「遍地開花」警察有野講

416 回覆
2743 Like 182 Dislike
一千個有無一個 撞到真係靠緣份
次次只有一條友show証
代表 小+散
呢d先係正常的警察
雖然唔知得返幾多%係正常人

不過禍不及妻兒其實唔係咁用
https://www.thestandnews.com/society/%E4%B8%AD%E6%96%87%E8%AA%B2-%E4%BD%A0%E7%9F%A5%E9%81%93-%E7%A6%8D%E4%B8%8D%E5%8F%8A%E5%A6%BB%E5%85%92-%E7%9A%84%E6%BA%90%E9%A0%AD%E5%97%8E/

簡單嚟講 呢句意思原本係指古代執法禍及家人係唔應該 因為犯罪者已得到應有懲罰 所以先唔應該禍及家人

反而連日嚟的衝突 612 甚至旺角 沙田 元朗 唔少人根本只是路過 都受到牽連

612 絕大部分人只是和平示威 甚至當中有記者同醫護人員 點解會禍及他們?
旺角 沙田 元朗 唔少人只是路過或者返緊屋企 點解要禍及他們?

當警察所謂執法行動已經禍及無辜
咁有份執法或者唔覺得有問題的人
根本無資格話禍不及家人
警察使用過分暴力對待和平示威者或者無辜者 甚至對黑社會的行動視而不見 聽而不聞 禍及無辜 你叫人起底唔好禍及妻兒?

連日而來 大量示威者受到拘捕或者拘留 當中部分已經準備提堂 而警察的所有濫用暴力 濫權 等的行為 唔好話受懲罰 連成立獨立調查委員會都未做(或者話 大部分警察係反對咁做) 咁警察有咩資格講禍不及妻兒?

最後 想向樓主朋友表示衷心感謝警務人員勇於表達自己真實想法

可惜大部分都係黑警,正直既都上唔到位,唔清洗根本無得救

You are not alone
利申唔係我本人 係我朋友叫我幫佢貼
正義警察唔支持唔通支持黑警? 倒戈警察唔支持,只會越黎越少正義警察。你宜家係團結緊警察,咁你又對唔對得住果六條人命? 冷靜少少諗點樣先可以對得住義士可以嗎?
雖然你哋只係5/30000,但好多謝你哋選擇做白警

貼多次先
You are not alone
利申唔係我本人 係我朋友叫我幫佢貼
仲有良警
啱 佢哋真係無一個係無辜
唔好諗住可以洗白 屌你老母
最尾個張係咪第登用左手寫
多啲白警出嚟反黑警
相信你朋友 平時係警署應該好辛苦
清泉
係..
佢心理上好大影響 不過佢已經決定左佢自己前途 希望佢成功識左佢20年 無後悔過
連仔米亂屌plz
難得有降敵,要善待
多謝你地,好人一生平安

賤格既黑警就等報應
好多謝您地
多一個就多一份力量
就係要對得住咁多位烈士先唔可以咁隨便
你講既正義警察目前為止做左啲咩,就係影張相然後打左上面篇野就搖身一變為正義警察?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞