[人在江湖]《伙記唔該落單》《二》

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
雯雯
屌自膠
霖霖返緊屋企
打緊文 0130前出
等你
標準報時 十二點四十八分
現在嘅時間為上午十二時五十分
第三十章「心跳回憶」

食完早餐之後,沛霖去咗洗碗,我就坐咗喺廁所一路爆石一路食煙。

「嘶........啊......好爽。」

而加呢種感覺,就好似啲老夫老妻嘅生活咁,原來都幾過癮。

「咳咳!咁臭嘅喂!」沛霖喺廁所門口大叫。

「我食緊煙呀𡃁妹。」

「真係激死人!」食枝煙啫,洗唔洗咁呀。

我出返去之後,就見到沛霖扁曬嘴咁坐喺梳化,於是我就過去撩下佢。

「做咩呀你。」我坐咗喺佢隔離。

「你呀,平時都喺屋企食煙架?」沛霖塊面脹卜卜咁望住我問。

「以前唔會嘅,不過而加得返我一條友住,咪喺屋企食囉。」

「咩一條友呀,而加我唔係人呀?」沛霖突然捉住我條頸猛咁搖。

「得得得!你係人!你係人!」我即刻舉手投降,沛霖先鬆開手。

「哼,我唔理呀,總之以後我喺度嘅話,你唔準食煙呀,知唔知道。」

講到自己會成日上嚟咁,睇下點。

「你話事囉。」我聳聳膊頭,就攤住咗。

「喂你做咩呀。」因為沛霖坐咗喺梳化,所以我對腳擺咗上沛霖大脾。

「瞓教囉.......」

「你又話陪我...」沛霖即係扯咗我起身。

「okok!!陪你陪你。」

真係冇佢乎,就睇下佢想去邊。

「咁你而加想做咩呀。」我望一望個鐘,而加先十點幾,我諗呢條女冇八、九點都唔會肯走。

「嗯...去睇戲!」而加啲後生有冇咁鍾意睇戲。

搞到我又諗返起學校個肥婆,真係弱智。

「都得,睇咩?」

「呃..我未諗喎...嘻嘻...」

屌,未諗又叫我去睇戲。

於是我就提議咗套戲。

「睇嗰套咩一吻定情囉。」

「下?你鍾意睇呢啲戲架?」

戇鳩,我係喺巴士見到呢套嘢嘅廣告,好似幾啱啲妹妹仔睇咁啫。

「唔係,不過可能你會鍾意睇。」

於是我就帶咗沛霖去粉嶺嘉禾戲院。

「坐呢度?」我指住個mon問。

「唔制,坐嗰行。」

好,你話事。

「食爆谷?」我拎咗張五十蚊出嚟。

「唔制,食熱狗。」

好,你係大佬嚟。

「嗚..嗚...好慘呀....」沛霖睇到個女主搬屋之後,挨咗落我個膊頭喊。

「以後唔知仲有冇得見...嗚嗚...」

拍戲啫,現實會唔會有咁多情侶真係要成日分隔兩地呀。

我遞咗張紙巾俾沛霖,點知佢唔拎。

「做咩唔拎。」

沛霖突然扁嘴,然後望住我。

「你幫我抹。」

我真係屌出聲,仲多要求過鋪頭啲客。

不過佢鍾意嘅,就滿足下佢啦。

我唯有死死地氣幫佢擦眼淚,唔知係咩原因,突然想整蠱下沛霖,於是我就用張紙巾係咁捽佢隻耳。

「舒服嗎小姐。」

「喂呀!!哈哈!好痕呀!!」

「收聲啦,仲細咩。」點知隔離條肥婆睥撚住咗我哋。

「....」我同沛霖互相望住對方,笑咗一笑。

睇完戲,沛霖話想食下午茶,我就帶咗佢去上水嗰間潮興旺。

「呢間好好食架?我未食過...」

「幾好食嘅,我以前出嚟...」等等。

雖然沛霖琴晚都聽到我同銘仔啲對話,但都係唔係咁適合兜口兜面講。

「你以前咩呀?」沛霖一臉天真咁望住我。

「我話...以前讀中學,放lunch嗰陣成日出嚟呢間嘢食。」

呼,好彩。

「哦...你以前喺上水讀中學架?」

「唔係..唔係呀...我讀馬耀才..」

「哦,即係我學校隔離....」

「下!但..你lunchtime夠時間出嚟食?」

「........」好似有啲誇張。

「夠!梗係夠啦!哈哈..」

仆街,點解我要講大話,越講越離譜。

食完下午茶,沛霖又話想去上水廣場行街。

不過而加上水冇五六年前咁靜,大陸人多撚到仆街,隔幾步就俾個喼碌一碌隻腳。

有個大陸佬仲戇鳩,㩒住部土豪金iphone唔睇路,兜嘢撞咗落沛霖度。

「呀!」

「堆bu恥!堆bu恥!」

「我屌你老味,睇路啦仆街。」我嬲嬲地,唔小心屌咗個大陸佬一鑊。

「喂...算啦....」沛霖拉住咗我,叫我唔好嬲。

「咁係呀嘛,唔撚睇路嘅屌...」

沛霖突然笑咗笑,我就問佢笑咩。

「你笑咩。」

「冇喎~」

冇?你當呀叔眼殘定弱智。

「頭先你鬧個大陸人個樣都幾型仔,嘻嘻。」

「......」搞到我打咗下冷震。

沛霖話想睇電腦,想買一部準備入u用,於是我就同佢去咗百老匯。

「呢部靚唔靚?」沛霖指住一部黑蚊蚊嘅notebook問我。

「幾靚呀。」起碼好睇過我嗰部老爺機先。

「咁嗰部呢?」沛霖又指住另一部。

「幾靚呀。」其實我唔係好識睇。

「你有冇認真睇架!」沛霖雙手抱胸,嬲爆爆咁望住我。

「有...!梗係有啦...!」

我好似激嬲咗佢,不過我真係唔識分邊部靚。

「.......」

「你嬲呀?」我問沛霖。

「冇喎。」沛霖擰轉面,然後翹住手。

我笑咗笑,然後喺褲袋拎咗包紙巾出嚟。

我拎咗一張紙巾出嚟,叫沛霖望住我。

「你睇下。」

「咩呀。」

「我變朵花俾你睇。」

果然,沛霖個樣變返正常,仲有啲期待。

我用手係咁鍊張紙巾,然後即刻學歐陽震華咁,擺咗兩隻手喺塊面隔離。

「登櫈!」

「.....噗。」

「笑返咪好囉。」

「咁幼稚架你....」

「橋唔怕舊,你笑返就夠。」

點解我識呢招?因為以前同雪寧一齊嗰陣,佢唔開心嘅時候,我都係咁氹佢,萬試萬靈。
圖文並茂
真係好正
點解要出圖
講緊歐陽震華?
歐陽波比
「收聲啦,仲細咩。」點知隔離條肥婆睥撚住咗我哋。
曉兒啊
生動啲
mk仔嘅愛情
驚就咁睇字未必明
好得意呀佢
係熱狗..
你係咪伊莎貝拉群

大佬開po啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞