攬炒?連青人真天真

391 回覆
76 Like 2216 Dislike
樓主你好

又係我

剛才先爬文
原來你只有1層樓,仲係只值千幾萬⋯⋯
我高估咗你了
仲以為你有2, 30個以上物業
會問投行幫你度身訂造對沖工具果種投資者。

算了,當我冇問過
你無腦唔好沖岀黎柒啦

你知唔知講緊影響幾多人

仲要以為自己好叻先on9
你講囉幾多阿?
有咩地方係無咗大陸人唔得?
係藥房 咁藥房請幾多人阿
名牌產品 都唔係話無咗大陸人就會炒晒啲人啦

餐飲業 銀行服務業 保險業 專業、科技及技術服務業 電訊服務業 電腦及資訊科技服務 航空運輸服務業 金融市場及資產管理業 零售業 進出口貿易及批發業 地產服務業 邊樣係無咗大陸人黎香港旅遊唔得?

呢到我都就講晒所以服務業啦
邊樣係無咗大陸人黎香港旅遊唔得阿?

你無腦唔好沖出嚟柒
仲要以為自己好叻先on9
呢兩句說話送翻俾你
仆街
行出條街,睇下上水班大陸人係點買嘢,再去間貴酒店,睇下大陸人係點食嘢。然後再望下你自己,一個月嘅消費有冇人地一日咁多

冇左大陸人實得架,但到時少貨,少選擇涯貴嘢就唔好怨
上水班大陸人買咩 香港人又會唔會成日去
呢啲藥房迫走咗幾多小店
到底係咩令到香港人少咗選擇?
我當你講到佢地唔黎啲藥房會全部結業
咁當需求少咗 供應都少咗其實係會達致另一個平衡架喎
捱貴嘢呢個講法唔係必然出現架喎
你條傻閪上黎開post 收幾錢?
屌你睇你做得呢啲低賤工作 都係社會垃圾
户口10萬都無
下 唔係以為貼張紙上黎就叫有錢呀嘛?

係有錢就呢個post每人派一萬

即刻無人屌你 當你英雄添

派唔派到啊? 無料扮四條就縮番入老母閪啦
細店小貨會平得過大店多貨,都仲未計大店貨品多選擇

唔係調轉嚟講就講得通
咁咩大店係會因為大陸人唔黎旅行就會結業啊
你樓下既士多買支可樂都平過7仔啦
我係講緊香港需求減少 而供應維持不變都吾會貴咗啦
而家啲店主會減少供應 而需求無增加咁邊到黎既貴咗啊?
你有冇讀過經濟架
暴發戶睇呢好驚,上連登舌戰群儒。

咁驚你咪搬錢囉,使撚係到出post?
7仔貴係因為佢可以貴,佢24/7都開,唔係貨量問題

大店唔會執,但少左人嚟。會入少D種類嘅貨,數量入少,個價咪抬高

定你覺得香港現時入貨量,香港本地人會有本事得晒
有錢如誠哥嗰啲
根本就唔會出post講到自己懶係唔介意咁
真正受害嘅係你呢嘅高不成低不就嘅人

有幾十幾百憶嗰啲走緊啦
移民離開香港啦 廢中

要留喺度又咁口響
咪睇下結果點囉
咁姐係你都承認大店係貴過小店
同埋貴唔貴都唔係得一個因素(貨量)啦
咁就無話因為佢地唔黎就要就少咗選擇同貴咗啦

之後入貨種類多少 要睇咩行業啦
如果按照我地一直討論緊藥房啦
一黎香港人本來買野一係就連鎖嘅
一係就本地賣緊我地需要既野既藥房
而唔係大陸人會去個啲叫藥房
其實無牌既藥行去買mask 買藥 買零食

咁佢地唔黎既話
最受影響咪就係呢啲9成依賴大陸遊客既藥行
我就唔信萬寧 屈臣氏呢啲連鎖既會少咗選擇 仲要貴咗
同埋香港有競爭條例 唔係你話想抬高個價就抬高個價架喎

最後想問咩叫香港本地人會有本事得晒?
因為睇唔明 答唔到你 我覺得啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞