對「暴動罪」最勁嘅批判:吳靄儀鴻文

221 回覆
349 Like 3 Dislike
光復香港 時代革命
Push
好文
好文章
每每社會上頗受爭議的案件判決一出,不少人都高呼法治已死;政府「依足程序」通過的律法,原來也不等如法治?「法治」為什麼不等同「法律」?法治概念在不同的法制、政制會有怎樣不一樣的體現?有些社運高舉違法達義,法官卻認為應排除政治因素考慮,我們應如何理解法律與社會運動的關係?公民社會和法律界又可以有些什麼互動呢?

今集《學人串社科》邀請了兩位大律師,一起討論法治政治,思考法治與每個人的關係。

主持:
林緻茵(香港大學政治與公共行政學系博士)
鄭煒(香港浸會大學政治及國際關係學系助理教授)

嘉賓:
吳靄儀(執業大律師)
吳宗鑾(法政匯思召集人)
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/socialsciencenight2019/episode/574787
先唔講d紅官
假設有司法獨立 但係法例過時 根本彰顯唔到公義 保障唔到基本法講嘅集會自由
多謝撰文者 好詳細 慢慢睇
推!
唔係唔合理
而係現時既「暴動罪」已經過時同埋定義模糊不清
例如六七暴動相信大家都冇爭議
但近年既示威係咪都可以叫暴動呢?呢個先係問題
而且重點係點解法官可以有咁大既詮釋權?
文中既案件幾位法官既睇法都不盡相同,導致判決結果南轅北轍
點解法律界人士冇要求過修訂公安條例既?
好文一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞