[校園] 錯的時間,對的人

351 回覆
22 Like 6 Dislike
加油
pish
miss
唔好意思,應該聽日先有得出
呢篇自問唔係寫得好
要執執下先再擺上紙言
加油
原來你都有睇
多謝巴打
利子點可以唔g持
聽日有無miss fong睇
錯焦點呀喂
慢慢la 加油樓主
加油
時間踏正五點鐘,童軍活動終於完結,但我們並未打算離開學校。

反正下一天都不用上學,通常我們都會留下來踢陣子足球,而浩勤、偉良、明耀和其他幾個童軍朋友都是常客。

天色漸暗,在沒有足夠燈光照明的學校街場,踢足球是一種另類的挑戰。

「喂,傳中呀!」

「睇唔到呀!你喺邊呀?」

「射啦屌!」

「盲㗎你?交準啲唔得?」

「屌,皓軒你做乜撚嘢呀!又唔追波!」

「良哥咪做自私撚啦!交波呀!」

「喂做咩個龍門空嘅喂!」

我們踢球完全是亂來的,沒有什麼戰術可言。喜歡踢前鋒就踢前鋒,中場就中場,任我們選擇。

甚至龍門員有時會出現在禁區內射門。

差不多每次都會鬧出很多笑話。

雖然時常都會鬧來鬧去,但和他們踢足球已經慢慢變了每週星期五不可缺少的節目,是種十分有效的舒壓方法。

不過學校有個規定,便是要所有學生在七點之前離開學校範圍,但我們時常都踢到忘了時間。

「喂!!!!」

「你哋點解仲喺度?」保安叔叔在遠處指著我們喊道。

「走呀喂!」是時候該逃跑了。

因為被保安叔叔給捉到就要給他訓導一大餐。

我們拔腿就跑,跑到離開學校一段距離才停了下來。

「嘩,頭先真係好。。。好撚彩,差啲俾佢捉到。呼呼。」浩勤喘氣道。

「渣㗎,咁就喘氣。」明耀恥笑道。

「叻喇肥仔,下個禮拜見喇。」我幫口說道。

「好啦拜拜。」

明耀就住在附近的獨立屋,回家只需幾分鐘,而偉良都有父母駕車接他放學。

也就是說,又剩下了我和浩勤一起回家。

「喂,個樂璇究竟咩料啫。」浩勤好奇道。

「咪聽邊個亂噏啦屌。」我反了反白眼道。

「咁佩怡呢~」

「同佢Whatsapp咋,平時喺班上都冇講嘢嘅。」我想了想後,說道。

「屌,嗰日見到你好似含晒春咁喎!」浩勤指著我笑道。

「冇嘢喎,你個死毒撚唔好FF咁多好冇。」

「超,唔講咪唔講囉。」

不過說起來,我好像都沒有跟她Whatsapp好幾天了。

是有點不習慣。
突擊
G持
玩住fm睇文
FM
睇完大仆街到你
好耐冇玩
FM19提唔起勁
利唔洗買人都可以稱霸
仲要改咗個訓練系統
唔係好慣
等20出
每年都買
不過次次都變咗隔代先玩
我隔年買
14 16 18
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞