沈旭暉:悲劇後再無中間派 

167 回覆
824 Like 29 Dislike
拿,佢出黎吹雞支持人出黎元朗撐,保護同路人,我就CREDIT佢。
佢出文勸林鄭,以佢既身份,佢認為以佢立場黎講,佢已做左佢可以做到最盡既野...我只係覺得有D可笑..林鄭會聽佢講?要在蘋果講?佢分分鐘直接可打俾林鄭或搵到中間人拉頭見下林鄭,當面直諫,然後先同蘋果做專訪,話佢已盡佢能力,咁我都勉強算佢過關。
當然,屌唔屌...已經唔係太重要了..唯一考慮既,係有一D中產精英都會睇佢既野,但呢班人,係唔係因為佢呢篇專訪而全力支持示威方先,我諗唔會囉。一樣係企在中間棟牆先,做勝利球迷。
光復香港 時代革命
佢依然係大灣暉,但互相總有利用價值。啱就用,唔啱就掉。啱嘅就讚,唔啱就屌先係連登態度。如果咁都叫五毛,不如閂埋道門自己同自己打飛機,世界會更美好。
佢的確係離地中產,睇佢間企業就知
睇完沈生篇文,其實都無咩野。
但見到你呢個留言就真係嬲左。

有無諗過
其實就係佢同類似佢既人一直唔做野
先搞到而家發展到咁差

佢2014已經要出聲啦
政府玩DQ已經要出聲啦
旺角魚蛋已經要出聲啦
69百萬遊行已經要出聲啦

好多機會可以發聲
係都要等到最惡劣既時候先開始扣自己分?
一係企起權力果邊
一係親企起自由果邊
無人可以兩邊都奶
所以達哥呢啲咪收皮囉

https://youtu.be/TfE4DnfVj-Q
城寨 反警黑 保香港
和理非 對抗方式
合法有效
值得一睇
當然我唔係吹奏佢,我只係點出佢舖國關宣傳依條路有影響到我。而喺香港,唔好講讀國際關係、外交、政治嘅人少之有少,而喺今次依件事之前,更多人係所謂嘅政治冷感。

我永遠只會拎佢嘅資料嚟分析,佢對我嘅影響只係點出國關依條路,係我自己覺得要從國際關係依面去改變香港。正如香港人無得做外交官,係因為外交權力歸中共。重要性例如,例如林鄭一個外交錯判,令佢本人,令成個香港陷入危機,但我信有危自有機。正正反映國關同外交喺香港地上,係有幾缺乏。

佢的確係世界仔,可以做更多。更我好相信佢放自己喺一個乜嘢嘅位置去研究國際關係,點樣睇香港,仲有點樣影響香港。讀得依科嘅人,有人係想做官,有人想加入社運,有人從商,有人從新聞業。但真心更多就係佢依種離地中產,甚至有錢人,要嘅就係權力帶嚟嘅便捷同虛榮,沈絕對係依種人。想喺各界撈得掂,想喺不同界別R油水,對佢本人研究學術同做生意,仲有分享信息等讀書意會,係有幫助。但我唔會當佢係偶像,從來都無,因為我唔係被佢精神所吸引。

佢嘅分析,如果用KOL市場睇,佢係佔一個市場。依樣就係佢暫時就係佢嘅價值,就係你所講嘅定音功能。

希望你唔會好誤會,我嘅意思並唔係所謂吹奏佢,只係點出佢嘅背景點影響佢嘅功能,仲有佢限制嘅可能性。而你講嘅正正係佢優越背景,因為佢自私,而無發揮到令香港進步嘅效用。我只係用我經歷嚟補咗你前半部分,而你正正講出香港精英階層,包括沈旭暉,包括高官,包括商界。無用自己本身優勢嚟造福人群之餘,更多人仲要加害依種惡行。

我依然相信,亦係我之前內容中講嘅好重點。一個人偉大之處係在於佢精神、理念同行為係可以並行,而且創新,可以造福人群,依個就係我嘅初衷。
香港嘅所謂精英,只係依附中共嘅中產富人,共產黨打到黎,隨時自己身家性命財產都保唔住,只可以跪地求饒,自然缺乏貴族氣質。

試想像沈旭暉之流學成歸來,善用手上人脈資源(佢聲稱自己有),全力支持香港獨立,然後佢嘅下一代,就自然成為同香港利益共生嘅人,同時亦為傳承祖上理想而努力,咁三代過後,豈會不成貴族?香港立國之後,將有貴族冒起,而今日醒悟到自由為何物嘅人,即使再窮都好,讀書再少都好,都係為緊下一代成為真正精英而出錢出力,無論如何,都勝過沈旭暉。

比佢睇呢段就夠
唔面向支那,其實可以面向世界
5月同7月都兩個世界啦
而家其實已經係,唔係一早出左解放軍啦
但咁做就矮化自己全世界既角色,帶香港萬劫不復

香港嘅所謂精英,只係依附中共嘅中產富人,共產黨打到黎,隨時自己身家性命財產都保唔住,只可以跪地求饒,自然缺乏貴族氣質。

試想像沈旭暉之流學成歸來,善用手上人脈資源(佢聲稱自己有),全力支持香港獨立,然後佢嘅下一代,就自然成為同香港利益共生嘅人,同時亦為傳承祖上理想而努力,咁三代過後,豈會不成貴族?香港立國之後,將有貴族冒起,而今日醒悟到自由為何物嘅人,即使再窮都好,讀書再少都好,都係為緊下一代成為真正精英而出錢出力,無論如何,都勝過沈旭暉。

唔面向支那,都可以面向世界
政府果班屎忽坐住個腦
乜都淨係識聽中共話
沈旭暉嗰啲咁高層次嘅嘢邊識執行

今次佢似係想講畀網民聽多過講畀政府聽
雖然我都唔知有咩用
沈太呢班所謂自大啦,完全唔同連登仔溝通

而家係互聯網p2p世界
再無乜野代理人角色,有既只有集體智慧
連登乜野人才都有

就係比政府同上層既得利益壟斷左我地本來可以改變既權力,結果只能攬去支共呢d強權保護自己,結果一定係condom,比你走到又點,自己屋企都無左啦仆街!!
最後先跳船呢班好人有限,要講前面大把幾會講番啲中立野,提議政府點處理,起碼好似田少果啲先得,行到最後一步先出來話中立嘅絕對唔可信
PUSH

希望大家入去填低感受
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmxGktTO9MbC1TsNdGqfOPpgjLUgV9VzpD98fy3tLWCRmyig/viewform?usp=sf_link

出一本屬於香港人嘅自由之書
https://lih.kg/1359361

希望大家Forward 個post 同 Google form link 出去,俾唔同年紀唔同行業都發到聲
沈旭暉呢篇文章既target係菁英、中產,就係借佢既身分可以引導上述兩種階層可以支持香港,並說明中國點樣逐步扼殺佢地

佢心底裏都係大灣區支持者,以佢背景而言,我可以理解,想信亦有人不服佢離地,身任學者卻不走出黎歸邊,只做世界仔。

沈生確實係離左地,但佢亦有用自己方式,為香港構建理想藍圖,只係方向不一,加上昔日言論及移民身份,會令人對佢不信任。

現時,仍然可以當佢係同路人,不過就視為吉倫特派既成員就得
中間派係最仆街,風吹兩頭擺,食盡兩家茶飯
睇完都唔知佢想講乜
可能因為我唔係博士啦
係單純勝利球迷就唔會宜家出聲啦,睇左內文先講野啦
拎住其他passport 但口講不放棄香港,呢個係咩理念?
政治係妥協既藝術,並不是單純比誰大誰惡,其實有人唔出聲明撐,唔代表係反你,反而可以睇成係唔同領域既潛在盟友
收皮啦三姓家奴大灣輝

欣賞樓上嘅理性討論,近排好攰無心機打咁大篇文,只係想講,呢啲唔到危急關頭都唔出黎講嘢,真係收皮啦
如果佢早兩個禮拜出呢篇嘢都好少少
而家元朗呢啲真係大是大非中嘅大是大非,建制派割哂蓆,林鄭同佢班垃圾都知錯諗緊點兜,佢就跳出黎獻世啦

講得幾好聽,分析得幾到位,都無用,佢依然都係人渣,都係唔值得俾話語權佢,佢condom都無資格做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞