有個小測驗考第一至第十四頁,大家記得準備。」Mrs Kong 說道。

「皓軒,呢度啲測驗會唔會好難?」銘聰坐着我旁邊問道。

「正正常常咁囉。」

「你就有所不知喇,教育局如果見到我成績唔好,就隨時會踢我返去馬來西亞㗎!」

「咁大劑?不過睇你資質應該無事嘅,唔洗擔心喎。」我拍了拍他的肩膀道。

「希望係啦。」

地理課完結後,我和同學們便走回去3A課室上數學課。

回到自己的課室時,竟然發現桌子上貼了一張POST-IT,上面寫着:

「怕醜仔!HELLO ^_^」

是誰?我望了望周圍,一時間想不到究竟是誰那麼無聊。

算了,還是上課要緊。

但佩怡好像和平時有點不一樣,時常轉過頭來不知想做什麼,坐不定似的。

真奇怪。

「喂喂,今日佩怡搞乜鬼,成日郁身郁勢咁。」我細聲地和銘聰問道。

「係咩,邊有。」銘聰忙着聽老師講課,像是在敷衍我。

「仲以爲你會知添。」我自言自語道。

「下,咩話?」

「無嘢無嘢。」我舉起雙手,扮無辜。
暫時係咁多
有文
怕醜仔
後宮
後宮王
安祖巴我褲都除埋
後宮王

邊有
冇甜
依家都係
有文未
今晚可能會有
信你 唔好等我今晚除曬褲一篇都無 凍親自己下面
唔知呢
「張皓軒!做咩舉手,請問有咩問題呢?」數學老師Miss Fong用奇怪的目光看着我道。

糟了,被發現。

「下,SORRY SORRY,我無嘢問。」

「唔該唔好影響其他同學聽書,知唔知道?」Miss Fong嚴肅道。

「對唔住Miss Fong,下不爲例!」我正經道。

順帶一提,Miss Fong是全校公認最漂亮的女教師,身材高挑,樣貌和香港藝人李佳芯相似。

這兩年可以大飽眼福了,呵呵。

不過數學還是我最討厭的一科,總是提不起勁來,不過幸好有位數學專家在我旁邊爲我解答難題。

這幾個星期,我和銘聰多了說話,最大原因是因爲我時常都問他跟數學有關的問題。其實認識他久了,發現他很有耐性,人也很隨和,只是有點內向罷了。

放學後,我、偉良、明耀和維文都要去參加童軍課外活動,所以都會約一起在小食部用餐。

由於只有三十分鐘的用膳時間,而且還要換制服,所以大家都會狼吞虎咽地吃着飯,之後衝去廁所換衣服。

因爲就算遲到十秒大家都要接受懲罰。

幸好,大家今天都異常地準時,平時總會有班害群之馬遲大到。

最高記錄是開頭十五分鐘已經做了八十個掌上壓,因爲每一秒遲到都罰做一個。

今天和平時一樣,在學校練習步操。

「LEFT, LEFT, LEFT RIGHT LEFT. LEFT, LEFT, LEFT RIGHT.」

「BERHEN…TI!」

「點解可以做得咁差!同我做三十下掌上壓!」

「。。。十九。。。二十!」

「唔夠大聲!我要你哋一!齊!嗌!再做多次!」

在熱烈太陽底下,在操場赤熱的磚頭上做掌上壓真是考驗了我們的終極忍耐力。

但經過兩年的操練後,已經比以前輕鬆得多了。

捱了大概一個鐘後,沙展終於放我們十五分鐘休息。

最近都沒有和偉良他們講太多說話,因爲大家開學都忙着自己的事。

「呀良哥,溝女溝成點呀?打算揀邊個?」明耀神眉鬼眼地問道。

「嘩,講到似層層咁。邊有!咳咳。」偉良本來在喝水,他差點把水全都噴了出來。

「見到成班女同你一齊食飯仲唔係?」維文反駁道。

「咪係,成班靚女已經俾你溝嗮喇!」明耀附和道。

「咁潔瑩的確唔錯嘅。。。」偉良忍不住笑了。

「咁詩琪同佩怡點算?兩個睇嚟都好似冧你喎。。。」我好奇問道。

「大家朋友啫,唔好諗咁多啦。」偉良反了反白眼說。

「樂璇夠冧你啦軒仔。」維文突然插嘴道。

「下?」我一時間驚訝得張開嘴,不懂怎麼反應。

「WOO~軒仔竟然有人鍾意喎!」明耀這個人最喜歡食花生了。

「癡線,你話係就係嘅咩。」我說道。

「所以我話你蠢,真係無錯㗎喎。」維文拋低這句後,便走回去集合了。

還真自以爲是,當正自己是愛情專家?

只不過是有女朋友而已。
希望聽日有時間完咗呢章佢
加油pish
多謝
支持
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞