想入ibank做,大學讀咩好?

328 回覆
3 Like 196 Dislike
case competition
internship experience
GPA3.6+

有得面試嘅基本要求
citi好似繼續係冇香港人
ubs jpm hsbc相對多
其實又點止sellside, buyside都一樣 返工基本上唔會講廣東話
仲做咩ibank 呀
發夢咩
就黎game over
Ching 好勁
又見到ching
Market Making留名
聽過連香港人MD都話想請內地人多d
唔係内地人你去ibank 唔可能請你的小朋友,好好地腳踏實地累積其他經驗再考慮ibank啦
On999999
雖然現實唔係好似上面講到咁灰,唔係大陸人就唔得

但係uni名同first hon真係好重要

Pitch大陸客要交team profile with cv
你cv唔靚點請你

如果你係香港人三大(最好神科)first hon,英文普通話幾好
唔該你而家去報intern grad position
你而家唔報,我連in你既機會都無

利申 外資ibd 比上不足比下有如既level
好想升ro
事實就係咁,以後只會越來越多內地人越來越少香港人。就係咁撚悲哀
你唔好係到放毒啦

我想同香港人做野
你可以唔信

但係ibd真係會請香港人
以我所見jpm最多 hsbc都ok
Citi另計
三大gbus CV最多唔會第一下dup 落垃圾桶,但係你係同一班清華北大競爭,未計外國回來的學生,單單FG爭得贏?
Analyst今日唔洗ot?
Newcomer list ibd全部大陸拼音
多唔多big4 入黎做sponsor
OT都可以上連登
淨係聽過ECM有
ECM喺Citi好似計capital markets origination 所以冇計到
識你真人
美資ibd好似係你個fd喎
我個名咪我真人囉
Icic
起碼有得phone in
打後靠自己

外國班人英文好sociable但finance廢
wacc都可以唔識

大陸仔識讀書但唔識apply
問佢utility valuation用p/e定ev/ebitda
9成收皮

香港人要特圍唔該搵師兄幫手prep technical同market sense

當然二代另計

利申要in人
你估我地見唔出d人有無prep咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞