[人在江湖]《伙記唔該落單》《二》

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
夜啲
出多篇ok?
我邊係
打緊
又zoe又小雲 遲啲又整多個
嗰個係隔離樓豬 見係校園故又屈落我到
見係player以為係你嚟
你又曉G又KimG
緊火
老公
唔知點解冇特別鍾意沛霖
老公!
第十七章「放鬆」

我慢慢睜開雙眼,發現子彈已經唔喺度。

「醒拿杰少?」嫻姐拎咗碗麵俾我。

「子彈呢?」

「佢半個鐘之前走咗喇,我叫佢返屋企休息下。」

望一望鐘,原來已經八點。

而加返學都返唔切,索性走堂返工。

「嫻姐,我今日留喺度幫手啦。」

「你唔洗返學咩?」

「要呀...但都遲到...唔緊要啦。」

嫻姐望住我笑咗笑,之後就話。

「傻仔,你都返去抖下啦,雖然琴晚唔知你哋發生咩事,但你應該都好攰架喇。」

「有我同雄哥喺度,放心。」

「咁好啦,多謝嫻姐。」

我食完碗麵,就行返屋企。

臨走前我特登換咗件擺喺鋪頭嘅衫,掉咗琴晚嗰件血淋淋嘅t-shirt。

費事俾婆婆見到啦。

已經攰到仆街,仲醒起原來今晚約咗條𡃁妹。

「唉屌,返去再瞓過。」

唔瞓唔知身體好。

「乖孫...今日放假呀?」

「嗯...係呀,食咗早餐未呀婆婆。」

「頭先落咗去買粥食嘍....」

老人家日日都可以自動早起,好佩服。

於是我沖咗個涼,然後攤上梳化瞓教。

瞓到四點幾,就俾個電話嘈醒咗。

「喂.........」

「Hello!係我呀!」

「啊...咩事........」

「點解你好似咁攰咁嘅?」

「琴晚劈友嚟....」

仆街,做乜講咗出嚟。

「下?劈友?咩劈友?」

電話另一邊嘅沛霖似乎好驚訝。

不過,劈友喎屌,係人都驚訝啦。

「哦冇..我話劈酒啫...」

「嚇死我咩...你成日去飲酒架?」

「一時時啦....」

「哦...唔好飲咁多啦....對身體唔好架..」

「嗯.....」

「呀係喇!你記得今晚約咗我架可?」沛霖帶點興奮咁問。

「嗯。」因為好攰,冇咩力講太多嘢。

「咁就好喇!一陣六點粉火見啦!唔可以甩我底架!我會好唔開心架....」

「唉得啦得啦..一陣搵你,拜。」

「喂...!」

我又cut咗佢線,一嚟我好撚攰,二嚟我覺得無謂講其他嘢啦。

「洗個頭先。」

喺廁所入面,我一直反覆思考龍哥為乜要陷我同子彈於不義。

而且,我又唔識龍哥,點解會燒埋我嗰疊。

諗咗好耐都係諗唔明。

「婆婆,我今晚約咗人呀,呢度二百蚊,你一陣想食咩就買啦。」

「喔...好呀...約咗霖霖呀...」

「係呀。」

「去啦去啦!拖實女朋友仔呀!」

我搖頭笑咗笑,就換衫準備出去。

六點零五分,我就行到粉火天橋,沿途見到個老伯伯乞衣,就俾咗十蚊雞佢。

我知有可能會俾人呃,但係我覺得佢哋好慘。

幾十歲仲要出嚟坐成日,喺度乞食。

「喂!杰仔!」沛霖已經到咗。

我冇應佢,係咁易點咗下頭。

今日沛霖著咗件米白色t-shirt同黑色長牛仔褲,加埋對new balance,十足十啲乖學生咁。

「噗,咁mk嘅你件衫。」沛霖掩住嘴笑我。

「冇計,我係得呢啲衫。」

「嗯...一係咁!食完嘢同你去買衫!」

「唔洗啦,我大把.....」

我都未講完,沛霖已經翹住咗我,然後行落商場。

「我哋去食咩好呀?」

「你鍾意,我冇所謂。」

「咁呀...嗯....食壽司?」

「好,你想食就食。」

之後沛霖就拉咗我去元氣。

「咁多人嘅....要等十張枱...」

「你想唔想等。」我問。

「其實..我有啲肚餓嘻嘻,不如去隔離食茶餐廳?」沛霖問我。

「好,你喜歡就好。」

去到茶記,都叫做有位坐嘅,所以我哋就坐低咗,然後沛霖就開始睇menu。

「你唔睇下食咩嘅?」沛霖問。

「我食揚州炒飯。」我托住頭咁講。

「咁快諗好嘅...我仲諗緊...」

「慢慢諗啦,至少你未叫個伙記埋嚟寫嘢。」

沛霖放低個menu,然後嘟起嘴望實我。

「喂呀..唔好咁啦...嗰陣我都唔想架嘛...」

屌,佢而加呢個內疚樣,其實都幾得意。

「講笑啫,我冇擺喺心。」

「係咪架...唔可以偷偷哋憎我架喎...」

我反咗下白眼,然後就係咁點頭。

「伙記,唔該落單!」
出咗喇
老公
可能少戲份
雖然唔知咩事 照跟大隊 老公!
唔準GG聲!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞