[人在江湖]《伙記唔該落單》《二》

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
樓豬死P牌 今次真係麻煩
第十章「紙條」

龍哥張紙仔我唔得閒睇住,因為要準備開始午市,所以就擺咗喺褲袋先。

「頭先龍哥同你講咩?」子彈問。

「冇呀佢問我係咪杰少,我咪話係。」

子彈點點頭,就繼續做嘢。

至於張紙仔寫咩,都係一陣出去食煙再睇,龍哥選擇俾我而唔係俾子彈,證明張紙嘅內容應該唔係咁簡單。

「三位呀唔該。」又係呢把聲?

「入嚟坐啦。」係沛霖佢哋。

「杰仔。」沛霖笑一笑咁望住我講。

「大姐,我叫杰少。」

「都係一聲啫~」

跟住佢哋就坐咗喺收銀隔離張圓枱。

我就行開咗。

「又係佢哋喎。」子彈過嚟搭住我講。

「關我叉事。」我望一望沛霖。

「人哋擺明對你有意思啦。」

「你係咪睇電視劇睇壞腦,想像力咁豐富。」

「唉你話係就係~」子彈真係痴線。

呢度附近嚟嚟去去都係嗰幾間食肆,唔係食老麥就係食呢度架啦,諗咁多做乜春。

「杰仔!我哋要寫嘢!」沛霖揮揮手話。

我反咗下白眼,因為佢又叫我杰仔。

「點呀,食咩呀今日。」

「嗯...三個D餐!三杯熱檸水!」

幫佢哋落完單,我就行咗去收銀。

「八十九。」

收完錢之後,見啲客都嗌曬嘢,又未有餐要捧,我就挨喺收銀抖抖。

「杰仔~」沛霖托著下巴,眼甘甘咁望實我。

「咩料呀又。」

「做咩咁惡啫...」佢擺出一副無辜嘅樣話。

我好惡咩?

「佢都係想同你傾下偈啫!」敏怡話。

「唔好咁冷淡啦!」嘉瑩都出聲。

頭先又好似真係惡得濟。

「咁...對..對唔住...」我望住電視講。

我道咗歉,始終佢哋都係女仔。

何況而加沛霖都冇咩特別,我都無謂咁串。

「算你啦!」沛霖笑笑口咁話。

做咩搞到我好似我係佢條仔咁樣。

真係痴撚線。

半個鐘之後,佢哋就埋單。

「我走喇!」沛霖同我講。

我點點頭,就冇理到佢,然而我再睇一睇佢哋張單,發現咗背面有啲數字。

呢個時候子彈行咗埋嚟,問我做咩。

「你自己睇。」我反咗下白眼。

「93...唔係電話號碼嚟掛?」

「屌你話呢,唔通係銀行戶口密碼呀?」

「你個衰仔,執到啦,我都想有女主動寫電話俾我呀........嚟!」

我冇記低佢個號碼,就咁擺咗張單喺櫃桶。

之後都繼續做嘢。

做到五點幾冇咁忙,我就出咗去食煙。

「嘶.......呼.......」

呀係,差啲唔記得咗龍哥張紙仔。

睇下佢寫乜先。

三日後
晚上八時
華明球場
杰和進
幫忙

「乜鳩...」

「喂!食煙又唔叫我!」

我俾子彈嚇咗嚇,搞到跌咗張紙仔。

「咩嚟架。」子彈執咗嚟睇。

子彈睇完之後,呆咗。

「龍哥佢...唔通想叫..我哋做嘢?」

「唔撚係掛,我唔識佢喎,如果真係叫嘅點解要叫埋我。」我望住子彈講。

「唔理喇,照去。」子彈好堅定咁話。

「你...認真?」

冇撈偏咁耐,而加出返去做嘢?

唔係玩鳩呀叔掛。

「我要報答返龍哥嘅救命之恩。」

「你鍾意啦,但係我唔去。」

「下?你唔係賣甩我咁衰仔呀嘛,張紙都有你名架喎。」

「有寫就要去咩...」

「就當係幫下你兄弟我。」子彈搭住我講。

屌,你都講到咁,仲有得托手㬹咩。

「唉是但,總之我唔做犯法嘢。」

「得啦你見唔對路就走,咁好未。」

我聳一聳膊頭,就入返去做嘢。
大大力錫樓豬

漏咗呢張
p牌仔
但係唔排除四個鐘頭之後又要開過嗰新嘅
不如呢度主要討論劇情
齋吹水另外開啦
暗示係1?
咁1000開啦
搵人開post
Lm
樓主畀女女錫到塊面殘哂
p牌1日剩係開得1個po?
@大仆街
歡迎加入 一齊吹水
佢開唔到喇
佢老讀者了
盲腸巴唔認得人咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞