沈旭暉:悲劇後再無中間派 

167 回覆
824 Like 29 Dislike
查實佢都走左啦
自保好重要
沈旭暉依篇文其實有啲深澀 但係好精準 分析得好到位
可能有啲立場你未必認同佢 但你無可否認佢喺國際關係上係專家 而且真正有用腦又肯寫出嚟嘗試影響大眾嘅人
可能佢對香港未來嘅vision同你未必一樣 但佢嘅文章都係值得細閲 值得深思
至少喺依篇上 你見到一位學術權威對依件事嘅睇法同表態 香港需要更多更多依啲真真正正嘅有識之士

讀書人你可以話佢太理想主義
但社會永遠有上中下層 設計一套制度方法去串連統合各階層各派嘅人先係對香港依個地方最好嘅solution
當然唔係講咁易 好似佢所講咁 佢都係磨心 兩面不是人
點解佢次次寫親都咁長
收成派
有冇睇文章? 佢有解釋到自己係咩角色
連投機主義者都比共產黨消滅曬發展空間
咪戴返個面具扮下人
佢冇講大灣區 同香港自治有causality 佢只係覺得要入咗大灣區要利用香港嘅先天條件 當周邊城市係競爭對手而唔係合作夥伴

btw佢覺得做蘋果訪問仲會比幫政府advise有效 幾有趣
一個人要睇得自己幾高,或者睇得承諾幾咁廉價,至會向人承諾向人保證?沈旭暉挺身示範,正係一次思考何謂承諾嘅好機會。

承諾之所以有價值,其實從來在於其人係咪每日為生活奮鬥努力,但求對得住過去嘅自己,對得住天地良心。行為正直連貫嘅人,每日都三省吾身嘅人,即使不作任何承諾,佢嘅為人就已經係信譽保證。沈旭暉自始至終,左閃右避,含糊其辭,去到一個地步,旁觀者已經無法理解佢嘅用語。佢身為學者,有一定學歷,用字必然未至於不知輕重,點解佢仍然係咁?究其原因,就係其身不正,言亦難以由衷。當初佢心灰意冷話去新加坡,轉個頭又幫政府推大灣區,話封筆唔講香港事,但又忽然展望香港新秩序,到而家佢以盡做為呼籲文章收結,但內文又以悲劇二字恐嚇抗爭群眾,其實佢根本唔知自己嘅自相矛盾係內化到幾咁嚴重嘅地步。

真正嘅critical juncture,係在乎自身,不在政治。政治只係個體嘅延伸,自己生活都未處理好嘅個體參與政治,其實唔見得對政治有幫助,因為個體嘅虛無空洞,係會令集體更加徬徨。中國人反日示威,點解永遠虎頭蛇尾?因為中國人根本唔知自己為乜而反日,只係意識到要跟從集體而反日,而目前嘅沈旭暉其實都係一樣。西方思想,令佢知道自己要do something right,但實際上,佢對自己嘅身分認同係點諗,對香港嘅族群想像係點,佢自己都未必知,連上街食過催淚彈但乜書都冇讀過嘅抗爭者都不如。

一個人嘅學術知識,必有價值,但要做學術之前,搵返自己身分認同同埋人生意義係更重要。只有將承諾對準自己,每日拷問自己點解要生存,點解要愛自己,點解要愛香港,然後令呢種動力去驅使自己精進自身,能量至會源源不絕,而最後社會至會有所改變。我從來唔敢話自己會盡做,甚少空談豪言壯語,亦唔會視社會先於個人,但我正因此而理念清晰,更了解努力自我鞭策,至會有朝一日成為有用嘅個體,進而影響到成個香港。香港已經有太多原地打轉嘅陶傑沈旭暉,大家想要幫香港嘅話,請停止吹奏呢類滑不溜手嘅鱔型人。

與其繼續寫呢啲句句有得兜嘅勸交文,不如喺關心社會之前,搵返自己人生中嘅critical juncture出黎先。精進自身,香港自然精進,共勉之喇。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2214271258671689&id=283281381770696
今次講到好白 要還債了 可惜唔多人聽得明
時代已經淘汰沈旭暉

狙擊沈旭暉,狙擊到畀人以為我同佢有私人恩怨,但我只係希望藉住點出代表人物嘅問題,去解構香港中產精英崇拜嘅思想,以及引出香港缺乏貴族對抗暴政嘅原因。

香港一直以黎,都有所謂精英衝出黎以中間路線自居,而沈旭暉篇蘋果訪問標題,正係「悲劇後 再無中間派」。於我而言,中間路線可以有好多定義,但因恐共親共而進退失據,並非其一。沈旭暉認為,自己嘅角色係傳統精英,因此有能力喺「關鍵時刻一錘定音」係佢最大價值,因此佢一直唔會參選或者做行會,而「不時要做一些主旋律行為儲血,留待扣血所用,很累」係佢嘅感受,種種言論,其實都係為求自保。

首先,我認為真正精英嘅責任,係為亂世殺出血路,揭穿暴政真貌,對抗強權。為政權延續生命同拉攏民心嘅,好聽係殖民地精英,難聽就直頭係原則不清嘅走狗。沈旭暉話自己「致力令體制內的離地者知道外界發生甚麼事」,但點樣令體制中人接觸民意,係大學本科政治1001就教嘅嘢,佢冇理由唔知。香港真正需要嘅,係重奪主權,迫令政府還政於民,因為只有體制健全,離地者至會腳踏實地。呢個目標,至係精英應該努力嘅目標,而好多出身一般如我嘅人,都正為呢個目標而一直耕耘。

沈旭暉自己本身就係離地者,但佢完全意識唔到。本身就離地嘅人,不論佢付出幾多,結果都只會係令一眾離地者更加圍爐,造成反效果。沈旭暉成日話自己已經好畀心機,講到自己已經出盡奶力去推廣國際關係同關心香港,但一個人唔知道自己長處短處,係唔會真正幫到其他人。佢自己嘅短處,正正就係離地,而唔知自己越做越錯,最終就令一眾以佢馬首是瞻嘅人更加離地,然後跟住佢打完飛機就轉跑道,自我感覺良好。

其次,真正精英,係要洞悉世界秩序,協助自由民主思潮散播。去完美國留學,但竟然運用所謂國際關係理論去為中共殖民統治塗脂抹粉,就係讀書讀唔通,一切都係白讀。香港嘅最大價值係國際身分,正確,香港可以有bargaining power,正確,可以為中國提供服務,亦都正確,但點解沈旭暉要幫中共爭取一個幫手逐步開放嘅城市,而唔係由香港人角度出發,建議香港點樣成為東南亞經貿小國,進而同新加坡再爭一日之長短?「只要大家看見我們相信的價值觀、生活模式都有更厚的防火牆,減少不必要的接觸,中港矛盾就不會現在這樣」,造成今日矛盾嘅係對方,佢竟然要求香港盲目相信落去?「相敬如賓不是更好麽,但政府不懂,拿不到更多資源,又無勇氣講數,結果又是加深矛盾。」自由係捍衛自身利益嘅基本,香港自由不停收窄,佢竟然天真到叫大家相敬如賓?耶魯又好,牛津又好,所有學院都因沈旭暉而格調盡失。

最後,香港就係因為呢啲人而產出唔到貴族,但當然,呢個係結構性問題,沈旭暉死罪可免。九七之後,香港公民社會假象已經逐漸破滅,社會信心崩潰,其實完全唔係壞事,因為只有經歷絕望,至會有希望。然而,沈旭暉參與政治,並非因為伸張正義,爭取自由,而係為咗尋求社會認同,為自己貼金,如此出發點,又點會為自己下一代同香港下一代注入道德勇氣去開創新世界?貴族體系由專門嘅知識分子同政商人士支撐而成,佢地因為守護祖上志業而熱心公益,投身社會,但貴族嘅第一代並唔係含住金鎖匙出世,貴族家庭係由有遠見有理想嘅一代人建立。香港嘅所謂精英,只係依附中共嘅中產富人,共產黨打到黎,隨時自己身家性命財產都保唔住,只可以跪地求饒,自然缺乏貴族氣質。

試想像沈旭暉之流學成歸來,善用手上人脈資源(佢聲稱自己有),全力支持香港獨立,然後佢嘅下一代,就自然成為同香港利益共生嘅人,同時亦為傳承祖上理想而努力,咁三代過後,豈會不成貴族?香港立國之後,將有貴族冒起,而今日醒悟到自由為何物嘅人,即使再窮都好,讀書再少都好,都係為緊下一代成為真正精英而出錢出力,無論如何,都勝過沈旭暉。

今日過後,我唔會再寫沈旭暉,因為推廣完大灣區再移民去葡萄牙嘅人,已經好難係我地嘅同路人。香港已經拋棄沈旭暉,所以佢話,「就算失敗,at least we've tried ok?至於the day after tomorrow,到時再說吧」,極之消極。的而且確,香港已經唔再需要沈旭暉,而沈旭暉可以做嘅,就係趁未獻醜人前,自己先行拋棄香港。明明係為時勢所淘汰,但又講到係自己要移民,呢種姿態,again,不愧為所謂精英沈旭暉。

https://www.facebook.com/283281381770696/posts/2214618525303629/
香港跌緊入一個沙盤遊戲入面
民主社會可能係既
中國人社會非我即敵心態點會比你咁做
最接近既應該係田少 不過都係比支那掃地出門
沈旭暉係世界仔
典型嘅男屍
佢見呢個形勢 攬住政府唔掂
咪寫下文章講話好話囉
的確 香港好多人叫香港獨立
但喺咩條件下可以做到呢樣嘢係要慢慢建構
而建構係需要逐步逐步嚟
佢喺篇文章其實提供咗個方向
就係利用香港自身優勢成為bargaining power去逐步爭取利益
你可以否定佢從咩手段做到呢件事
但唔應該否定背後邏輯
當香港人真正要光復 獨立嘅時候,就需要呢種有識之士用佢地嘅知識幫手
而唔係一味只講獨立 只講成立臨時政府而無任何策略
雨傘之後都有關注佢
離地偏建制但係同情示威者
同時失敗主義者,以前成日暗示香港人就算無左香港呢個地方都可以建構香港人身份(學猶太人咁)
佢會出聲我唔意外,泛民賣義士都connect 左,兄弟爬山,反正條友係有料到,宜家企埋同一邊對我地無壞處
呢條片好清晰咁講咗你呢句說話兼分析埋扮中立真建制嘅「犬儒」人士性格同思想條片好高質大家可以睇下

https://www.youtube.com/watch?v=2cMQAIp9kjU

佢做中間派
但69之前,政府覺得夠票同dq晒d人就乜都得
中間派無左生存空間好耐啦
我認為係自從2014後,政府開始dq新力軍議員,立法會得番建制派主導

成個立法會變左支持機器,結果係行中間路線一係就假中立真建制,一係失去了做協調者的價值

所以佢2016年走,時間上又真係岩岩好

不過都係果句,大灣暉
屌,覆完先見到
睇番會員名先醒起係熱狗黎
J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞