把握香港人嘅優勢去贏依場仗 - 錢

687 回覆
3319 Like 14 Dislike
捐錢Paypal短時間捐得太多會暫停使用架,上次登報眾籌咁快唔記得啦

係唔知Paymen / FPS個啲會唔會,就算唔會,你短時間收咁多錢,唔怕俾銀行話你洗黑錢個啲咩
9Up
群眾自發買就一定有以下情況

物資有機會比狗充公 (係街一箱箱咁拎好顯眼,你都知而家D狗戇鳩鳩,見箱就拉)
物質缺乏或過量
物資既質素保證唔到
窮撚學生無錢買
市民係幾難知道物資既購買途經/唔撚就腳 ,令一部分物資短缺(單車甲都唔係幾易搵到就算有你放工都唔係幾想大老遠去買啦)
市民去左紅色\深藍店有機會比人點相

眾壽算係個好好既方法,畢竟香港人錢多(除左我而種死窮撚) 但係一定要解決以下問題 唔係有反效果
有人吞錢/鬼
比人屌騎劫運動
比錢要容易
做事要透明
買物質堆友要保護個人私隱
派物資時間同地點都要諗諗

所以支持8月5號 / 7月30 號 各位罷工人士齊齊集資齊齊買 罷工不忙反送中
推!!!
G20 眾籌佢地係點? 搵唔搵到個班人?佢地應該有公信力喎,又有行動力,數目又清晰
開個靠眾籌嘅“禮拜六日建造業工會”派發物資俾工人得唔得?

真係需要法律意見
攬炒巴
一定會捐,我可以同我仔去遊行集會,但上唔到前線
推! 雖然都只係啱啱出嚟做嘢 但其實我地返緊工嘅幾百蚊算得係乜 (喺中環返工 頂你一個lunch都可能200)
但次次都見到啲中學生好似要籌旗搭車真係好心up 所以大家有錢就出錢啦
香港人冇咩多 錢都真係多
如果有錢嗰堆預早幾日去遊行地點附近舖頭放低錢
例如星期六元朗,佢地可以早兩日去附近五金舖或士多擺低錢,同老闆講如果有示威者黎買野叫佢地唔駛比錢直接搬d野比去比其他人。
都話組團去龍記櫃檯面前
講出口令袖即刻幫你埋單
你去搵下佢
香港人冇嘢多 錢多
出機票錢請烏克蘭革命軍事顧問黎香港玩
push
100萬人 1人捐$100 都1億啦。唔打得都嚇得
眾籌買島建國
眾籌唔係問題,邊個負責收集同運用先係問題。
要有專業人士睇住 ,要透明度高,集資人/團體要堅守基金用途+規則,基金使用效率(唔好比人當水魚)......

至於裝修工具放置問題,我就做設計裝修既,咁地盤有裝修工具最合理不過
https://lihkg.com/thread/1380242/page/1 2:05
被屈婆婆寧願死都要守護年輕人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞