想入ibank做,大學讀咩好?

328 回覆
3 Like 196 Dislike
老老豆豆,做到ibank既香港fg屋企人會幫你安排好,自己努力讀好書做好intern刷鞋結果去零晨三點MD 屌柒你唔覆email既生活值得咩?
成班analyst係度扮工
無野做都要坐係到唔走
大行都有
細行更多
大陸仔英文廢 講到清華北大贏撚硬3大
屌你啦5毛 你話大陸仔喺ivy讀加中學high school外國就話 土生土長大陸仔淨係英文已經收皮
UBS?

我識屌人個個
巴打覺得入fo/mo 學VBA python 依d重唔重要
利申: 非三大account 想自學programming 入mo
有時打入d無謂call食花生

班大陸仔真係英文唔掂
讀term讀到一舊舊
講完confirms又要chok聲講句
thank you
明明唔講或者簡單講句thanks就順好多
土生土長既大陸仔係英文唔好,但係你敢講香港三大出來英文好ok? 前提係你對既客都講普通話,你英文好?
WACC都唔識又太誇張應該個別例子姐
Buyside巴打
你應該認錯人
數學 / physics 冇其他
我講緊人在野巴
自膠
我應該唔識佢真人
個個ibank post都見到你
人在野巴,有冇咩advice可以提點下?新入職analyst

應該會留喺sell side一段時間
奶鬼佬人會高級D? 鬼佬笑9香港人,話大家係豬個陣你敢唔敢拍枱屌佢地先?
Jm9 樓上
你cover過班有料二代就知佢地英文可以好過你

Ground work係要識普通話但係client d junior唔會屌你普通話差

我寧願普通話ok英文好
起碼document識比comment

同埋唔好講到香港入唔到front office
如果你搵到一年無local(local ug屋企最多中產nav<hkd30m)入到外資fo
我自貼卡片
有件on9講到香港人入唔到fo
明明呢度成班行家

可以既話我想post wgl比佢睇
應該係
不過overall都差d
巴打有冇咩可以提點下 得internship經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞