[人在江湖]《伙記唔該落單》《二》

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
講好咗要返嚟谷下人氣嘅
Accelerate
第十六章「圈套」

呢個時候,球場兩邊嘅入口分別都有六、七個刀手,佢哋有啲揸木棍、有啲揸刀仔。

佢哋用兇狠嘅眼神凝視住我同子彈,個眼神凌厲到直頭想攞我哋命。

「呀!!斬人呀!!!」有幾個師奶路人經過見到啲刀手,就立即相繼走避。

子彈望一望我,好似唔敢相信眼前嘅係事實。

或者係唔知點解龍哥會跣我哋一鑊。

「仆街....」我咬緊牙關,拎起咗把刀。

估唔到隔咗咁多年,我竟然要再劈友。

啲刀手已經慢慢行入球場,圍住我同子彈。

「冇可能...龍哥唔會跣我...冇可能...」子彈仲喺度諗緊點解會中咗圈套。

「屌!而加唔係諗呢啲嘅時候。」我喺個箱拎埋第二把刀出嚟,塞咗俾子彈。

「係咪都要打,諗咁多做乜。」我話。

老實講,我有啲緊張,仲有啲驚。

對面大大話話有成十幾人,個個都有架撐,睇牌面我哋一啲勝算都冇。

你估子彈真係叫甄子丹咩。

出口俾佢哋封住咗冇得走,而加係唯有還拖。

「呀!!!!!」

班刀手開始衝埋嚟斬我同子彈,好彩我同子彈身手都算靈活,先係用刀擋咗幾下佢哋嘅攻擊,然後憑住巧妙嘅走位,又避開咗幾刀。

趁亂我仲斬中咗其中一個人嘅手臂。

「屌你老母!」班刀手開始急,唔理三七廿一全部衝曬埋嚟。

「嗰度!」我留意到其中兩個人中間有條比較大嘅罅,就叫子彈喺嗰度衝出去。

當然,班刀手都唔係弱智,佢哋見我哋諗住走佬,就即刻捉實我哋。

我成功走出咗佢哋條人鏈,但子彈俾人拉住咗件衫。

「呀!」子彈俾人劈咗一下。

「走呀!」我即刻回身扯走子彈,同佢喺球場嘅另一邊龍門逃走。

我扶住子彈,回頭一望,發現啲刀手仲追緊嚟,沿途啲路人見到我哋都嚇到四圍走。

「返鋪頭....」子彈皺起眉頭。

「頂住呀。」我扶住子彈,一路跑返鋪頭。

但係我扶住子彈,速度實在唔夠班刀手快,正當我以為我要俾人斬開九碌嘅時候。

「救命呀!劈友呀!」

我見到前面有架消防車停咗喺度,車上面嘅幾個消防員留意到我哋,就即刻落咗車,截住班刀手。

「停手!你哋做咩呀。」

我冇停低,繼續扶住子彈跑返鋪頭,再回頭一望,班刀手已經走得七七八八。

「嫻姐!落閘!」我扶住子彈,放咗佢落張櫈到坐。

呯!

「嘩你哋搞咩嚟呀!成身血嘅!」

「雄哥!幫我拎個急救箱落嚟!」

而加鋪頭截咗單,已經冇曬客。

我望住子彈件染紅咗嘅白色衫,然後慢慢拉起佢衫,見到子彈個肚上面有一條起碼十厘米長嘅傷口。

「屌...班友係咪痴撚線....」我呆咗呆。

實在太恐怖。

子彈嘅嘴唇開始變白,額頭又冒汗,啲血仲越流越多。

「點算呀!?洗唔洗報警?」嫻姐好心急咁問。

「唔洗。」我開始用大量棉花紗布㩒實子彈個傷口,然後叫嫻姐冷靜啲。

「佢會冇事,唔洗報警,警察咁垃圾,叫嚟都冇用。」我皺起眉頭。

「啊....啊...」子彈閉上雙眼,強忍痛楚。

十分鐘之後,佢個傷口開始止血。

「呼...呼...呼...冇事喇。」我抹一抹汗。

「嫻姐...拎枝消毒藥水同繃帶俾我。」

「忍住。」我望住子彈。

「得啦...」子彈無力咁笑咗笑。

雄哥幫子彈點咗枝煙,我就幫佢消毒同包紮。

「嗯.....」子彈應該忍得好辛苦。

「呼....忍住。」

搞咗一大輪,終於叫做幫子彈包好個傷口。

我同嫻姐係咁易交代咗一下,子彈就叫佢哋走先,話佢會幫手鎖門。

「杰。」

我望住子彈,等佢講嘢。

「對唔住。」

我笑咗笑,就拍一拍佢。

「講呢啲。」

「不過,點解龍哥會跣我哋。」我問。

雖則話走得甩已經偷笑,但我一定要覆桌。

冇理由要子彈白白捱一刀。

「我都...呼嗯...我都唔知。」

見到子彈呢個樣,我就好唔忿氣。

點解子彈咁信嗰個龍哥,到頭來會咁樣食咗刀。

「喂,不如你瞓陣先。」

「我喺度睇住。」

「等聽朝嫻姐返嚟開鋪,我再送你返屋企。」

「但..你聽日唔係..唔係要返學咩..咳咳..」

我點起咗枝煙,之後望住子彈。

「嘶.....呼.........」

子彈笑咗笑。

「得,在心中。」
臨訓前一push
謝謝
柑仔
沛霖
好純情
主角好好珍惜啦
謝謝
男主都好掙扎
應該o既
樓主係比人斬個個
樓主係食客
斬死個又mk又多女嘅樓豬
幾時有文
你都係player嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞