把握香港人嘅優勢去贏依場仗 - 錢

687 回覆
3319 Like 14 Dislike
記唔記得G20嗰陣,我哋九個鐘籌咗670萬?依個數字,我相信超乎咗好多人意料之外,無人諗過咁短時間可以集到咁多錢

近排714 721 727 728,火車站嘅散紙總數都以千位數起跳,散紙神沙都可以堆到咁嘅數量出嚟

可能好多香港人無勇氣出嚟,好多香港人都好中意返工,好多香港人都唔願意犧牲自己份工去爭取民主,俾錢,係一個途徑俾佢哋可以用最低成本而又幫到最多嘅嘢

一個豬嘴講緊百幾蚊個,對前線嚟講,尤其好多係學生,係一樣好貴嘅嘢,但對於好多喺港島返工嘅上班族,濕濕碎啦。佢哋唔係唔肯捐,佢哋係唔知有咩途徑捐,又或者覺得麻煩而唔肯做

所以,除咗擺街站播黑警濫權,派傳單之外,我哋需要各個政治團體遍地開花咁出嚟募捐,我哋需要有一班有一定知名度嘅團體幫手擺街站集資,然後將啲錢拎去做法援、買防具同依賴眾籌嘅報紙。最緊要係可以俾到大部分香港人喺街路過就可以塞一百蚊落錢箱嗰種

香港有好多中產,好多都係黃絲,但個個揸住層樓攬住份工放唔低,不過佢哋樓價咁貴都買得起啲樓,民主佢哋又點會買唔起

光復香港,時代革命。
有人帶起就得,我一定捐
香港人要贏唔係送後生仔既人頭
眾籌買防具,幫推
冇錯,好多香港人睇住直播好嬲,唔知做到啲咩
"佢哋唔係唔肯捐,佢哋係唔知有咩途徑捐" ... 真係好多人咁稔, 包括我 ..
的確係,包括我
但係係街擺物資站成日俾狗沒收
有無安全私人地方可以擺?
不割席不分化嘅情況下,我哋應該對喺社會有廣泛認知嘅政治團體有信心,連儂牆qr code捐錢可以係一個選項,一scan即有account number/payme/轉數快
好多政黨都有辦公室,我覺得擺防具傾一傾佢哋會肯幫手,又唔係劈友
push
Sad but true
發夢見到有個uncle 攞住一疊 500 想比物資站,但係我地唔可以收 cash
真 有時想捐都無從入手
其實網媒幫唔幫到手?
嗰日七一立場個籌款箱完全係屌你老母塞爆
好中,同朋友都講過,我地死廢中想捐錢俾前線防具,但係唔知捐去邊
所以香港大多數和理非要幫手保住後生嘅,佢哋需要更多防具,要有一日唔會再有前線仲帶緊n95,唔再用紙皮蔗渣木盾牌
儲首期建立義士行動指揮中心
籌咁多轉頭又話外國黑金

今日(7月29)1500-1830會有義工係旺角東天橋擺街站等無上連登的市民都可以寫底感受比我地,希望大家支持
【眾籌】 已集合超過1000名巴絲感想 香港編年史
https://lihkg.com/thread/1379634/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞