[人在江湖]《伙記唔該落單》《二》

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
睇得太多sad end
所以需要平復

唔好再射催淚彈
第二十五章「再見了」

婆婆離開咗一星期了,呢段期間我冇返學,嫻姐都冇要我返工,淨係叫我專心準備婆婆嘅身後事。

聽日就係婆婆嘅喪禮,本來我咩都唔識,好彩有嫻姐喺度,揀殯儀館、揀火化場、訂靈堂,全部都係靠嫻姐俾意見我。

我坐喺屋企,諗咗好多嘢,考慮咗好耐,終於鼓起勇氣打咗兩個電話。

「喂,杰少,你冇事嘛?唔見你返工嘅?」

「我婆婆,佢..佢早幾日走咗喇。」

「....明白,我唔講太多,你take care啦。」

「聽日...得唔得閒?」

「得,一定嚟。」

嫻姐話聽日鋪頭會休息一日,然後同雄哥一齊嚟,所以唔洗再特別通知雄哥。

打完俾子彈,就到沛霖。

「嘟...嘟嘟...嘟...嘟嘟」

「喂!杰仔!」

「沛霖。」

「呢兩日唔見你返工嘅?」

「係呀...有啲嘢做...」

「你冇事嘛...你把聲聽落怪怪哋咁嘅?」

「我..我冇事..係呢...份數學卷..識唔識做?」

「識呀!好彩你嗰日臨時教我咋!嗰晚你幫我溫嗰幾題數真係有出到呀!」

「哦...咁就好。」

唔知點解打咗俾沛霖之後,又冇勇氣講出嚟。

可能係怕沛霖知道之後,佢會傷心。

但係,始終都要講。

「做咩呀...你係咪唔開心呀...?」

沛霖個傻妹,無時無刻都係咁天真爛漫。

「呼。」

「我婆婆啱啱走咗。」

「......」

電話嘅另一邊,靜咗十秒。

「喂...?」

「嗯。」原來沛霖,佢喊緊。

我聽得出佢係喊緊,只係沛霖死忍住。

「你..你唔好唔開心呀...!你婆婆佢..佢...」

「佢...佢在天之靈!一定會保佑你。」

明明自己好唔開心,仲要扮冇事安慰我。

沛霖真係一個好好嘅女仔。

「嗯,聽日係婆婆嘅喪禮,得閒嘛?」

「得呀..我會陪你..你去邊都陪你!」

多謝你。

紅磡殯儀館內。

「杰少。」子彈係第一個到。

「冇事嘛你。」

我微微搖一搖頭。

「有心。」

過咗陣,沛霖都著住黑色衫到咗。

沛霖冇講嘢,只係輕輕攬住咗我,十幾秒後佢鬆開手,去咗鞠躬。

「婆婆...一路好走..」

「霖霖會..會好掛住婆婆架。」

「我會...幫..幫你照顧杰仔,放心!」

呢個傻妹。

最後嫻姐同雄哥都嚟到,佢哋拍一拍我。

「支持住,有雄哥同嫻姐喺度。」嫻姐微微一笑咁講。

「嗯。」

婆婆嘅喪禮,只有佢哋幾個人嚟咗,但係已經令我覺得好有安全感。

儀式做完之後,就要將婆婆嘅遺體火化。

行去火化場期間,沛霖全程都輕輕翹住我隻手,我知佢係想話俾我聽,我並唔係孤單一個。

身邊仲有幾個無時無刻都支持我嘅人。

婆婆嘅遺體被人放上輸送帶,開始慢慢運入火化爐,個爐好高溫,我離遠都感覺到好熱。

有個中年女人負責呢個程序,就叫我哋對住婆婆講啲嘢。

火燭呀,走喇婆婆。

我以為好只係好普通嘅一句嘢。

原來當我講出口,嗌出聲嗰陣。

眼淚係會不停咁流,個心仲非常痛。

「火燭呀....走呀.......」

「走呀!!婆婆走呀!!」

「火燭喇!走..走..走呀....」

我一路行近個火爐,一路流眼淚。

「火燭呀.....走呀.......」

雄哥同子彈見我咁樣,拉住咗我。

我跪咗下喺哋下。

原來親眼睇住家人火葬,係咁難受。

過咗一陣,我嘅眼淚終於流完,婆婆嘅遺體已經被火化。

我知道今日之後,我就要一個人生活。

但係,我唔可以頹廢。

因為我仲要努力俾婆婆睇,話俾佢知,佢個孫係一個有用嘅人。

咁婆婆喺天上,就可以安心。

呢一日,我同佢哋道別之後,我一個人返咗屋企,挨住張碌架床,坐咗係地下。

我決定,俾自己傷心一日。

聽日之後,我就要抬起頭繼續做人,繼續過生活。

再見了。

婆婆。
樓豬
想知呢個故有幾多係真人真事
人生得意須盡歡
um..一半半
好多情節喺現實都存在
只係樓豬改咗少少嘢
然後用咗第二種方式表達
生離死別好難受
又催淚屌你
人終須一別
人無法走過每天 為求沒有帶著遺憾去到終點
會正常返
鍾意寫
白卡佬
第二十六章「重新長大」

婆婆離開咗都一段時間,我嘅生活都要回復正常,雖然有時都會諗起,但唔可以俾負面情緒影響到自己。

總要習慣,習慣冇咗婆婆嘅生活。

係咪?

啱啱開始sem break,所以我可以日日返工。

「喂,早晨。」

「早晨呀杰少。」子彈拍一拍我。

「做咩咁樣望住我。」

「呃...你冇事喇下嘛?」

「冇事啦,都要好好哋生活。」

「呼,你識諗就好,我同雄哥好驚你亂諗嘢做傻事。」子彈鬆一口氣,然後笑咗笑。

「屌,得啦我冇嘢。」

做完早餐,就到午市。

又要忙一大輪。

「呢幾日唔見佢哋三個嘅?」子彈問。

「哦...沛霖whatsapp我話佢哋開始放聖誕假,唔洗返學喎...」

「係喎屌...而加中學放緊假,唉我呢啲老嘢離開咗學校咁耐,已經唔記得咗學校假期呢樣嘢。」

「挑..死老嘢。」我笑一笑,就去咗做嘢。

又忙完一大輪,我就出咗去食煙。

「嘶.......呼.......」

嗞,嗞嗞,嗞,嗞嗞。

「喂?」

「係我呀!有冇掛住我呢!」

「冇喎,呵呵。」

「哼正衰人,係呢你三十一號得唔得閒呀。」

「三十一...好似要返工喎。」

「下..除夕都返工...」

「做咩,想約我?」

「係呀想見下你囉,費事你一個人過咁慘啦!」

「我要返工喎...」

「咁呀,一係你收工之後我嚟搵你!」

呢個傻妹,究竟有幾想見到我。

「好,實好架。」

反正我話唔好,佢都會過嚟,慣了哈哈。

「咁就三十一號見架喇喎!」

「嗯,你鍾意就得啦。」

「咁..你呢...你鍾唔鍾意..?」

我窒咗下,因為我估唔到沛霖會咁問我。

「噗,講笑講笑。」沛霖又補返句。

「我要做嘢喇。」

「嗚...好啦!夜晚再搵你!」

唔知由幾時開始,已經習慣咗佢會係咁煩我。

呢兩日見唔到佢,反而有啲心不在焉。

「唔理,都係做嘢先。」

夜晚六點幾嗰陣,有幾個西裝友喺門口行嚟行去,又望住鋪頭入面,唔知做乜。

「係咪食嘢?入嚟坐。」子彈行咗過去問。

之後嗰幾個西裝友微微笑住搖一搖頭。

隔咗陣就走咗。

奇奇怪怪。

收工之後,我買咗個老麥返屋企,自從做咗麵檔,都好耐冇食過呢啲油炸嘢。

得閒食下都唔錯。

食到一半,沛霖突然whatsapp我。

「聽晚敏怡話去飲嘢 你嚟唔嚟呀

飲嘢?你夠十八歲未架。

「做咩無啦啦飲嘢」

「佢話考完試慶祝下喎

我去嘅話應該會dead air,還是不了。

「唔啦 你哋去」

「佢話聽晚去聯和墟飲 好近咋喎嚟啦」

「到時得閒咪嚟btw你識飲酒?」

「飲過jolly sandy

..........我真係唔知點應佢好

「酒吧啲酒唔係jolly sandy 你得唔得架

「你關心我呀?

.....................

「總之你睇住啦 咪飲咁多

之後佢就冇覆我,應該有嘢忙緊。

我食完個老麥,沖完涼就攤咗上梳化。

雖然而加有張碌架床俾我瞓,但我始終都係瞓慣梳化,叫我去瞓床,未必適應到。

嗞,嗞嗞。

「喂。」

「喂杰少,聽晚收工去唔去睇波。」

「睇咩,歐聯?」

「係呀十六強,利記鬥車仔。」

「是但,邊到睇。」

「聯和pacific。」

又聯和墟,突然咁多人去聯和墟嘅喂。

「好。」

唔知會唔會撞到沛霖。

有少少掛住佢。

拿。

係少少咋。
最後晚餐
你都係
點解係少少
男人老狗認咗佢啦
In 霖霖
we trust
求happy end
希望係唯一一個冇負皮嘅女角
史巴long time no see
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞