對「暴動罪」最勁嘅批判:吳靄儀鴻文

221 回覆
349 Like 3 Dislike
/現行的暴動法嚴重落後,以致令集會自由的保障成疑,已造成白色恐怖/

而家應驗晒
示威者出嚟,人多、有啲武力,佢就屈你暴動,行過路過都照拉、照告
呢條友仲衰過袁國強,直逼梁愛詩水平
坦白講,我希望大家可以做立宣周圍講下呢兩條有幾不合理
國際標準暴動罪最高都係三年
香港反而就係十年
邊兩條?
計埋非法集結?
/律政司是否有迫切責任,檢討有關非法集結及暴動罪的檢控政策及守則/

警察charge暴動,都係由律政司拍板。今次律政司邊個拍板?姓鄭嗰個?企出嚟交代!
隊差佬同律政司出嚟交代:
用咩準則決定用暴動,而唔係非法集結?
而家44個義士嘅律師已經開始搵片段/相,證明被告冇打人、冇掟野,根本唔係「無罪假定」,而係差佬話有暴動就有暴動,要自己去證明返自己清白。
YES,違反人權
外國邊有非法集結
ps其實外國都唔可以周圍搜人身同CHECK ID
Pish
紐約好似有Stop-and-frisk,但都好大爭議。

其實香港好多殖民地惡法,政府唔搞不得只,仲拎嚟用。無唔無恥啲?!
可唔可以施法覆核
算唔算反映左香港好多內在/結構上既野都好唔與時並進...
其實公安條例港英臨走係廢左
然後一回歸就恢複返
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%85%AC%E5%AE%89%E6%A2%9D%E4%BE%8B_(%E9%A6%99%E6%B8%AF)
香港臨時立法會於1997年將一些被廢除的條文重新制訂,包括將遊行集會通知制度更改為「不反對通知書」制度,並於6月14日三讀通過[6][8]。法律學者陳文敏批評還原法例具殖民地色彩,將一個應該有高度自治的社會推回一個高壓管治的社會,這樣只會打擊港人對前途的信心,對維持社會安定毫無禆益。[9]。
我覺得係,今次將d貌似ok、但潛在邪惡嘅制度,暴露晒出嚟
幫推
非法集結係:意圖導致或相當可能導致
暴動係happened
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞