[校園] 錯的時間,對的人

351 回覆
22 Like 6 Dislike
好在我係同一個時區同埋訓左覺
十三天了
等緊你篇文救命
文呀
第十三天。晴
沒有樂璇的日子

今天還是看不到樂璇,不知她是否把我忘記了
但我非常渴望可以再次看到她
我等著這一天的來臨
第五章「認識」

週末的我,作爲一個貫徹的毒撚,做完功課後最多都是在家打機過日子,日日如是。

當然,晚上的英超球賽也是不可錯過的節目,而這星期六的重頭戲便是車路士對曼聯。

星期六的早上,浩勤很早已經打了電話過來。

我:「喂…… 咁早打嚟咩事勤哥。」

浩勤:「今晚車曼大戰,出嚟商場睇波!」

每逢大賽的時候,我們的鄰里商場都會舉辦街坊觀球活動,氣氛不俗。

我:「屌你,大賽幾時冇同你睇過? 洗鬼咁早打嚟咩!」

浩勤:「是但啦就咁講,等陣見!」

我:「真係俾你玩死,早唞。」

「嘟。」

我按下收線的按鈕,然後繼續睡覺。平時我都會用盡週末早上的時間補眠,因爲平日頂多只睡六個小時。

中午的時候,我便會和父母們一起去牛車水的紅星酒家飲茶。

紅星酒家差不多是全島公認爲最正宗的一家粵菜酒樓,所以許多在新加坡的海外港人都會在這兒找回家的味道。

紅星還是沿用傳統酒樓的做法,用着那些「推車仔」去售賣點心。

「B仔,要啲咩呀。」媽媽問我道。

「我要碟油雞同鳳爪!」我望着遠處的點心車想了想後,說道。

「都知你喇,等陣。」媽媽說了後,轉身走向點心車拿點心。

平時都是媽媽擔着叫點心的責任,因爲我和爸爸有個共同點:懶。

就是這樣,我和爸爸坐在圓檯的各一邊玩着手機。

不知爲何,可能是小時候有兩年和爸爸分隔兩地的關係,我和他的關係並不是太好。

或許我們彼此都是比較含蓄的那種性格,不擅長溝通。

不過,我們又未到一句閒談都沒有的地步。

「呀仔,幾時搵返個女朋友?」爸爸突然放下手機,一臉認真地說。

「下,我中三咋喎。連我自己都冇諗嘅嘢,咁快幫我諗埋?」我疑惑道。

「要搵老婆就梗係中學開始搵啦,大個咗先唔會後悔。」爸爸喝着普洱茶,語重心長道。

「你啲基因遺傳嗮俾我,好難喎。」我一臉頹棄道。

「死仔包,好心勸你幾句啫。我唔主動嘅話,都唔會溝到你呀媽返嚟啦。」爸爸淡淡地說。

這時,媽媽拿着幾籠點心回來。

「你哋傾緊啲咩呀。」媽媽好奇道。

我們彼此望着對方,並沒有回答她。

「奇奇怪怪。」

「仔,今晚係咪同朋友出去睇波?你估今晚邊個贏?」媽媽一邊夾着塊油雞給我,一邊問道。

媽媽都是個球迷,亦是她在小時候教懂我支持利物浦的。

「睇咩波呀,書又唔見你溫。」爸爸突然插嘴道。

反而爸爸連球都不看,我家是不是很奇怪?

「妖,你條友成世人得錢錢錢,足球呢啲人生樂趣你識啲咩?仔,唔使理佢!」媽媽反了反白眼,沒好氣地說。

「係呀,夜晚唔使預我喇媽眯。應該車仔贏掛,曼聯依家咁廢。」我不禁恥笑道。

「我都係咁話!」
遲啲會有
命已救
第0天
慢到
Lmlm
不定時出文
再係咁上Twitter鬧爆你
twitter already deactivated
唔夠喉喎
聽日
第十四天。晴
沒有樂璇的日子

已經兩個星期了,今天還是看不到樂璇
今天約了兵大哥見面
希望兵大哥可以帶我見她...
加速
文呢
打咗一半 今晚比較忙
聽晚補返

係樓豬衰 係樓豬唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞