我係北角福建人 連登仔同我入黎

1001 回覆
8690 Like 35 Dislike
黑push!
我都係發夢行港島線,我覺得有鬼

係銅鑼灣,set左rb,我就坐係sogo出面休息左陣,狗都未到就突然有班人周圍跑話要去北角,我唔清楚前線有無傾過,因為我當時唔係前線
有堆人聽到就起行坐地鐵去,我身邊就有d人都唔明做咩突然要去北角,跟住附近又有堆人叫停左去北角嘅人,開始圍堆傾要留守定去北角,我圍唔到埋去聽,d人都好亂,係度講各自好壞
當時我留意到有個人好鬼,著白衫,得個n95,其餘gear乜都無,淨係咩住個腰包,無認錯佢好似係一開始叫人去北角嘅其中一個
傾緊個堆人後來好似有少少共識,個白衫人就即刻好firm咁話「咁去北角啦」,但呢個白衫人一直都係外圍,應該都唔係好聽到內圍講緊乜

然後見到另一個post話北角有人一早知黑社會會係北角打人,我就覺得成件事真係好鬼
我唔知白衫人係咪真係鬼,如果我錯怪左你,我講聲sorry,但希望手足們之後都小心有鬼,今日行去北角個時應該好多人都唔知做乜要去北角,如果我地認真d諗,唔好人云亦云,下次我地就可以做得更好

岩岩係格黎post留言,依家直接copy過黎,參考下
的確一到銅鑼灣就話快閃去北角
無話咩原因
但大家自然一呼百應
push
唔係冇可能
班狗真係做得出
今晚好鬼 推
其實你可唔可以將呢個分析同你老豆,你d伙計,甚至隔離鄰舍各位福建佬講翻?
吸納多一批自己友唔係壞事
仆街黑警, 裝陷阱😠
我同朋友都喺中午時收到呢個訊息。有人喺福建d whatsapp group 到傳, 家人再傳俾我哋。初時覺得冇可能發生,因為覺得示威者唔會無啦啦打福建人,但宜家我懷疑有人想利用福建人打示威者。我朋友親戚話佢金行一早收到警察派傳單話有人搞事,所以今日舖頭早收工。
福建人出名講義氣同識做生意,身邊好多fd鄉下係福建。信唔信樓主都好,每個地方都有老鼠屎,我信自己的福建fd
如果係真
麻煩你同番你老豆同埋世叔伯解釋番
前線真係以為同元朗一樣警黑先出手

同埋呢件事好陰謀
要文宣
嘩屌, 要推
妖 細個住港島 已經好憎蔡素玉 咁多年都仲係到嘅 呀嬸幾時退休
P牌師兄
下次唔洗quote原文
水蛇春咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞