對「暴動罪」最勁嘅批判:吳靄儀鴻文

221 回覆
349 Like 3 Dislike
意圖或相當可能,都可以要你坐幾年。香港啲法例,真係痴線。
今次真係要郁d惡法
又係彭寶琴條PK
香港加油

5/8 九巴不合作運動 正式啟動!!!
https://lih.kg/1390913
議員提案提都提唔出
議員提有約束力議案要政府批准
香港需要你。
#香港人
有啲驚今次又遇上彭寶琴/類似嘅官
剛剛見到:
https://www.facebook.com/1646475949001074/photos/a.1647235608925108/2299036723744990

流動共學課室
認識暴動法
甚麼是「暴動」?誰是參與者?

日期: 8月10日 (星期六)
時間: 下午2時 至 6時
地點: 灣仔軒尼詩道365號富德樓13/F
講者︰吳靄儀(大律師、前立法會議員)、高麟(大律師)、劉健(大律師)
報名🔗 https://forms.gle/JStzcG4V8QRATaKHA

===================================
「俾你影到就係十年監禁!」

制定「暴動」罪的《公安條例》第一起條,自1967年通過以來,一直未試過用來檢控示威者--直至2016年,梁振英將旺角衝突定性為「暴動」,至少35人被控暴動罪,法庭踐罪成白施以阻嚇性懲罰,其中盧建民和梁天琦分別重判入獄7年及6年。從此白色恐怖瀰漫,行使和平示威的權利可能要付出沉重代價,因為一旦出現暴力,很可能所有參與者都控以重罪—正如2019年7月28日44名在中西區被捕者的遭遇,面臨失去數以年計的自由。究竟50年前通過的暴動法是否符合人權法?是否已被特區政府濫用為打壓異見的手段?

認識法律,有助我們免於恐懼!
push
其實呢條罪,如果被捕人士係乜裝備都無,跟本做很難做到‘毫無合理疑點’既要求。
認識法律嘅朋友,請幫忙
大家應當睇
Push
公安條例入面有唔少都係惡法,
遊行集會本身都唔需要有人發牌
我1個人出黎既者,冇人叫冇人帶,集咩結暴咩動?其他人我完全唔識亦未見過,我1個出黎發聲
我覺得「參與」都有爭議

我向現場睇波,參與了皇馬對巴塞的球賽

但場波,有冇我在場係可以話冇影響的

又返到去「暴動」
乜野客觀要素形成呢度而家係「暴動」呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞